Primăria Municipiului Iași a încheiat un contract pentru cumpărarea a 140.000 de tone de cărbune energetic (+ / – 10%) necesar funcționării sistemului centralizat de furnizare a apei calde și energiei termice în sezonul de iarnă 2022 – 2023. Cărbunele va fi livrat de compania Vitol SA Geneva, la un preț de API 2 la nivelul lunii septembrie + cheltuielile de transport (naval), descărcare, depozitare și încărcare în vagoane, în valoare de 86,4 dolari americani pe tonă, fără TVA.
API 2 este prețul în dolari americani publicat de indicele de preț al cărbunelui Argus McCloskey la rubrica „Indice internațional pentru cărbune: Indici de preț ai cărbunelui: Europa de Nord-Vest (CIF ARA) API2” pentru media întregii luni pentru perioada de livrare respectivă. Astăzi, 12 august 2022, prețul API 2 este de 344.35 dolari americani / tonă.
În vederea procurării cărbunelui Primăria Municipiului Iași a lansat o procedură de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare, în conformitate cu prevederile articolului 39 din Legea 99 / 2016 privind achizițiile sectoriale, municipalitatea trimițând invitații către 11 companii. Până la termenul limită – 10 august 2022 – a fost primită doar oferta companiei Vitol SA Geneva. După verificările tehnice și negocieri, contractul a fost semnat în condițiile financiare menționate.
În paralel, până pe 12 septembrie municipalitatea așteaptă oferte la o licitație pentru transportul cantității de cărbune. Procedura are o prevedere financiară de 20.300.000 lei, fără TVA (24.157.000 lei, cu TVA), iar compania câștigătoare va avea la dispoziție 40 de zile de la data începerii transporturilor să aducă tot cărbunele la Iași.
Un furnizor campion la dosare de coruptie
Furnizorul de cărbune al Primăriei Iaşi face parte dintr-un grup de firme cunoscut pentru fapte de coruptie la nivel internaţional. In decembrie 2020, grupul Vitol a acceptat să plătească 135 de milioane de dolari pentru a scăpa de un dosar de corupţie în SUA. Acuzaţiile erau de mituire a unor oficiali guvernamentali din Brazilia, Ecuador şi Mexic. În anul 2007 a plătit peste 17 milioane de dolari pentru că a luat petrol din Irak. 5 ani mai târziu a ocolit embargoul impus de UE Iranului. Vitol a fost amendată în Franţa cu 5 milioane de euro, în 2018, pentru că a manipulat piaţa energiei.
Marius GAVRILESCU