A absolvit clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Iacov Antonovici” din Bârlad cu media 10, numărându-se printre cei trei șefi de promoție de anul trecut. Din toamnă, va fi elevă a Colegiului „Gheorghe Roșca Codreanu” la profilul Matematică – Informatică. Teodora Balan este o adolescentă de 16 ani, nevoită să lupte cu o boală extrem de rară, care i-a contorsionat oasele, i-a deplasat organele interne și atentează la viața ei. Scopul final al acestei boli este de a face aorta să explodeze. Așa mor cei mai mulți dintre oamenii care duc povara acestei boli rare. De aceea, fata are nevoie urgentă de operarație la coloană.
Teodora s-a născut cu o afecțiune rară numită Sindromul Marfan, o afecțiune a țesutului conjunctiv, determinată de o mutație în gena fibrilinei. Boala afectează sistemele scheletic, ocular, pulmonar, cutanat și cardiovascular. Șansa la o viață normală a adolescentei bârlădene este o operație foarte complicată la coloană. Medici specialiști au considerat cazul Teodorei unul destul de grav, de aceea au înscris-o pe lista de pacienți care vor beneficia de donații în cadrul campaniei naționale „Salvează o inimă!”. Inima Teodorei Balan are nevoie de ajutor. Aorta este dilatată și oricând poate să cedeze. Din păcate, afecțiunea adolescentei a fost depistată destul de târziu, la șase ani și jumătate, iar medicii din Iași și București la care au apelat părinții au purtat-o mai mult pe drumuri, chemând-o la evaluări și reevaluări, evitând să o opereze sub pretextul că nu au aparatura necesară. Familia a cheltuit energie și foarte mulți bani, iar starea de sănătate a fetei nu s-a îmbunătățit.
„În urmă cu câteva săptămâni, am întâlnit un medic care, în sfârșit, s-a arătat interesat să o opereze pe Teodora. Medicul Alexandru Thiery este, practic, șansa pe care fata mea o are în acest moment. Mi-a explicat că va fi o operație grea, nelipsită de riscuri, dar, pentru că este vorba despre un spital privat din Capitală, Spitalul Monza, va trebui ca noi, familia, să suportăm costurile intervenției. Din păcate, nu avem posibilitățile financiare de a achita 12.000 de euro, cât costă operația, fără a mai pune și recuperarea ulterioară și nici pe cele pre-operatorii Acesta este prețul șansei la viață a fiicei mele”, a mărturisit mariana Balan, mama Teodorei.
Veniturile familiei Balan, compusă din patru persoane (Teodora mai are un frate, student în București), însumează 2.000 de lei lunar, salariul tatălui și cel de însoțitor al mamei. Este imposibil să poată suporta operația la coloană a fiicei lor.
Un doctor bârlădean, cu o specializare străină de boala fetei, a fost cel care a diagnosticat-o corect pe Teodora
Problemele Teodorei au apărut încă de la naștere, dar medicii nu au identificat boala genetică de care suferea bebelușul.teo-marfan Nota primită la naștere a fost între 6 și 7, calificativ care a neliniștit-o pe mamă.
„Medicul neonatolog mi-a spus că nu sunt probleme prea mari, că nu toți copiii iau note mari la naștere și, pe moment, m-am mai liniștit. Am sperat ca, pe viitor, copila să fie sănătoasă”, a declarat mama Teodorei.
Peste doi ani, însă, a observat că fetița ei mergea cu picioarele în X și cu degetele adunate. A mers la medic și acesta i-a recomandat ședințe de kinetoterapie, pe care le-a urmat cu regularitate. Au apărut apoi probleme cu vederea.
„Le-am explicat medicilor bârlădeni că fetița mea nu vede prea bine, dar m-au asigurat că nu este nicio problemă. La șase ani și jumătate, ochii Teodorei au început să lăcrimeze din ce în ce mai mult. Am mers la medicul oftalmolog Valeriu Podaru, care a descoperit o subluxație de cristalin la ambii ochi, și tot dumnealui a făcut legătura cu sindromul Marfan. Doctorul Podaru a fost, practic, primul medic care i-a pus diagnosticul corect Teodorei”, a mai menționat Mariana Balan.
O copilărie plină de operații
Teodora a făcut prima operație de implant de cristalin la șapte ani și opt luni și a fost o intervenție destul de complicată. Din nefericire, afecțiunea a recidivat pe fondul sindromului Marfan, astfel că, în urmă cu trei săptămâni, a avut nevoie de o nouă operație la ochiul stâng.
Operația nu a mai fost făcută cu anestezie totală, ci doar locală. Medicii au luat această decizie în urma diagnosticele cu care fata s-a prezentat, printre care: prolaps de valvă mitrală, insuficiență mitrală gradul II, insuficiență aortică gradul I. Șansa ei la o viață normală este o operație la coloană, de îndreptare a acesteia, având în vedere devierea foarte accentuată către stânga a coloanei, lucru care a determinat schimbarea poziției organelor interne.
Teodora Balan este o fire pozitivă, care dorește din tot sufletul să se însănătoșească și să aibă parte de o viață normală, să aibă prieteni, să poarte rochii care să-i pună în valoare corpul tânăr, să-și clădească o carieră și o familie. Nu se consideră o victimă a sorții și nu dă vina pe nimeni, deși, durerile de cap sunt frecvente, respirația greoaie, obosește, cade din picioare și, de multe ori, este nevoită să plece de la ore acasă pentru a-și reveni.
Are maturitatea și înțelepciunea necesare pentru a face abstracție de răutățile lumii, pentru că ea crede în propriile forțe și e convinsă că va izbuti.
Cum o putem ajuta pe Teo
Cei care vor să pună umărul la însănătoșirea Teodorei, un copil remarcabil, cu o inteligență peste medie, o pot face fie contactând-o pe mama acesteia, la numărul de telefon 0726 144 191, fie direct prin contul bancar al Asociației ”Salvează o inimă”:
Cont (IBAN) bancar:
Cont RON: RO 05 BTRL 0070 1205 W828 70 XX
Cont Euro: RO 28 BTRL EUR CRT 00 W828 7001
CONT USD: RO 68 BTRL USD CRT 00 W828 7001
COD SWIFT: BTRLRO22
COD BIC: BTRL
Banca Transilvania Botosani
Foarte important: donatorii trebuie să menționeze pentru cine fac donația, întrucât conturile asociației sunt disponibile mai multor cazuri sociale pentru care sunt organizate strângeri de fonduri.