Premieră pe țară la Teatru³ „Adăpostul femeilor” de Tuncer Cücenoğlu, în regia Irinei Popescu-Boieru

0
7

Pe 2 februarie, pe scena Teatrului³, de la ora 19:00, Naționalul ieșean lansează cea dintâi premieră a noului an, „Adăpostul femeilor”, piesă scrisă de unul dintre cei mai importanți dramaturgi din Turcia, Tuncer Cücenoğlu, și tradusă de Nermin Hogea.

 O producție în premieră pe țară, montată de Irina Popescu-Boieru, care abordează teme sensibile, actuale și dramatice  –  violența împotriva femeilor, discriminarea lor într-o societate patriarhală și abominabila crimă de onoare, încă practicată în această parte a lumii. Spectacolul aduce pe scenă, nu întâmplător, un număr mare de actrițe; din distribuție fac parte: Tatiana Ionesi, Catinca Tudose, Irina Răduțu-Codreanu, Haruna Condurache, Doina Deleanu, Livia Iorga, Diana Chirilă, Andreea Boboc, Diana Roman, Mălina Lazăr, Andreea Stratulă, Oana Sandu, Brândușa Aciobăniței, Daniel Busuioc, Doru Aftanasiu, Dumitru Georgescu. Scenografia spectacolului este creată de Andrada Chiriac, iar mișcarea scenică, de Oana Sandu.

Anul acesta, regizoarea marchează 35 de ani de la debutul său pe scena Teatrului Național Iași, cu spectacolul „Șase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello. În 1990, pentru această producție, Irina Popescu-Boieru a primit Premiul UNITER pentru debut.

 Într-un adăpost, femei din diferite straturi ale societății, provenind din regiuni unde predomină presiunea tradițiilor, își împărtășesc experiențele dramatice prin care au trecut: abuz, oprimare, suferință. Spectacolul trage un semnal de alarmă la adresa violenței împotriva femeilor, fenomen social existent în toate statele lumii, și a crimei de onoare, cu obârșia în cultura societății musulmane (uciderea femeilor acuzate că și-au dezonorat familia). În 2021, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a hotărât retragerea Turciei din Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul), argumentând că aceasta este contrară conceptului tradiţional al familiei.

„Ceea ce este cu adevărat important și face această piesa interesantă pentru publicul de oriunde” – mărturisește Irina Popescu-Boieru – „este universalitatea temei, căci personajele și situațiile prezentate sunt recognoscibile ușor în multe alte societăți și țări, inclusiv România, poate în România mai mult decât în altele. Piesa lui Tuncer Cücenoğlu nu este o glorificare a femeii, dar este o analiză lucidă și empatică, nu este un bocet care jelește soarta vitregă a femeilor, dar este solidară cu ea, prezintă femeia așa cum este în realitate, uneori eroică, alteori victimă a societății, a familiei, a mentalităților restrictive, alteori propria sa victimă ori propriul său dușman, aducând în discuție și fenomene specifice lumii musulmane, dar și situații devenite numitor comun al femeilor de pretutindeni și dintotdeauna.”

 Dramaturgul Tuncer Cücenoğlu (n.10 aprilie 1944, Çorum – d.18 iulie 2019, Istanbul), absolvent al Facultății de Limbi, Istorie și Geografie a Universității din Ankara, a scris 27 de piese de teatru, traduse în 32 de limbi, distinse cu numeroase premii naționale și internaționale. În 2011, piesa „Adăpostul femeilor” a câștigat Premiul Special „Cevat Fehmi Başkut” în cadrul celei de-a 15-a ediții a Premiilor de Teatru Afife.

 Următoarele reprezentații sunt programate pe 4 și 11 februarie. Bilete: www.teatrulnationaliasi.ro, Agenția Teatrală (tel.0232 255999).

 Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here