De cateva zile, Piata Uniri din Iasi arata ca intr-o scena de razboi. Piata centrala a Iasului a fost impanata cu zeci de “arici” anti-tanc folositi in Ucraina pentru a impiedica ofensiva tancurior rusesti.
Aceste arme defensive, care au ingrozit si uimit in acelasi timp iesenii si mai ales refugiatii ucrainieni din Iasi, se constituie ca o neinspirata lucrare-manifest a artistului Nikita Kadan, din Kiev, ce va fi gazduita la Iasi pe perioada desfasurarii Romanian Creative Week, eveniment organizat de designerul Irina Schrotter.
Lucrarea a fost inaugurată în prezența primarului Iașului, Mihai Chirica, a celor două curatoare ale expoziției – Marlene Herberth și Elena Viziteu (Ionescu), a publicului și a reprezentanților RCW 2022. Artistul ucrainean a fost prezent la evenimentul de la Iași printr-un mesaj pe care l-a transmis prin intermediul celor două curatoare. Instalația, care poate fi văzută în Piața Unirii, din Iași, este compusă din16 baraje anti-tanc, folosite de ucraineni, ca sistem de apărare, încă din primele zile ale războiului.
„Aceste 16 baraje anti-tanc, care sunt o imagine uzuală a războiului, compun instalația lui Nikita Kadan, expusă în cadrul proiectului Manifest of Now, parte a RCW 2022. Aceste baraje se folosesc, încă din 1930, în războaie. Artistul a ales această structură circulară pentru a forma o pictogramă, care are rolul să-i atenționeze pe cei care trec pe lângă ea și să-i îndemne la un moment de meditație asupra pericolului care este aproape. Pe de altă parte, Nikita Kadan a dorit ca această pictogramă să aibă rol de amuletă de protecție a Iașului. Ideea de creativitate artistică, bazată pe luxul de expunere non-utilitară a unor obiecte utilitare, lux pe care îl avem noi, aici, este strâns legată de ideea de pace. Dorința artistului a fost ca, la sfârșitul Romanian Creative Week, instalația să fie dezmbembrată, iar cele 16 baraje vor fi donate orașului Iași”, a declarat Marlene Herberth, la vernisajul expoziției
După terminarea expunerii sculpturii în spaţiul public, barajele anti-tanc individuale devin obiecte utilitare şi vor fi donate oraşului Iaşi.
Marius GAVRILESCU