Statul mai pregăteşte o amnistie fiscală pentru firme şi persoane fizice, aşa cum a plănuit şi în 2011 pe vremea premierului Emil Boc şi în 2015, când era prim-ministru Victor Ponta. De data această lucrurile vor sta puţin altfel pentru că acum se vrea anularea penalităţilor de întârziere, precumşi a jumătate din dobânzile aferente obligaţiilor de plată principale către bugetul general consolidat, administrate de ANAF. Anularea se face doar pentru datoriile ce au fost acumulate până la data de 30 iunie 2017. Statul mai pregăteşte o amnistie fiscală pentru firme şi persoane fizice, aşa cum a plănuit şi în 2011 pe vremea premierului Emil Boc şi în 2015, când era prim-ministru Victor Ponta, scrie libertatea.ro.
De data această lucrurile vor sta puţin altfel pentru că acum se vrea anularea penalităţilor de întârziere, precumşi a jumătate din dobânzile aferente obligaţiilor de plată principale către bugetul general consolidat, administrate de ANAF. Anularea se face doar pentru datoriile ce au fost acumulate până la data de 30 iunie 2017.
Pentru a vă bucura de această amnistie fiscală, va trebui să plătiţi principalul datoriei până la data de 30 septembrie, şi până la 31 decembrie 2017 a cotei de 50% din dobânzile aferente obligaţiilor de plată principale cu termene de plată anterioare datei de 30 iunie 2017, stabilite prin decizii de calcul communicate, arată libertatea.ro.
De asemenea, pentru a beneficia de amnistia fiscală va trebui să faceţi şi stingerea până la data de 31 decembrie 2017 a obligaţiilor de plată principale curente administrate de ANAF cu termene de plată cuprinse între 1 iulie-31 decembrie 2017, împreună cu accesoriile calculate pentru eventuale întârzieri la plata acestor obligaţii principale, stabilite prin decizii până la 31 decembrie 2017. Şi, poate cel mai important, va trebui să depuneţi o cerere de acordare a acestor facilităţi până la data de 31 decembrie 2017, potrivit Profit.ro
Pe de altă parte s-au făcut argumente şi pentru ştergerea datoriilor. „În spaţiul public s-au adus argumente că ar trebui să se pornească de la zero cu datoriile şi s-au dat exemple de ceea ce s-a întâmplat în alte ţări care au adoptat astfel de măsuri”, a mai spus Dochia. El crede că nu există argumente decisive într-o parte sau alta, mai ales că o amnistie fiscală nu are rolul de a face curăţenie pentru că vom fi corecţi cu toţii. „Niciodată nu s-a întâmplat ca toţi să fie corecţi şi nici nu cred că se va întâmpla. Cei care sunt rău-platnici vor continua să se comporte aşa şi după ce vor trece efectele amnistiei fiscale şi să acumuleze noi datorii”, a declarat economistul, citat de libertatea.ro.
Mai mult, este vorba şi de persoane private, iar acesta este de părere că de aici vor începe şi speculaţiile în privinţa acestei amnistii. „Se va spune că această măsură este dată cu dedicaţie pentru grupuri sau indivizi care sunt vizaţi de o astfel de măsuri şi ajutaţi ca să îşi clarifice câştigurile obţinute mai mult sau mai puţin ilicit în perioadele trecute”, a declarat Aurelian Dochia. Numărul persoanelor fizice cu datorii la stat, care însumau peste 3 miliarde lei (671,1 milioane euro) în data de 30 iunie 2016, era de 126.365, cu 32,5% mai mic decât cel de 187.230 înregistrat după primul trimestru al acestui an. Din listă au fost excluse atunci persoanele ale căror datorii la buget sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie să o primească la rândul lor de la stat, a anunţa Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
SURSA: libertatea.ro