Prefectul Marian Grigoras s-a întâlnit astăzi cu subsecretarul de stat Laszlo Nagy CSUTAK, vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Întâlnirea a avut loc în contextul confirmării focarului de pestă porcină africană în Republica Moldova, în apropiere de județul Iași. ”Conducerea ANSVSA are programate astfel de întâlniri cu reprezentanții județelor din zona de graniță. Se dorește atât verificarea măsurilor deja luate la nivel local, dar și identificarea unor noi măsuri care să crească eficiența în ceea ce privește prevenirea și, dacă va fi cazul, combatarea pestei porcine africane. O problemă deosebită o avem cu animalele sălbatice, în speță porcii mistreți, pentru care nu se poate institui un control la fel de riguros ca în cazul animalelor din ferme sau gospodării”, a declarat prefectul Marian Grigoras.
O altă temă abordată în cadrul întâlnirii a fost legată de activitatea Poliției Animalelor. ”La Iași avem un singur angajat care se ocupă de această activitate. Am înțeles că în această perioadă se lucrează la o reorganizare a Autorității Naționale și l-am rugat să aibă în vedere și acest aspect, al suplimentării de personal pentru Poliția Animalelor”, a precizat prefectul județului Iași.
Până în prezent, pesta porcină africană nu a fost confirmată în România. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice cu o rată de mortalitate cuprinsă între 20% și 100%, în funcție de virulența virusului. Pentru această boală nu există tratament. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat la DSVSA Iași. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul.
La nivelul județului Iași au fost dispuse deja o serie de măsuri pentru prevenirea apariției bolii. Există în vigoare o interdicție cu privire la comercializarea porcinelor în târgurile autorizate și în aglomerările temporare de animale, s-au trimis informări către toate primăriile și fondurile de vânătoare cu privire la riscurile existente și măsurile care trebuie implementate.
Medicii veterinari trebuie să identifice toate porcinele din exploatațiile nonprofesionale, să realizeze inspecții clinice la porcinele din aceste exploatații, să acorde atenție sporită îmbolnăvirilor apărute în populația de porcine. Deținătorii de porcine trebuie să anunțe medicul veterinar de orice modificare a stării de sănătate în efectivul de porcine, să limiteze circulația persoanelor străine în zona adăposturilor unde sunt crescute porcinele, să evite hrănirea porcinelor cu spălături provenite de la spălatul cărnii de porc gătită în gospodărie. Măsurile vor fi menținute în vigoare până la eliminarea riscului pentru apariția și difuzarea pestei porcine africane pe teritoriul României.
Marius GAVRILESCU