Pe ce se cheltuie bugetul Iasului pe 2018. Provocarile bugetare ale Iasului, in viziunea iesenilor si a oamenilor lui Chirica

0
92

Chiar daca a fost votat bugetul de stat pe 2018, Municipiul Iasi nu a primit inca sumele pe care le va transfera bugetul de stat penteu acest an. In ciuda acestui fapt, municipalitatea a incropit un calendar bugetar pe care il anunta plin de provocari.

In principiu, acest buget se va axa pe continuarea lucrarilor incepute, modernizarea strazilor in curs (Smardan, Primaverii, Petre Vancea, Paun, Socola, Bucium, Cazarmilor si Splai Bahlui Mal Drept), a strazilor pentru care au fost incheiate contracte si pentru care vor fi demarate lucrari in acest an, printre care Ralet, Koganiceanu, Barnova, Palady, Mosu, Constantineanu si Ogorului), strazi la care s-au demarat procedurile de licitatie pentru  proiectare si care vor intra in dezbaterea Consiliului Local cu indicatori (Vascauteanu, Victor Babes, Titu Maiorescu, Cosbuc, Vlahuta si cateva strazi din Ticau- Sumion Barnutiu, Ticaul de Jos, Albinet, Dochia, Roscani si Hotin, Pacurari- Lupitei, Varianta Rediu si Muntenimii, zona Moara de Vant- Mironescu, zona Canta- Sg. Grigore Ion sau Tudor Neculai din Nicolina.

In etapa 2018-2019 urmeaza a fi finalizata modernizarea celor 200.000 mp de trotuare, dar si modernizarea locurilor de joaca pentru copii (14 milioane lei pentru 93 de locuri de joaca). In ce priveste modernizarea celor 17 terenuri de sport, municipalitatea a decis impartirea acestora in 3 etape, pana in martie 2020.

Se lucreaza la PUZ-ul pe 118.000 mp pentru o noua sala polivalenta. In ce priveste spitalele Parhon si Recuperare, anul acesta ne vom apleca asupra modernizarii spatiilor de cazare din interiorul acestora. PUZ-ul Spitalului Regional de Urgenta, la care lucram acum, a trecut prin Comisia de Urbanism. Pe Educatie, obiectivul principal pentru noi in acest an este finalizarea lucrarilor de modernizare a Scolii M. Koganiceanu, o scoala monument istoric, reparatii capitale la diverse corpuri de scoli si modernizarea si reabilitarea termica a mare parte dintre ele, dar si extinderi la gradinite” a spus edilul

Pe ce vor iesenii sa se cheltuie banul public

Potrivit propunerilor venite de la cetateni, pentru bugetul pe 2018, majoritatea, in numar de peste o mie, au vizat modernizarea infrastructurii din oras, locuinte (200 de propuneri), educatie (150), sanatate (100), cultura (50), sport (170) si turism (17). Aceste propuneri vizeaza reabilitarea de strazi, de trotuare, amenajari de puncte gospodaresti, locuri de joaca, iluminat public, caini comunitari, locuinte, reabilitarea termica a unor blocuri, a unor scoli si gradinite sau promovarea unor obiective turistice.

A fost publicata legea bugetului de stat si mai asteptam sa fie comunicate toate sumele defalcate care vor fi transmise de catre Directia Generala de Finante Publice, catre Municipiul Iasi, pentru a putea discuta despre bugetul de venituri al Iasului, urmand ca undeva, in jurul datei de 18 ianuarie sa publicam proiectul de buget. Dupa publicare vom lasa 15 zile pentru dezbaterile publice care va avea loc in Primaria Iasi, dupa orele de program, inclusiv sambata si duminica”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Calendarul actiunilor premergatoare adoptarii bugetului local nu se opreste aici. Pe 2 februarie este ziua in care ar urma sa se dea raspunsuri la eventualele contestatii pe buget, pe 7 februarie va fi predat materialul complet catre Consiliul Local, iar pe 16 februarie va fi convocata sedinta de CL pentru aprobarea bugetului pentru anul in curs.

Marius GAVRILESCU

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here