Ultima zi a anului 2024 a însemnat și încetarea apariției în format tipărit a cotidianului Ziarul de Iași, una dintre cele mai respectate și influente instituții media din Iași și zona Moldovei. Bizar este faptul că acest final neașteptat de drum s-a petrecut la puțin timp după ce ziarul fusese cumpărat de un puternic om de afaceri, Dan Fiterman, fapt ce dăduse speranțe în privința dezvoltării publicației și în nici un caz nu prefigurase această criză fără precedent în istoria sa.
Povestea Ziarului de Iași a început pe 27 mai 1991, odată cu primul număr tipărit al Monitorului de Iași, prima denumire a publicației ce va deveni un reper esențial al presei ieșene. Cu un colectiv redacțional din care au făcut parte de-a lungul timpului ziariști de calibru, Ziarul de Iași și-a câștigat un binemeritat respect în rândul cititorilor.
Această traiectorie de succes nu putea scăpa atenției investitorilor.
Astfel, pe 1 august 2023, Dan Fiterman, unul dintre cei mai bogați ieșeni, anunța că, începând cu data de 1 septembrie a aceluiași an, va deține compania ce edita Ziarul de Iași.
„Societatea are nevoie de o presă sănătoasă, așa cum are nevoie de oameni sănătoși. Media trece acum printr-un moment de tranziție generat de schimbările tehnologice. Este un punct de cotitură care schimbă peisajul informațional și pune în evidență nevoia de repere. Unde găsești informația de calitate și unde este doar zvon sau dezinformare? Am ales ”Ziarul de Iași” pentru că face parte categoric din prima zonă calitativă. Voi investi în presa de mâine, în modernizare și în dezvoltarea conținutului editorial de calitate. Acesta este un bussiness de sănătate socială și este pe termen lung. Vom dezvolta produse editoriale noi, vom acorda o atenție sporită mediului de afaceri și vom dinamiza politica de vânzări și monetizare. Nu vor fi schimbări în politica și echipa editorială, la care am apreciat întotdeauna onestitatea și urmărirea adevărului”, declara la acea oră Dan Fiterman, provocând o veritabilă surpriză pe piața media.
Efectele au fost vizibile în timp scurt. Ziarul și-a schimbat identitatea vizuală și a dezvoltat noi produse editoriale, respectiv două suplimente atașate, a câte 8 pagini, în format print.
Totul părea a fi de bun augur, prevestind o amplificare a prezenței Ziarului de Iași pe piață.
Însă lucrurile se pare că erau departe de această prosperitate.
Bomba urma să fie detonată pe 20 decembrie 2024, când Toni Hrițac își anunța plecarea din funcția de redactor – șef al Ziarului de Iași, prin intermediul unui editorial fluviu. Printre altele, acesta făcea apologia variantei online a oricărei publicații, anticipând astfel dispariția versiunii print:”Este imposibil, dacă nu cumva deja există, să nu se coaguleze o masă critică de cititori care să fie dispusă să plătească lunar echivalentul a două cafele pentru a cumpără online informație de calitate”.
Pe 31 decembrie 2024, Claudiu Raus, unul dintre redactorii – șefi adjuncți ai Ziarului, făcea o mărturisire interesantă pe contul său de Facebook.
„Decizia de a închide printul, luată acum, pentru după 1 ianuarie 2025, este una pe care o tot discutam în interior de mult timp (ani). Sustenabilitatea financiară era tot mai șubredă, era mai multă voință decât putirință, ca să glumesc”.
Cum vine asta? În condițiile în care Grupul Arcadia – Spitale și Centre Medicale din Iași, proprietate a lui Dan Fiterman, încheiase anul 2023 cu un profit de 38 de milioane de lei (circa 7,6 milioane de euro), susținerea de către omul de afaceri a unui tiraj tipărit devenise „tot mai șubredă”?
Este evident faptul că renunțarea la varianta print reprezintă pentru orice publicație o pierdere semnificativă de imagine. Indiferent de costuri, ea trebuie păstrată, însemnând o interfață esențială în relația cu cititorul, păstrându-se astfel o legătură afectivă deosebit de importantă.
Rămânerea doar în mediul on-line va produce un regres în activitatea și percepția publică a Ziarului de Iași. Prezența fizică în centrele de distribuire a presei, cu vizibilitatea aferentă, ar fi menținut constant interesul cititorilor.
Desigur, numeroase publicații și-au suspendat aparițiile print în ultimii ani.
Însă în cazul Ziarului de Iași vorbim de acest lucru în condițiile în care fusese cumpărat în urmă cu doar un an de către omul de afaceri Dan Fiterman, cu o avere estimată la 250 de milioane de euro.
O injecție de capital care a dus, de fapt, la prăbușirea organismului editorial al celui mai puternic ziar din Iași.
Paul LOVIN