Mozaic

Obiecte de zi cu zi despre care nu știai că au fost inventate cu secole în urmă

By Redacția

February 26, 2019

Într-o lume atât de ocupată și în continuă mișcare este foarte ușor să considerăm obiectele din jurul nostru plictisitoare și neinteresante.

Ceea ce mulți oameni nu știu este că o multitudine din obiectele pe care le folosesc zi de zi au de fapt o istorie foarte bogată și demnă de cunoscut. De la monede de aur până la șosete, arheologii au fost surprinși de-a lungul istoriei să afle că ceea ce se află în jurul nostru nu e atât de banal pe cât pare.

Iată o listă cu lucruri despre care nu aveai habar că sunt “bătrâne” de câteva secole:

Cele mai vechi șosete (1500 de ani)

Cele mai vechi șosete au fost descoperite în Egipt. Acestea erau concepute din lână și aveau un spațiu între degete pentru a putea fi purtate cu sandale. Se presupune că au fost croșetate între anii 300 și 499 i.Hr., și au fost descoperite în secolul 19.

Cea mai veche rețetă (5000 de ani)

Cea mai veche rețetă era evident de… bere! Aceasta a fost scrisă pe o tăbliță de chirpici cu caractere cuneiforme, în anul 3000 i.Hr.. Autorul primei rețete scrise este poporul sumerian, care se găsea în zona Mesopotamiei. Aparent, această licoare ar fi fost foarte puternică și ar fi conținut bucăți de pâine plutind la suprafața ei.

Cei mai vechi ochelari de soare (800 de ani)

Cea mai veche pereche de ochelari de soare a fost descoperită acum 800 de ani în Canada, pe insula Baffin. Aceștia erau concepuți pentru a reduce impactul razelor de soare asupra ochilor, raze ce se reflectau în zăpadă. Cunoscând vremea tipică din Canada… nu e deloc surprinzător!

Cea mai veche sculptură a unei figuri umane (35000 – 40000 de ani)

Cea mai veche sculptură a unei figuri umane este arhicunoscută pentru pasionații de artă și se numește “Venus din Hohle”. Aceasta a fost descoperită în Germania, fiind creată din fildeș de mamut. Deși pentru standardele actuale statuia arată puțin impresionant, pentru perioada în care a fost concepută este o operă de artă!

Cele mai vechi zaruri (3000 de ani)

Primele zaruri au fost descoperite în urmă cu 3000 de ani, la fel ca și cea mai veche rețetă, în zona Mesopotamiei. Acestea erau concepute din os de oaie, motiv pentru care până în ziua de azi există expresia englezească “Rolling the bones”, adică “Aruncând oasele”.

Cea mai veche gumă de mestecat (5000 de ani)

Cea mai veche gumă de mestecat a fost găsită în Finlanda, fiind mestecată acum cel puțin 5000 de ani. Aceasta este de fapt scoarță de mesteacăn și era folosită pentru a trata anumite infecții ale cavitații bucale sau ca liant (cu siguranță nu avea gust mentolat ca cea actuală).

Cea mai veche melodie scrisă (3400 de ani)

Cea mai veche melodie a fost scrisă pe o plăcută de chirpici în urmă cu 3400 de ani. Ea este cea mai veche dovadă scrisă care a supraviețuit, deși pot exista altele și mai vechi, despre care experții să nu știe. Aceasta a fost găsită în Ugarit, care acum este parte din nordul Siriei. Melodia a fost concepută pentru a fi cântată la liră.

Cel mai vechi instrument (40000 de ani)

Cel mai vechi instrument descoperit este un flaut, creat din os de vultur, acum 40000 de ani. El a fost descoperit în sudul Germaniei, iar oamenii de știință consideră că posibilitatea de a crea muzică prin intermediul unui astfel de instrument ar fi reprezentat un avantaj enorm împotriva triburilor adverse.

Cel mai vechi papuc (5500 de ani)

Cel mai vechi papuc are vârsta de 5500 de ani și este un mocasin creat din piele de vacă. Acesta a fost descoperit într-o peștera din Armenia, bine întreținut de iarbă și excremente de oaie. Din păcate, a putut fi găsit doar un papuc din pereche (cel drept), însă este în condiții foarte bune, un adevărat noroc pentru arheologi și pentru pasionații de istorie.

În concluzie, sperăm ca acest articol să te ajute să apreciezi mai mult obiectele de zi cu zi din viața ta pentru că, după cum vedem, au străbătut cale lungă pentru a fi la îndemâna noastră astăzi!