Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania (TLV) a aprobat preluarea Volksbank România, contractul urmând să fie semnat miercuri, 10 decembrie. Tranzacţia vizează achiziţia a 100% din titlurile băncii.
Banca Transilvania şi Volksbank vor acţiona ca entităţi separate până la finalizarea tranzacţiei, ulterior urmând integrarea Volksbank, arată Banca Transilvania, într-un comunicat transmis Bursei.
“Încorporarea Volksbank în cadrul BT va avea loc după îndeplinirea tuturor procedurilor legale şi după solicitarea şi primirea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente”, se precizează în comunicat.
Tranzacţia a fost avizată marţi de către CA al Băncii Transilvania.
„Banca Transilvania a semnat astazi un angajament ferm pentru achizitionarea a 100% din Volksbank Romania. Urmeaza ca aceasta tranzactie sa fie supusa aprobarii prealabile a autoritatilor din Romania. Ne propunem astfel ca, pe viitor, sa combinam punctele forte ale celor doua banci – experienta, strategie, model de business si echipa – pentru o oferta cat mai buna pentru clienti, eficientizarea activitatii, produse noi si o retea cat mai mare de sucursale. De ce am ales Volksbank? Banca Transilvania si Volksbank Romania sunt amandoua banci universale si activeaza in aceeasi piata. Practic, amandoua sunt parte din aceeasi comunitate. Achizitionarea unei banci este parte din planurile bancii noastre pentru acest an, an in care am implinit 20 de ani de activitate. Sunt increzator tocmai pentru ca Banca Transilvania este bine capitalizata, are lichiditate mare, rezultate pozitive si o cota de piata in crestere, fiind acum in top 3 cele mai mari banci din Romania. Ca etapa fireasca atunci cand este vorba de o asemenea tranzactie, Banca Transilvania si Volksbank Romania vor functiona ca doua entitati distincte in urmatoarele luni, pana la finalizarea formalitatilor legale si obtinerea tuturor aprobarilor prealabile necesare. Dupa ce vom obtine toate autorizarile necesare, va incepe etapa de integrare a Volksbank Romania in structura BT, pas despre care veti afla detalii, cu siguranta, in cursul anului viitor”, a declarat Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania.
La finele lunii noiembrie Banca Transilvania a anunţat că negociază preluarea pachetului integral de acţiuni la Volksbank România, deţinută de grupul austriac Volksbank, DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa.
Volksbank România este deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporţie de 99,99%, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.
În 2012, Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare dezvoltat de către Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare şi economice, în vederea restabilirii profitabilităţii pe termen lung.
În acest plan este inclusă şi vânzarea subsidiarei din România, care trebuie să se realizeze până la sfârşitul anului 2015.
Grupul austriac a vândut în acest an subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing România, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piaţa românească la sfârşitul anului trecut prin achiziţia băncii Romanian International Bank (RIB).
Instituţia de credit a înregistrat anul trecut în România pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% faţă de cele raportate de bancă în 2012, când au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.
Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană, întrucât creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din România şi creditele imobiliare şi cele acordate companiilor în Europa Centrală şi de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro.