Cea mai nouă premieră a Ateneului Național din Iași este intitulată “Farsa”, dar la fel s-ar putea numi și rotația cadrelor de la instituția culturală din Tătărași. Permutările făcute recent la vârful conducerii Ateneului pot fi încadrate lejer în sfera bancurilor, a farselor nesărate, fiind de un ridicol care sfidează orice imaginație.
Pe 25 ianuarie 2024, Andrei Apreotesei, fostul manager al Ateneului, era numit prin ordin ministerial în funcția de director al Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași.
Locul său la cârma Ateneului Național a fost luat de Gheorghiță Rusu – Persic, ocupant la acea vreme a postului de Manager de Marketing.
După circa un an, Rusu – Persic a fost înlocuit zilele trecute de un alt șef din Ateneu. Marius Andrei Gherman, fost șef al achizițiilor publice, a devenit manager interimar, iar Rusu – Persic a fost mutat ca Director Artistic.
Adică cel care se ocupa cu facturile la cumpărarea de ascuțitori, becuri la reflectoare și draperii la toaletă a devenit directorul Ateneului Național, iar fostul director va fi responsabil de calitatea și conținutul repertoriului artistic al instituției, fără să abă nicio expertiză în acest sens.
Însă această farsă a competențelor directoriale de la Ateneu are și o latură comico- sentimentalo – administrativă decupată parcă din cele mai tari scheciuri scrise pe vremuri de Ion Băieșu sau Octavian Sava.
Ei bine, Teodora Gherman, fosta secretară a directorilor Andrei Apreotesei și Rusu – Persic, va deveni secretara propriului soț, Marius Andrei Gherman, actualul manager al Ateneului!
Vă imaginați scenele de alcov ale familiei director – secretară? Ce chinuitoare dedublări de personalitate, câte fantezii înfrânate! Dar ce priviri ucigătoare i-ar arunca nevasta – secretară vreunei actrițe venită în audiență la soțul – director? Iar pe agenda de lucru a directorului – soț să strecoare și sarcina: „Să nu uitați să luați pâine, domnule director!”.
Un lucru e limpede. Cu această comedie a rotației cadrelor, Ateneul Național din Iași ar putea câștiga lejer premiul pentru Cea mai sinecuristă instituție de cultură din țară. Nimic un cadru „de nădejde” nu se pierde, totul se transformă, ca-ntr-o piesă bulevardieră cu dedublări de personaje tragi-comice!
Paul LOVIN