Parlamentul a stabilit la cati caini au dreptul ciobanii.

1
110

O lege adoptata de o mana de idioti din Parlamentul Romaniei schimba regulile de secole dupa care se conduce o stana. In functie de regiune, ciobanii au voie sa tina la turma unul, doi sau trei caini. Daca au mai multi, amenzile ajung pana la 1500 de lei.

Crescatorii de animale sunt revoltati pentru ca, spun ei, nu au cum sa-si apere oile de lupi.

Ioan Moga are doua turme cu 900 de oi, pazite de patru caini. Conform legii, doar un caine mare si unul mic ar trebui sa gasim la stana, dar proprietarul spune ca nu poate sa se descurce, mai ales cand vin lupii.

Ioan Moga, crescator de oi: “Cine a mai pomenit asa ceva. Eu de 50 de ani cresc oi si mereu am avut cate 6, 7 chiar 8 caini la turma. Sa raman cu 2? Ce fac? Au veni lupii chiar aici si mi-au atacat oile. O sa vina sa ne dea si amenzi din alea mari.

Modificarea legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic facuta in iunie spune clar ca se interzice “permiterea insotirii turmelor si cirezilor de catre caini insotitori al caror numar este mai mare de 3 in zona de munte, de 2 in zona de deal si de 1 la campie.”

Amenzile sunt intre 500 si 1500 de lei, iar cei care ar trebui sa le aplice dupa ce numara cainii la stana sunt angajatii fondurilor de vanatoare. Oierii spun insa ca cifra stabilita prin lege e mult prea mica si ameninta ca vor iesi in strada pe 15 decembrie, in fata Parlamentului.

Ioan Moga, crescator de oi: “Am fost la intalnire cu prefectul si mi-a zis ca nu are ce sa faca trebuie sa aplice legea. Noi ce putem sa facem sa renuntam la oi, la caini?

Si la ses, acolo unde legea permite un caine pazitor la o turma de oi, crescatorii sunt revoltati.

Dumitru Dinulescu, presedinte Asociatia Crescatorilor de Ovine Constanta: “Ni se impune asa ceva dar noi nu putem face, avem invazie de sacali si lupi in Dobrogea. Putem demonstra la fata locului oameni care au fost pagubiti si eu am fost pagubit de nenumarate ori aici la ferma. Tin la turma 3-4 caini “

Vanatorii spun ca aceasta prevedere a fost introdusa pentru a proteja animalele salbatice de talie mijlocie, care sunt atacate de cainii de paza.

Aceasta lege practic interzice dreptul la proprietate, ne impune sa avem cel mult trei caini la turma si ne interzice sa ne pasunam animalele pe propriile terenuri agricole dupa data de 6 decembrie, pana la finele lunii aprilie”, a declarat Marcel Andrei, presedintele Sindicatului national al crescatorilor de ovine si caprine din Romania.

Ministrul Agriculturii a confirmat, conform Agrointel, ca legea ii dezavantajeaza clar pe ciobani, care risca sa se trezeaca cu turmele decimate de lupi. Mai grav, actul normativ este deja in vigoare inca din iulie si prevederile referitoare la caini ar trebui sa se aplice incepand din 6 decembrie.

Din pacate situatia este exact asa cum a fost prezentata de crescatorii de ovine. Sper sa putem modifica legea respectiva. Eram la Bruxelles atunci cand am fost solicitat in legatura cu anumite prevederi care practic afecteaza activitatea de crestere a ovinelor in Romania. Imi amintesc ca, cu niste ani in urma am fost extrem de laudati de europeni legat de faptul ca ciobanul roman a reusit sa supravietuiasca alaturi de cea mai mare populatie de ursi din Europa, de populatia de lupi. Sigur ca avem nevoie de prevederi care sa sprjine oieritul in Romania. Sper sa redeschidem discutia cu legea respectiva si sa facem asa fel incat sa nu ducem la disparitia acestei ocupatii. E greu de inteles de ce a fost facuta o astfel de lege, ciobanul foloseste cainii pentru protectia oilor impotriva animalelor salbatice”, a declarat Achim Irimescu.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here