În cursul zilei de marți, 7 noiembrie 2023, un băiat de 13 ani a suferit un accident în spațiul de joacă pentru copii din aleea Rozelor nr. 12.
Băiatul a fost transportat la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”, cu fractură de antebraț, fără alte leziuni, și a fost internat la Secția de Ortopedie. Medicii de la Spitalul de Copii i-au aplicat o procedură de reducere ortopedică și i-au pus mâna în ghips. În prezent starea generală a copilului este bună.
“Spațiul de joacă a fost modernizat complet în anul 2012, iar de atunci au fost făcute revizii periodice și mai multe lucrări de reparații. De altfel, spațiul de joacă este inclus într-o Notă de comandă de executare de reparații pe care Primăria Municipiului Iași a trimis-o către Servicii Publice SA”, au precizat reprezentantii Primariei Iasi..
Din verificările făcute de reprezentanții municipalității la fața locului rezultă următoarele:
- Întreținerea spațiului de joacă nu este, într-adevăr, la nivelul așteptărilor, iar acest lucru face obiectul unei verificări interne.
- Așa cum se observă și din fotografiile apărute în mass-media, cauza accidentului este ruperea unui lanț în partea superioară, la îmbinarea cu inelul de prindere din bara orizontală, acolo unde forța de frecare este maximă. Această îmbinare a fost supusă unei forțe considerabile în momentul ruperii, ca urmare a unei utilizări intense, peste cea regulamentară.
- Scaunul leagănului se află la o înălțime de circa 40 de centimetri față de sol, iar solul este acoperit cu un covor de cauciuc (tartan), astfel încât o eventuală cădere de la această înălțime nu poate cauza leziuni grave.
- Ținând cont de leziuni, căderea copilului s-a produs de la o înălțime mai mare de 40 de centimetri. Cel mai probabil, băiatul s-a urcat cu picioarele pe scaun, contrar regulamentului de utilizare, iar un lanț a cedat.
În aceste condiții, conducerea Primăriei Municipiului Iași a dispus verificarea suplimentară a stării tuturor echipamentelor din toate spațiile de joacă, repararea lor urgentă sau, după caz, scoaterea din uz. Totodată, vor fi făcute verificări interne cu privire la eventuala neaducere la îndeplinire a Notelor de comandă privitoare la diverse intervenții în astfel de spații. De asemenea, Poliția Locală va inspecta de urgență toate spațiile de joacă, va intensifica patrulele în aceste zone, va raporta toate deficiențele constatate sau, după caz, va lua măsurile legale privind păstrarea ordinii publice și utilizarea regulamentară a echipamentelor.
Primăria Municipiului Iași gestionează 213 spații de joacă pentru copii, din care 170 au fost modernizate în ultimii șapte ani, restul fiind în diverse etape ale unor noi programe de modernizare.
“Spațiile de joacă sunt inspectate permanent de angajați ai Primăriei, Poliției Locale și Servicii Publice SA. Regulamentul de organizare şi funcționare a spatiilor de joacă pentru copii aflate pe domeniul public din Municipiul Iași este stabilit prin Hotărârea Consiliului Local nr. 338 / 2006, iar regulile de utilizare sunt afișate pe panouri amplasate la fiecare spațiu”, a incercat Primaria sa dreaga busuiocul, stiind faptul ca aceste spatii dintre blocuri sunt abandonate la mana betivilor si a grupurilor de derbedei, fara a face obiectul vreunei verificari din partea Politiei Locale.
Marius GAVRILESCU