Facturi mai mici și independență față de vecini. De asta vor avea parte locatarii din opt blocuri din Iasi care au acceptat să intre într-un proiect pilot lansat de Veolia Energie Iași. Fiecare apartament va fi contorizat individual, iar proprietarii își vor putea regla singuri temperatura din locuintă. Oferta i-a convins inclusiv pe cei cu centrale termice să se întoarcă în sistemul centralizat.
Deseori a fost întâlnită situaţia în care şi pentru cei care au plătit facturile și pentru rău-platnici, apartamentele au fost debranșate laolaltă pentru că sistemul centralizat nu permitea o altfel de soluție. În urma plângerilor de la locatarii nemulțumiți, societatea de termoficare a decis să implementeze un proiect -pilot în cadrul căruia contorizarea căldurii să se facă individual. Iar asta presupune independență sută la sută față de vecini.
„Cu contor individual la fiecare apartament pe casa scării, la ușă, în așa fel încât fiecare locatar, când dorește, să-și regleze încălzirea în fiecare cameră în funcție de confortul pe care îl dorește și de puterea financiară pe care o are”, a explicat Ana Maria Icătoiu, director comercial al societății Veolia Energie Iași.
Dumitru Plăvan este președintele unei asociații de locatari și are de 10 ani centrală termică. Asta nu l-a împiedicat să accepte să testeze noul sistem și să-și convingă și vecinii să renunțe la centrala pe gaz în favoarea sistemului centralizat de termoficare. Oamenii au acceptat pentru că li s-au promis facturi cu 40 la sută mai mici, dar și pentru că societatea de termoficare a suportat integral costurile lucrării.
„Așa, ca și un reper, pentru luna noiembrie costurile pentru încălzire s-au încadrat cifrele următoare: între 16 lei și 90 de lei pe apartament. Iar anul trecut au plătit mult peste o sută”, a explicat administratorul.
Pentru un apartament de două camere, de 50 de metri pătrați, un proprietar a plătit anul trecut căldura pentru luna noiembrie 110 lei. Iar anul acesta, în cadrul proiectului- pilot, doar 36 de lei. În plus, dacă vor fi nemulțumiți de noul sistem, locatarii vor putea oricând să se întoarcă la centrala pe gaz.
„Am acceptat pentru că asta a fost o pomană pentru noi. Aștept să văd dacă o fi mai bine, dacă nu…rămân cu ea.”
„Poți să te aștepți la un accident la gaz, să nu ai gaz, sau pur și simpu nu-ți convine prețul la gaz, și atunci nu folosești centrala. Crearea acestor două posibilități e grozavă“, spun oamenii.
În această săptămână, încep lucrările și la un al doilea bloc, unde alte 10 familii au acceptat să renunțe la centrală în acestă iarnă. Iar în următoarele săptămâni se vor demara lucrări la alte 6 blocuri din oraș. La Iaşi, 31 de mii de apartamente sunt branșate la sistemul termoficare.
(Sursa: digi24.ro)