„Orice lucru care începe bine sfârșește prost” este un murphism care se potrivește de minune traiectoriei de peste ani a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT). Început cu entuziasm și cu o anumită doză de modestie și respect față de public din partea organizatorilor, FILIT pare că a fost scăpat din mâna unui management profesionist, ediția din acest an aflându-se sub semnul gafelor și chiar a unei lipse de considerație față de publicul cititor, deloc puțin.
Cu siguranță, cele mai așteptate momente ale festivalului au fost întâlnirile cu invitații de top organizate în Sala Mare a Teatrului Național “Vasile Alecsandri”. Spectatorii au umplut sala în fiecare seară, calibrul scriitorilor invitați anunțând o experiență memorabilă.
Din păcate, lucrurile au fost ratate chiar din prima seară, când pe scenă s-a aflat celebrul scriitor francez Pascal Bruckner, amfitrion fiind Marin Mălaicu – Hondrari. Prestația moderatorului a fost aspru criticată de cei care au urmărit în direct pe Facebook transmisia de la Național. “Un invitat sclipitor și un moderator diletant. Întrebările puerile, întreruperea răspunsurilor și nefolosirea timpului alocat ar fi doar câteva dintre eșecurile moderatorului”, a reacționat vehement Cristina Elisei, fan activ al paginii FILIT, în timp ce Florin Simina a fost și mai elocvent, comentând: „Scenă de teatru, abordare de crâșmă”.
Apoi, la cel puțin trei transmisii în direct pe Facebook, organizatorii au decis interzicerea comentariilor din partea utilizatorilor rețelei de socializare. Anunțul „FILIT Iași a limitat cine poate adăuga comentarii la această postare. Momentan nu poţi adăuga comentarii la această postare. Cel care transmite a ales să aplice această setare” a apărut la o dezbatere cu Luminița Corneanu, Ion Bogdan Lefter și Ioan Stanomir, la o întâlnire „Scriitori în Centru: Ioana Chicet-Macoveiciuc în dialog cu Laura Nureldin”, precum și la cel mai așteptat moment al festivalului, dialogul purtat de jurnalistul Cătălin Ștefănescu cu laureatul premiului Nobel pentru Literatură, Abdulrazak Gurnah.
Ce rost au astfel de cenzurări ale părerilor celor care urmăreau pe Facebook transmisiunile respective? La un festival internațional al literaturii, al culturii și deschiderii către umanitate, tocmai libertatea de expresie este interzisă! O măsură greu de înțeles din partea organizatorilor, total contrară spiritului FILIT.
O altă lipsă de respect față de public am regăsit-o în limitarea ascultării dialogului dintre scriitorul Colm Tóibín și Marius Chivu de pe scena Naționalului, în sensul că doar cei prezenți în sală aveau privilegiul de a auzi ce se discută, nu și privitorii de pe Facebook. Din moment ce intrarea a fost liberă, deci nu s-a pus problema unui privilegiu contracost, de ce această discriminare între cei aflați în sală și cei din afară? Iarăși, o măsură de neînțeles.
Sunt doar câteva dintre derapajele ediției FILIT din acest an, lucruri regretabile care denotă că s-a instalat o anumită aroganță în organizarea festivalului.
Iar dacă mai adăugăm faptul că sunt promovați aceiași scriitori de casă și invitate aceleași figuri an de an, lucru pe care doar la Serile Filmului Românesc avusesem neplăcuta ocazie să-l vedem, putem avea imaginea unui declin semnificativ al FILIT, unul nedorit, firește.
Paul LOVIN