Mii de oameni de pe ambele maluri ale Prutului vor reface celebrele ,,Poduri de Flori” de la Prut, pe 11 iulie, la Ungheni. Participanții la eveniment din Republica Moldova vor trece pe jos podul feroviar Eiffel, aflat la 20 km de Iași, spre România. În acest sens, ieșenii și alți moldoveni din dreapta Prutului sunt invitați la Podul de Flori prin prisma raporturilor speciale culturale și spirituale pe care le-a dezvoltat cu moldovenii din stânga Prutului.
Organizatorii, Platforma Unionistă Acțiunea 2012, lansează un apel către toată elita socio-culturală și politică a Iașiului, de a-și aduce contribuția la succesul evenimentului. De asemenea, instituțiile mass-media sunt rugate să reflecteze anunțurile și participarea cetățenilor la acțiunea de amploare.
,,Podul de flori din acest an va reactiva conștiința de sine a românilor de pe cele două maluri, care se vor uni pentru a duce la bun sfârșit ceea ce au început înaintașii lor în anii ’90. Și atunci, ca și acum, evenimentul reprezintă un pas către Unirea de facto a celor două state”, a declarat George Simion, președintele Acțiunii 2012.
Grupul inter-parlamentar Prietenii Unirii, format din 60 de parlamentari români de la toate partidele, va susține, prin membrii săi, evenimentul” – a declarat deputatul de Iași, Petru Movilă, co-președinte al grupului. De asemenea, Consiliul Local Iași a anunțat prin vocea primarului Mihai Chirica, susținerea evenimentului.
Celebrele ,,Poduri de Flori” au marcat perioada renașterii naționale. Primul „Pod de flori” a fost organizat pe 6 mai 1990, când cetăţenii români trecut frontiera către Basarabia fără paşaport şi fără viză, prin opt puncte de trecere peste Prut. Peste un milion de oameni au participat la eveniment. Al doilea „Pod de flori” a avut loc pe 16 iunie 1991, când cetăţenii moldoveni au intrat în România fără acte. Organizatorii acestor evenimente uriașe aveau scopul Reunificării clar declarat, însă acțiunile lor nu și-au atins finalitatea firească.