Infectia din comertul iesean are un nou nume- Prima Food. Regina slinoasa a produselor de tip fast food are toate ingredientele unei scoateri rapide de pe piata mult prea ingaduitoare cu mizeriile pe care administratorii acestei marci le servesc clientilor. De la vidanjarea fosei septice a localului pe strada Agatha Barsescu, printre mesele si consumatia clientilor, si pana la practici curente, precum evaziune fiscala si produse expirate, a fost o trecere liniara, fara nicio opreliste din partea OPC, ITM sau ANAF. In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva din experientele personale ale reporterilor AgoraPress, dar si marturii incredibile ale unor clienti Prima Food.
In punctul de lucru de pe strada 14 Decembrie, un pusti cu miscari mult prea molatice pentru acest job, te intreaba de doua ori ce doresti, dupa care iti pune rabdarea pe moate, aplicand alene in produs, ba o mana de varza, ca la iepuri, ba o picatura de ketchup, a saracie. In momentul in care ii intinzi banul, sa platesti, iti tranteste sec ca nu are sa-ti dea tot restul si, ca si cum ar avea incuviintarea ta, iti da restul fara un leu. Incerci sa-i scuzi modul jalnic in care te face pe fata la buzunare si-l indemni sa schimbe banii. Dupa cinci minute de asteptare, molaticul revine cu restul corect, dar omite sa dea bon fiscal. In momentul in care il soliciti, constati cu uimire ca pustiul nici nu stie sa bata un produs in casa de marcat, bonul tau fiind, bineinteles, primul emis pe ziua de de 20 septembrie, la orele 18.00. Unde dracu sunt institutiile statului care ar trebui sa-i verifice pe acesti escroci care fac bani negri pe spatele unor pusti stangaci?
Pe b-dul Independentei avem parte de o situatie asemanatoare. Un pusti sfrijit in spatele caruia se observa o tepusa cu aspect primitiv, in care este infipt ceva straniu, pe post de umplutura de shaorma probabil, dar care seamana mai degraba cu tepele folosite pentru uciderea moroilor, incearca la fel de stangaci ca si colegul sau, sa satisfaca o modesta comanda. Extrage cu mainile goale un hamburger negru si uscat ca un pesment, dintr-un sirag intins pe masa si il indeasa intr-o bulca din care curg firimituri, semn al vechimii acestuia. Unde sunt, Doamne, chioscurile galbene de la Nest-ul de odinoara!
Dupa proba cuptorului cu microunde, pustiul mai indeasa niste varza furajera, fara nicio preparare/macerare prealabila in otet sau ulei, si un varf de pumn de cartofi, atat de uscati incat pana si angajatul Prima Food le-a uitat momentul prajirii. Este si normal, de altfel, sa fim serviti cu ingrediente preparate la ultima foamete, in conditiile in care pustiul nu pare sa fi facut in viata lui un cartof prajit, fiind singurul angajat intr-un sector in care ar trebui sa existe macar doi oameni, unul la servire si altul la preparare. Si, cum bonul fiscal la Prima Food este un accesoriu facultativ, nici aici nu ni se accesorizeaza produsul cu acesta.
Cu vidanja printre farfuriile clientilor Prima Food
De mentionat, in treacat macar, si fast-food-ul Prima Food din apropierea Bisericii Sfanta Vineri din Alexandru cel Bun, acolo unde ne-a fost dat sa vedem cele mai expirate ingrediente de hot-dog, un crenvurst cu extremitatile vinete si o bulca tare ca piatra.
Dar piesa de rezistenta de abia acum vine. „Intr-una din zile eram cu un amic la fast-food-ul de pe strada Agatha Barsescu. Tocmai ne venise coamnda si in timp ce vorbeam si incepusem sa consumam din farfurii, il vad pe amicul meu cum casca ochii cat cepele, uitandu-se undeva peste umarul meu. Nesansa a facut sa mai intru si prin carciumi mai sordide, dar nu mi-a fost dat niciodata sa vad un lucru atat de bizar. O echipa de pe o vidanja Apavital se chinuia sa bage in local, pe geam, furtunul gros pentru vidanjare. Au reusit sa traga trompa aia pana in toaleta localului si sa o mufeze la caminul colector sau fosa septice, ce-o fi fost. Chiar m-am mirat cum un local care functioneaza la doi pasi de primaria Iasului nu este racordata la retaua de canalizare orasului. Imediat ce pompa vidanjei a fost pusa in functiune, localul s-a umplut de un miros pestilential greu de suportat. In tot acest timp, niciun angajat nu s-a deranjat sa isi ceara scuze sau sa ne invite pe terasa, pentru a nu fi martori la aceasta mizerie”, ne-a relatat Gabriel Andrei, un consumator din Iasi.
Poate institutiile statului se vor apleca mai mult asupra atributiilor lor si vor trece cat de curand la vidanjarea acestei dejectii din comertul iesean.
Radu SEICARU
Are pile la DSP . Așa că nu aveți ce face. Rog pe cei de la ITM să facă și ei control.