La Iași, cerșetoria a fost abrogată. Autoritățile recunosc faptul că nu mai pot gestiona acest fenomen antisocial.
Pietonalul Ștefan cel Mare a devenit un focar al infracțiunilor din zona centrală a Iaşului. În inima Moldovei găsești evaziune fiscală, terase neautorizate, furturi sau cerșetorie, sustin jurnalistii Reporter de Iasi. Poliția Locală se exonerează de aceste fenomene, susținând că cei care le propagă sunt cetățeni europeni și au drepturi. Parte dintre boschetarii de pe pietonal au la activ crime. Zi de zi sunt într-o continuă sfidare a oricărei norme sociale. Dorm și își fac nevoile fiziologice direct pe băncile care mărginesc pietonalul. Tot acolo consumă băuturi alcoolice, ziua în amiaza mare, sfidând polițiștii locali, și tot de acolo înjură trecătorii sau cerșesc. Asta făceau și în ziua de Sfântul Alexandru, în timp ce credincioși din Iași sau aiurea se îndreptau spre Biserica Trei Ierarhi, la slujba de pomenire a domnitorului Cuza. „Sun acu să-i îndepărteze… SINGURA măsură este îndepărtarea lor din zonă. Dacă le dăm sancțiuni, ăia nu au de unde să plătească. Acuma îi alungi și dacă ai plecat trei minute de acolo s-au întors înapoi. Să-i luăm la bătaie nu putem, iar alte măsuri nu putem să luăm împotriva lor. Ei acolo s-au împământenit să stea. O soluție permanentă nu avem pentru că sunt cetăţeni europeni şi au drepturi”, a declarat Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale. Brusc, un atribut al Poliției Locale, acela de a stopa fenomenul cerșetoriei, a devenit ceva extrem de tolerant şi îngăduit în context european.
Exponate ale unui fenomen în expansiune
Marcel este din Pașcani. Oraș mic și fără perspective pentru paraziţi sociali, așa că omul străzii s-a urcat în primul tren și a coborât pe peroanele gării din Iaşi. A stat câteva nopți prin gară, fiind bătut de boschetarii care stăpânesc teritoriul pestriț al acestei porţi de intrare în Iaşi. Într-o dimineață a ajuns sub poalele Mitropoliei, fiind alungat și de acolo de un țigan de la o casă de pe Uzinei, așa că s-a înhăitat cu o gașcă de bețivi care-și fac veacul lângă Biserica Trei Ierarhi. De atunci a trecut vreo jumate de an și nu are de gând să schimbe locul. Printre prietenii de ocazie ai lui Marcel se numără și Gelu. În 1985 a omorât un om la o cârciumă din județ. I-a dat cu halba în cap. Unul s-a dus în groapă iar celălalt la pușcărie. Vreo 12 ani. Acum își omoară timpul pe pietonal și-și are adăpost sub boscheții din fața Consiliului Județean Iași. „Cu cât te dcepărtezi de centru e mai periculos și fără potențial. Nu faci lovele. În cartiere nu-ți dă nimeni nimic, posibil un șut în cur. Aici e lumea mai cu ștaif și nici polițaii nu te întreabă de sănătate. S-au plictisit că, de, ce să ia de pe noi, sticla de Babanu?”, ne-a spus Gelu.
Adăpost și veceu public în fa ța Casei Pătrate
În timp ce ziua își fac veacul pe băncile din preajma Bisericii Trei Ierarhi, la Mitropolie sau chiar în fața Primăriei, noaptea se retrag pe spațiul verde din fața Casei Pătrate. Deși aflat în administrarea Primăriei Iași, acest loc este ocolit de polițiștii locali. “Angajații Serviciului Public Județean de Pază și Protecție au alungat, în repetate rânduri, persoanele fără adăpost care obișnuiesc să stea pe spațiul verde din fața Casei Pătrate și au anunțat telefonic Poliția Locală pentru a rezolva situația. Zonele respective au fost igienizate de personalul de curățenie din Consiliul Județean, însă aceste persoane fără adăpost au revenit. Menționăm că spațiul verde din fața Casei Pătrate este întreținut de S.C. Servicii Publice Iași S.A. din subordinea Primăriei Municipiului Iași”, a declarat Delia Săndulachi, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Iași.
A dispărut generalul lui Chirica
În fața unei astfel de situații ne întrebăm unde se află generalul în rezervă, Vasile Roman, omul providențial pe care Mihai Chirica și l-a atras în solda sa pentru a se ocupa de siguranță și ordine publică. Reamintim faptul ca în luna martie 2016, generalul în retragere, Vasile Roman, fost comandant al Brigăzii 15 Mecanizate Podul Înalt de la Iaşi şi fost comandant al „Lupilor Negri”, a fost angajat în Primăria Iași pe funcția de consilier personal pe probleme de siguranţă şi ordine publică al primarului Mihai Chirica. După câteva interviuri date prin presă, în care milita pentru adoptarea soluției saturației fenomenelor antisociale prin prezența constantă a polițiștilor locali, la vreo lună-două nu a mai auzit nimeni de general și de soluțiile sale de acoperire a vulnerabilităților străzii, chiar dacă acesta continuă să figureze pe statele de plată ale Primăriei.
Chirica, artizanul unui regres total pe pietonal
Modernizarea bulevardului Ștefan cel Mare a suportat cele mai mari riscuri pentru o o zonă sistematizată peste noapte după ureche- s-a scos circulația auto, creând un coșmar pentru ieșenii care trebuie să ocolească breteaua centrală pentru a ajunge din centru în Podul Roș, de exemplu, trotuarele normale s-au înlocuit cu trotuare tapetate cu macadam și, ce-i mai grav, s-a renunțat la galeria de tei ce străjuiau artera, pentru a face loc unei afaceri cu salcâmi japonezi pitici contractați de la o firmă de casă a celui care a ordonat tăierea teilor- primarul Mihai Chirica. Finalitatea acestor neajunsuri create ieșenilor se concretizează astăzi prin ceea ce am zugrăvit mai sus- un pietonal al cersetorilor și evazioniștilor față de care autoritatea publică își exprimă neputința, sub forma unei extreme îngăduinţe.
Radu SEICARU