Linistea patriarhala de pe o strada linistita situata in spatele BNR Iasi a fost spulberata la sfarsitul anului trecut de o …bariera aparuta peste noapte. Locatarii blocurilor de Casa Cartii s-au impartit in trei- o parte, mica ce-I drept, tace chitic- e vorba despre cei care au cartele de acces in parcarea blocurilor, o alta categorie tace malc de frica, iar cei din urma impart petitii in stanga si in dreapta.
“Au montat bariera noaptea, ca hotii. Initial nu am cerut niciun act, ca sa vedem cat de legala este montarea acestei bariere care ne blocheaza accesul in parcarea blocului, dar cand am solicitat si noi cartele de acces ni s-a spus ca nu mai sunt, ca “locurile deja s.au distribuit intre noi”. Acei “noi” sunt, de fapt, doar vreo 10 la suta dintre locatari, iar galateanul care a montat bariera cere 400 pe cartela. Nu am fost notificati deloc daca vrem sa contribuim si noi la cheltuieli. Totul, incepand de la emiterea acelei autorizatii si pana la distribuirea de cartele de acces s-a facut sub semnul favoritismului”, ne-a declarat Laurentiu Domnaru, unul dintre locatarii afectati de montarea acestei bariere.
Reporterii AgoraPress l-au contactat pe initiatorul montarii acelei bariere, galateanul Rau Bogdan Ignat, care ne-a fluturat prin fata ochilor un document emis de Primarie.
“Am autorizatie, am tot ce trebuie. Sunt in regula. Puteti sa intrebati si la Primarie”, ne-a spus acesta. Am intrebat si la Primarie, iar reprezentantii Politiei Locale, cei care s-au deplasat la fata locului, pentru o scurta verificare, ne-au confirmat sec ca exista o autorizatie de montare a barierei din partea Comisiei Municipale de Circulatie.
Imixtiune flagranta asupra unui drept comun
In afara modului hotesc aproape in care s-a pus aceasta baiera si s-a facut distribuirea de drepturi, cine are voie in parcare si cine nu are voie, locatarii ramasi dupa bariera incearca sa faca o departajare juridica intre domeniul public si propietate private, intre dreptul unui singur om de a decide asupra unui drept comun.
“In speta, este vorba despre o zona ce apartine domeniului public, aflata in continuarea strazii Maestrul Ion Baciu din spatele sediului BNR si blocului de deasupra librariei “Casa Cartii. Chiar daca pe acea strada exista doar doua adrese, inchiderea ei tot ilegala ramane, avand in vedere ca un drum nu serveste exclusiv doar celor ce figureaza cu adresa acolo, ci intregii comunitati, inclusiv din ratiuni de circulatie auto (mers cu spatele, intoarcere intr-o zona stramta aflata in vecinatatea unei parcari, etc). Problema este una grava avand in vedere ca prin inchiderea acestei zon,e practic sunt supusi unui calvar alti locatari din arealul respectiv, anume locatarii blocurilor aflate in curtea interioara BNR, care efectiv nu mai au posibilitatea de-a se apropia cu masinile pe o distanta de 2-300 de metri de proprietatile lor. BNR restrictioneaza accesul proprietarilor in incinta, lucru stipulat clar in contractele de proprietate, deci despre acces cu masina in curtea interioara neputand fi vorba. Mai mult, in aceste blcuri locuiesc personae batrane pentru care o urgenta medicala ar fi o tragedie”, a spus un alt locatar.
Ambuteiaj la bariera montata ilegal
Orice proprietar al blocurilor mentionate, daca vine cu masina dinspre strada Agatha Barsescu are surpriza de a nu avea unde sa opreasca, intrucat stradutele respective sunt sensuri unice, circulatia facandu-se pe un singur fir, existand inclusiv piloni montati de catre Primarie in toata zona.
Asadar, orice persoana care doreste sa opreasca masina pentru a incarca/descarca marfuri, ori sa astepte persoane (familia, rude , persoane in varsta – care nu pot parcurge distante mari pe jos), n-o va mai putea face in conditii normale.
“Eu, ca ieșean, nu pot să mă folosesc de drumuri publice din Iași. Plătesc 3 mii de lei pe an, impozit pe masina. El (n.r. galateanul) are două mașini înmatriculate în alt județ și plătește acolo impozit. Pe langa faptul ca este profund neconstitutional (art 25, Constitutia Romaniei) se mai nasc si serie de intrebari. Cum a eliberat Primaria Iasi o asemenea autorizatie de montare a barierei ce ingradeste dreptul iesenilor – mai mult sau mai putin interesati, dar in special al celor ce se foloseau zilnic de o servitute aflata culmea! pe domeniul public – fara sa se fi gandit la ce deservicii creeaza unor altor platitori de taxe si impozite, egali in statut cu mai noii favorizati? Dar, cerberii din zona respectiva, artizanii acestei segregari deja si-au impartit “prada”, hotarand ei intre ei, care-cum are loc de parcare privilegiat, dupa bariera. Este vorba de o discriminare sau pur si simplu avem de-a face cu o simpla ilegalitate din partea unor locatari mai “cu tupeu”? Intr-o discutie cu un corifeu al acestei manevre ticaloase -pastratorul cheii de la poarta ilegal construita, ni s-a transmis ca lor nu le pasa de consecintele legale atata timp cat vecinul lor este fostul ministru de Justitie, Maricel(!) Toader. O fi vrut sa spuna Tudorel Toader… Ramane de verificat daca domnia sa are capacitatea de-a acoperi faradelegi”, a mai spus Laurentiu Domnaru.
In acest caz este clar vorba despre un abuz gosolan, atat din partea celui care a montat bariera in mod samavolnic si a vitregit sute de locatari de un drept comun, cat si din partea Primariei Iasi care nu a luat nicio masura in acest sens, in conditiile in care un aviz de principiu al unei comisii de circulatie nu tine locul unei autorizatii de construire care ar fi trebuit, potrivit Legii 50, sa stea la baza montarii acelei bariere pe domeniul public.
Radu SEICARU