Directorul artistic, al Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană, Florin Cîntic, şi-a asumat esecul acestui proiect si si-a prezentat demisia din functia deţinută în cadrul Fundaţiei. Gestul sau vine dupa ce Ministerul Culturii, în calitate de organizator principal al competiţiei Capitală Europeană a Culturii 2021, a anuntat ca Iaşul nu s-a înscris pe lista scurtă a oraşelor preselectate pentru obţinerea titlului de CEaC.
„Sunt sigur că autoritățile locale vor continua să aloce resurse pentru acest proiect care a însemnat efortul neobosit al unei echipe de profesioniști de prim rang. Direcțiile de dezvoltare propuse în acest proiect pot genera în viitor o schimbare în bine în ceea ce privește oferta culturală a orașului și, de asemenea, pot genera o creștere a implicării cetățenilor în activitățile culturale. Nu comentez decizia juriului și le urez succes colegilor din orașele selectate”, a declarat Florin Cîntic.
Delegaţia Iaşului a fost prezentă pe 9 decembrie, la Bucureşti, pentru a prezenta dosarul de candidatură a oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Din juriu au făcut parte zece experţi europeni, numiţi de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene şi Comitetul Regiunilor, precum şi doi experţi din România, numiţi de Ministerul Culturii şi validaţi de Comisia Europeană.
„Îmi pare tare rău de această oportunitate pierdută, ar fi fost o șansă foarte bună pentru a uni comunitatea în jurul unui proiect important pentru Iași, pentru a învăța să lucrăm mai bine împreună în vederea dezvoltării Iașului. Aș dori să le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de echipa Fundației și de acest proiect, Ambasadorilor Iași 2021, partenerilor media și partenerilor instituționali, tuturor persoanelor care ne-au susținut cu sfaturi, propuneri de proiecte sau ore de voluntariat. Ne-am dorit foarte mult ca Iași 2021 să devină un proiect al ieșenilor, al întregii comunității și sper ca mare parte din inițiativele deja pornite sau cele planificate pentru 2016 (acțiuni de promovare turistică a Iașului, derularea unui program de formare practică de manageri culturali, aplicaţia Iași VR, organizarea profesionistă a FIE, lansarea unui program de finanțare transparentă și profesionistă a proiectelor culturale șamd) să continue și să se concretizeze. În incheiere, aș dori să mulțumesc în mod special echipei Fundației Iași – Capitală Culturală Europeană și echipei de experți care a lucrat la redactarea dosarului de candidatură. S-au făcut eforturi foarte mari în această perioadă și regret că munca noastră nu a fost încununată de succes. Rămâne să analizăm ce a funcționat și ce nu, să învățăm lecțiile necesare și să vedem ce trebuie făcut mai departe”, a declarat si Iulian Boia, directorul executiv al FICCE.
Oraşele care au intrat în finală vor fi evaluate pe parcursul anului viitor, iar în septembrie 2016 va fi anunţată Capitala Europeană a Culturii din partea României în 2021.