Intr-o actiune ce a avut loc in zona centrala a Iasului, in data de 27 martie a.c., politistii locali au legitimat doua persoane, deoarece acestea circulau pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, fara a avea asigurata protectia impusa impotriva raspandurii sau infectarii cu COVID-19, respectiv masti si manusi. Ulterior, cele doua persoane au fost fotografiate si expuse fara acordul lor si fara a le fi blurate fetele, pentru protejarea imaginii, intr-un buletin public de informare, pe site-ul institutiei, incalcandu-se astfel mai multe prevederi din Codul Civil. Nefiind acuzati de vreo fapta penala, beneficiind de toate prezumtiile de nevinovatie posibile, celor doi ieseni le-au fost lezate dreptul la demnitate si la propria imagine, prin postarea imaginii lor si asocierea acesteia cu anumite fapte.
Potrivit art. 72 din Codul civil, orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale. Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără onsimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75. Conform art. 1 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, demnitatea umană este inviolabilă. Aceasta trebuie respectată și protejată.
Totodata, in art. 73 din Codul civil se prevede că orice persoană are dreptul la propria imagine. În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a infaţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.
Marius GAVRILESCU