Pădurile Ocolului Silvic Telciu din Parcul Național Munții Rodnei sunt devorate de un păienjeniș de drumuri și tăieri accidentale ilegale realizate pe pante extrem de abrupte. Lucrările silvice de aici compromit relieful, turismul, biodiversitatea, păstoritul și chiar silvicultura.
Agent Green publică astăzi al treilea episod din seria ”Jaf în Parcul Național Munții Rodnei” prin care Agent Green atrage atenția că guvernul României nu și-a îndeplinit obiectivul asumat de guvernare privind stricta protecție a pădurii din cele 13 parcuri naționale a căror suprafață totală însumează doar 1% din suprafața țării. În primul episod au fost prezentate tăierile abuzive de pe raza ocolului silvic Someș-Țibleș. În cel de-al doilea episod a fost expus haosul din poliția română care facilitează furtul de arbori. În următoarele două episoade vor fi prezentate prestația catastrofală a Gărzii Forestiere și corporația internațională care valorifică lemnul din Rodna.
Investigatorii Agent Green au parcurs pădurile din Rodna de pe raza ocolului silvic Telciu parcelă cu parcelă. Descoperirile sunt cât se poate de grave și de îngrijorătoare. ”Nicăieri în România nu am mai văzut atât de multe drumuri forestiere și atât de apropiate. S-au spart chiar și stâncile pentru a crea acces până la ultimul arbore. S-a creat un păienjeniș de drumuri. Unele s-au erodat atât de adânc și atât de repede încât au făcut un altul paralel cu cel inițial. Fiecare drum care străpunge pădurea înseamnă arbori defrișați. Acolo nu va mai crește nimic niciodată căci eroziunea este foarte accentuată. Se taie chiar și pe pante de 42 de grade”, a spus Dan Cătălin Turiga, inginer silvic Agent Green.
Exploatările forestiere se fac cu încălcarea legislației europene și naționale. Amenajamentului Ocolului Silvic Telciu care este expirat nu are studiu de evaluare adecvată și exploatările sunt justificate de calamități naturale, adică tăieri accidentale. Singurele exploatări aprobate sunt niște tăieri de conservare de foarte mică intensitate. ”Singurele accidente la Telciu sunt prostia și hoția. Nu se conservă nimic. Se distruge tot. Nu au fost doborâturi de vânt. Nici arbori uscați nu prea sunt. Se taie mai ales cei verzi pentru profit. Discutăm aici despre o metodă de furt, metoda accidentalelor. Se destabilizează versanți și dezastrele vor urma abia după aceea. Va fi prea târziu și pentru biodiversitate și pentru silvicultură. Este un adevărat dezastru în plină desfășurare”, acuză Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Confruntat cu faptele, domnul Luca Pupeză, șeful ocolului care măsoară 17.573 ha nu vede nicio problemă în afară de faptul că este filmat. Localnicii intervievați în acest nou episod acuză instalarea unei mafii care include ocolul și primăria.
Turiga atrage de asemenea atenția că: ”Ocolul a amestecat parcele cu păduri mai tinere cu altele cu păduri mature, dar și păduri mai bogate cu păduri mai rărite. A rezultat o parcelă mai mare neomogenă pe care aplică aceleași lucrări silvice. Totul pentru a crește cota de tăieri deși astfel de practici sunt ilegale potrivit normelor silvice”.
Chitul Traian, inginerul fondului forestier nu are cunoștință de nereguli, dar admite că sunt parcele în care panta medie este peste 35°, adică depășește înclinația maximă legală a versanților unde se poate tăia legal.
Aflați pe teren, investigatorii Agent Green l-au întâlnit pe domnul Ioan Bâca, profesor de geografia turismului la Universitatea Babes Bolyai. Acesta critică ”apariția unui număr foarte mare de drumuri forestiere și pastorale noi în parcuri naționale. Aceste drumuri cauzează o eroziune accentuată și zonele degradate nu vor mai putea fi folosite nici de turiști, nici de silvicultori, nici de păstori. Și atunci se vor muta pe o altă parcelă, pe un alt traseu și tot așa. Acest fenomen degradează relieful spațiului montan. Fără suport, nici biodiversitatea nu se va mai menține. Sunt puțini arbori uscați, nu sunt arbori doborâți de vânt. Nu se justifică tăierile.”
Marius GAVRILESCU