Ei sunt Alina,Madalina, Iulian, Adriana, Georgiana …,nume care nu spun nimic acum, asa cum nu au spus nimic nici macar propiilor parinti care i-au abandonat sau alungat de acasa. Pentru acesti copii, pentru prima oara, statul si-a ridicat privirea din hartoage si nu i-a mai considerat simple date statistice dintr-un sistem asistential, ci a incercat sa le astearna in calea vietii un altfel de drum decat cel fara nicio perspectiva, oferit de regula tinerilor care parasesc centrele de plasament.
Ei sunt geniile orfelinatelor de azi. Copii fara parinti sau proveniti din familii sarace din mediul rural, cu un IQ peste 100, pe care statul i-a selectat pentru a-i proteja altcumva. Casa si scoala lor de la Iasi se numeste Centrul de Excelenta din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Bucium. Cei mai multi au ajuns aici cu masuri de protectie, sentinte judecatoresti sau hotarari ale Comisiei de Protectia Copilului.
„La admiterea in acest centru, se da un test de inteligenta pe care il trec doar cei cu un IQ peste 110. Toti, fara exceptie, au statut de asistat, si invata la cele mai de elita scoli din Iasi. La acest moment avem si 25 de studenti care sunt asistatii centrului pana la impinirea varstei de 26 de ani”, ne-a spus Andreea Corodeanu, coordonatorul centrului.
Cei mai buni dintre cei mai buni
Adina este studenta la Medicina. A intrat cu 10. Cand a ajuns la centru, fusese alungata de acasa. Nu vrea sa vorbeasca despre familia ei, care nici acum nu vrea sa o recunoasca. Familia a respins-o, dar ea si-a gasit o alta, mai buna si mai aproape, pe cea de la centru. Ioan a absolvit Colegiul Racovita printre primii. Acum este student la Informatica. Razvan invata limba norvegiana la Cluj, la Litere, un alt coleg din centru a ajuns manager la o firma mare din Iasi iar un altul este programator.
Printre cazurile fericite din centru sunt si tineri care au cate un parinte, inca in viata.
„Cand au venit aici, multi plangeau, erau speriati si le era dor de cei de acasa, asta in cazul celor care aveau familie. Marian intrase intr-o depresie urata si plangea zi de zi. Am chemat-o pe maica-sa, femei simpla, de la tara, care l-a luat repede. „Imbraca-te si hai acasa! Sapa mai are nevoie de niste maini, pamantul are nevoie de munca. Daca nu vrei sa ajungi om mare, daca vrei sa chinui o viata, hai acasa!”. Nu a plecat acasa. Acum este manager la o mare firma din Iasi”, ne povesteste una dintre educatoare.
Caravana umanitara „Daruim de Craciun”, initiata de AgoraPress, a ajuns la acesti minunati copii si tineri din Centrul de Excelenta de la Bucium , prin generozitatea lui Ovidiu, a lui Dan Herford, stranepotul scriitorului Mihail Sadoveanu, si a prietenilor de la Clubul de off road Adventure 4×4, carora le aducem multumiri speciale.
Nelu PAUNESCU