Un iesean umbla de 3 luni si o saptamana intre institutii pentru obtinerea unei rectificari intr-un act de stare civila. La nastere, functionarii din Primaria Ciortesti i-au gresit numele mamei atunci cand i l-au trecut in certificatul de nastere. La inceputul lunii februarie 2018, fiind nevoit sa faca o dezbatere succesorala, in cauza aflandu-se mostenirea ramasa de la mama, ieseanul Constantin C. Scutariu s-a pomenit ca trebuie sa faca musai modificarea numelui acesteia in certificatul de nastere. S-a adresat la primaria Ciortesti, acolo de unde cererea de rectificare a ajuns pe masa functionarilor de la Directia Judeteana de Evidenta Persoanelor din cadrul Consiliului Judetean Iasi. Ei bine, ca un deja vu, dupa 40 si ceva de ani, actul de nastere a fost urmarit din nou de ghinionul de a ajunge pe mana unor functionari incompetenti. Mai mult, asa cum a demonstrat-o conducerea Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor, atributele acesteia sunt o mare necunoscuta.
„Eu nu am acces la baza de date . Noi doar ii supraveghem pe cei de la oficiile de stare civila din teritoriu. Eu pot verifica aceasta speta, doar daca persoana in cauza vine si imi face o cerere sau vine in audienta. Acest domn nu a fost niciodata la mine in audienta, dar il astept. Problema este la primarie sau la oficul de stare civila din localitatea respectiva”, a declarat Tisan Maria Carla, sefa Directiei Judetene de Evidenta Persoanelor Iasi, promovata pe acest post de catre vicele CJ, Victor Chirila.
Directoarea DJEP Iasi, Carla Maria Tisan, nici usturoi n-a mancat, nici atributiile nu si le-a invatat. Doar a avansat.
Potrivit legii, circuitul unui astfel de act asteptat de ieseanul Constantin C. Scutariu de aproape 4 luni de zile ar trebui sa fie destul de simplu. Daca un act de nastere este gresit, rectificarea se face acolo unde este nascut petentul, dupa obtinerea prealabila si obligatorie din partea DJEP a unui aviz de rectificare. Odata obtinut acest aviz, primarul poate emite dispozitie de rectificare care va sta la baza emiterii actului solicitat.
Coana preoteasa din Ciortesti, o scalda ca la Ploiesti
Potrivit primaritei din Ciortesti, greseala in rectificarea actului de nastere nu a fost inregistrata la redactarea numelui, ci la numarul actului.
„De la simpla rectificare s-a ajuns la doua. S-au considerat erori pe inca un act. Avizul ne-a ajuns vineri de la Directia Judeteana, dar gresit. Au indicat ca numar de inregistrare pe actul de nastere, pe cel din rectificarea actului de casatorie. De abia vineri ne pot da acel aviz corect cu numarul actului de nastere al persoanei. In cauza erau doua acte de stare civila pe acea persoana, respectiv un certificat de casatorie si certificatul de nastere. Cei de la Directia Judeteana fac modificari in lant. Daca se constata o greseala pe documentatiile de stare civila, ne intorc toate actele si ne pun sa mai facem inca o corespondenta. Pentru orice rectificare de act de nastere, noi trebuie sa solicitam extrase din arhive, iar aceste extrase care fac obiectul unei noi corespondente sunt supuse unui alt termen de 30 de zile. Practic, dupa ce primim extrasele dupa actul de stare civila, le trimitem la Evidenta Persoanelor care au si ei la dispozitie alte 30 de zile in care sa ne emita avizele. De abia dupa intrarea avizelor incepe sa mi se scurga mie termenul de 30 de zile pentru emiterea dispozitiei primarului si eliberarea certificatul de nastere cu rectificarea respectiva”, a declarat Alina Apostol, primarita din Ciortesti, ofuscata nevoie mare ca nu stiam de existenta acesteia pe plaiurile mioritice ale judetului, cu atat mai mult cu cat in judetul Iasi sunt „patru primarite mari si late”.
Primarita – preoteasa alaturi de “guru” liberalismului iesean, Costel Alexe
Nu vrem sa intram in aprecieri legate de marimea si latimea acestor suave responsabile de comunitati, din care doua cu dosare penale, dar, asa cum s-a reusit introducerea unui robot telefonic la primaria Ciortesti, tot la fel, atunci cand s-au dat bani de la buget pentru crearea site-ului minimalist al comunei, facut probabil de vreun elev la Informatica, se putea insista sa se treaca si numele conducerii acestei primarii si, eventual, niste telefoane acolo, pentru o mai buna transparentizare a unor informatii si legaturi. Asa ca, doamna primar, inainte de a va revarsa peste scaunul pe care il detineti, din cauze care nu tin de marime si latime, ci de aura de vedeta pe care v-ati croit-o, este de preferat sa va orientati mai mult catre indeplinirea preorgativelor cu care sunteti investita de acei oameni si sa va exprimati cultul personalitatii la intalnirile de partid sau la nuntile, botezurile si parastasele la care mergeti in regim privat, alaturi de sot!
Primarita din Ciortesti si terenurile umblatoare din Dumesti
Alina Apostol (32 ani) este de loc din Tibanesti, fiind sotia preotului din Serbesti (comuna Ciortesti). Inainte de a fi primarita la Ciortesti a fost secretara in comuna Codaesti, judetul Vaslui. Privind doar in dunga pe declaratia de averea a primaritei din Ciortesti, ne-am dumirit din prima care este sursa averselor de fite. Coana preoteasa este posesoarea a numai putin de 16 hectare de teren pe raza localitatilor Tibanesti, Bals si Dumesti. Coincidenta face ca in anii in care primarita liberala din Ciortesti a dobandit 7 hectare de teren la Dumesti, primar in functie sa fie liberalul Mihai Sabaiduc, cel care a furat terenuri de 400.000 euro de la tarani si le-a valorificat. Peste sursa acestor terenuri asupra carora planeaza un semn de intrebare, primarita mai detine si un apartament pe strada Amurgului din cartierul Dacia, un tractor, un Nisan Quasquai si un salariu dublu cat al sotului.
Nelu PAUNESCU
De notat și faptul că această duamnă Firea de Țibănești, deține concomitent active la SC Primăria Ciortești SRL și SC Parohia Șerbești SRL, ambele cu sediul în Casa Parohială (a satului?) Șerbești. În ultimii ani în acest sediu s-a investit substantial, din fonduri locale nerambursabile, și are o valoare ce depășește cu mult pe cea a bisericii pe care o patronează. O poveste de succes.