Povestea cinematografelor ajunge pe masa procurorilor. Sindicatul RomaniaFilm face plângere impotriva penalului Iurascu

0
100

Confederaţia Naţională Cartel Alfa şi Sindicatul Liber „Romaniafilm” au cerut, oficial, medierea Preşedintelui României, în vederea rezolvării, de urgenţă, a situaţiei generate de actuala conducere a Ministerului Culturii la Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor, RADEF Romaniafilm. De asemenea, au fost transmise adrese oficiale către Parlametul României, către comisia de cultură, arte şi mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, către comisia de cultură şi media a Senatului, către comisia pentru cultură şi educaţie a Comisiei Europene, către comisia pentru cultură şi educaţie a Parlamentului European, către biroul europarlamentarului Mircea Diaconu (vicepreşedinte al comisiei pentru cultură şi educaţie a Parlamentului European) şi către toate ambasadele ţărilor membre ale Uniunii Europene, pentru o justă informare a dezinteresului conducerii Ministerului Culturii în rezolvarea problemei salariaţilor RADEF Romaniafilm, precizează sindicaliștii într-un comunicat de presă în care reamintesc ce s-a întâmplat cu RADEF în ultimii ani. “Începând cu anul 2008, în baza Legii 303/2008, RADEF Romaniafilm a predat către administraţiile locale un număr de peste 140 de cinematografe, dintre care, la data prezenţei, funcţionează doar 4. Din 2009 până în 2012, regia, sub actuala conducere managerială, a avut profit operaţional, fiind singură perioadă în care s-au putut face investiţii în sălile de cinematograf. În perioada 2009 — 2012, RADEF Romaniafilm a reuşit digitalizarea şi modernizarea unui număr de 7 cinematografe (‘Florin Piersic’ — Cluj; ‘Sergiu Nicolaescu — Tg. Jiu; ‘Sebastian Papaiani — Piteşti; ‘Premiera’ — Ploieşti; ‘Patria’ — Craiova; ‘Arta’ — Sibiu şi ‘Patria’ — Bucureşti), după ce a redeschis un număr de alte 5 cinematografe şi a iniţiat şi implementat conceptul de Caffe Cinema 3D în alte 5 oraşe”, arată sindicaliștii.
În 2012, conducerea Ministerului Culturii, prin Ordin de Ministru, a demis membrii Consiliului de Administraţie al RADEF Romaniafilm, activitatea fiind practic, paralizată, având în vedere că era vorba despre o regie autonomă este condusă de Consiliul de Administraţie, conducerea executivă doar punând în aplicare hotărârile acestuia. Decizia a fost anulată de instanță, prin hotărâre definitivă și irevocabilă, “dar membrii CĂ ai RADEF Romaniafilm demisionează, nedorind să mai facă parte dintr-un consiliu de administraţie, politizat la maxim, din cauza intereselor imobiliare care stau la baza iminentei transferului cinematografelor la consiliile locale sau, după caz, la RAAPPS.”
“Din 2012 până în prezent, RADEF a notificat, în nenumărate rânduri, conducerea Ministerului Culturii, în vederea punerii în aplicare a OUG 109/2011 pentru numirea unui Consiliu de Administraţie legal constituit;
În 2014, în urma selecţiei organizate în baza OUG 109/2011, se reuşeşte numirea unui CA, care rezistă doar o lună, membrii acestuia fiind obligaţi să facă toate demersurile în vederea predării, de urgenţă, a unui număr de cinematografe către consiliile locale, “având în vedere iminenta alegerilor prezidenţiale”. Astfel, întrucât în contractele de mandat ale membrilor CA nu se specifică nimic referitor la această obligaţie, 3 dintre ei îşi înaintează demisiile, ceea ce blochează,din nou, funcţionarea RADEF;
În cursul anului 2014, în urma unei hotărâri judecătoreşti executorii, dar nu definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov, RADEF este executată cu suma de 950.000 lei, de către o societate din Sf. Gheorghe, care avea o sentinţă definitivă şi irevocabilă de vânzare a cinematografului ‘Arta’ din S. Gheorghe, în baza Legii 346/2004, a IMM-urilor. Ulterior, RADEF câştiga definitiv şi irevocabil, dar respectivă societate intra în insolventa şi nu se mai pot recupera sumele executate”, reamintesc sindicaliștii, ajungând în momentul actual. Potrivit acestora, în data de 5 mai a expirat perioada contractuală a actualului director general, Marius Iurascu. Cu multe luni în urmă, atât sindicatul cât şi conducerea RADEF, au învederat Ministerul Culturii asupra finalizării perioadei, cerând urgentarea deciziilor referitoare la situaţia de fapt. Din păcate, la nici una dintre adresele transmise, Ministerul Culturii nu a dat nici un răspuns, de fiecare dată, verbal, spunându-se că este „prioritate 0” şi că se va rezolva, în sfârşit, situaţia de la RADEF. Prin vidul de decizie managerială creat de lipsa de reacţie a Ministerului Culturii, regia se afla în imposibilitatea semnării oricărui act oficial, întrucât semnătura directorului general Marius Iurascu (foto) nu mai este opozabila terţilor iar directorul adjunct Elena Incrosnatu este în concediu medical (incapacitate temporară de muncă). Astfel, acte importante, inclusiv cele pentru instanţă, nu pot fi transmise, existând pericolul real de a fi periclitat patrimoniul administrat al RADEF. De asemenea, prin lipsa semnăturii oficiale a directorului general, nu mai pot fi semnate nici statele de plată pentru salariile celor peste 170 de salariaţi ai regiei, din care mai mulţi de 100 sunt membri de sindicat ai Sindicatului Liber Romaniafilm.
Pentru aceste considerente, membrii Sindicatului Liber Romaniafilm considera că singură entitate vinovată de situaţia actuală a salariaţilor de la RADEF Romaniafilm este Ministerul Culturii, prin reprezentanţii săi legali, urmând a înainta organelor de cercetare penală plângeri, pentru abuz în funcţie şi abuz împotriva intereselor statului”, avertizează Sindicatul.
Pe 13 martie 2014, cinematograful Premiera din Ploieşti, modernizat şi digitalizat în anul 2011, a fost scos din circuitul cinematografelor în funcţiune. Atât aparatura de proiecţie digitală, cât şi ecranul au fost ridicate şi transferate la cinema Patria din Bucureşti. “Astfel s-a aruncat la gunoi toată investiţia făcută în această sală de cinematograf. Dezastruoasă, în cazul acestei modernizări, a fost şi “omisiunea” de a nu se monta o centrală termică proprie pentru încălzirea sălii, ceea ce a făcut ca nemulţumirea spectatorilor să crească cu trecerea fiecărui sezon rece. Vinovat de această situaţie se face numitul Iurascu Marius Cristian, director general la acea vreme al Regiei Autonome. RomaniaFilm, iar, din păcate, deţine încă această funcţie. Şi noi, salariaţii acestui cinematograf, dorim reînceperea activităţii, dar, din păcate, cel care a dispus închiderea cinematografului este încă liber (având în vedere dosarele penale în care este protagonist) şi, mai grav, se afla încă în funcţia de director general al RomanieiFilm”, arătau, în vara anului trecut, angajații cinematografului Premiera din Ploiești, fost Patria.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here