Un raport dat publicității, marți, de Eurostat, dezvăluie cifre alarmante despre sistemul sanitar românesc. Statisticile se bazează pe datele existente la nivelul anului 2013 și scot la iveală că țara noastră ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană la decese care ar fi putut fi evitate. Concret, biroul statistic al Uniunii Europene arată că, la nivelul anului amintit, 49,4% dintre decesele produse în spitale românești ar fi putut fi evitate, ținând cont de tehnologia și cunoștințele în domeniu, la acel moment. Cifrele se referă la pacienții sub 75 de ani.
Media UE, după acest indicator, este de 33,7%, o valoare alarmantă, se arată în raportul Eurostat, dar nicidecum devastatoare precum cea asociată României.
Mai precis, ca să vă dați seama de amploarea dezastrului, nu mai puțin de 54.827 de vieți puteau fi salvate, în anul 2013, în spitalele din România, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Un procent de peste 40%, dar sub cel înregistrat de România, mai au Croația, Ungaria, Malta, Bulgaria, Estonia, Slovacia, Lituania și letonia. La polul opus se află țări ca Franța, Danemarca, Belgia și Olanda, unde procentul deceselor produse în spitale, dar care ar fi putut fi evitate, este sub 30%.
În total, în anul 2013, la nivelul UE au fost identificate în jur de 577.500 de cazuri în care decesul ar fi putut fi evitat. De obicei, este vorba despre pacienți care au suferit atacuri de cord sau accidente cerebrale (aproximativ 274.000 de cazuri).
Aproape 10% dintre aceste decese au fost raportate din România.