Noi investiții, în valoare de 4 milioane de euro, la Spitalul de Recuperare

0
55

Spitalul Clinic de Recuperare a beneficiat recent de noi investiții, în valoare totală de aproape 20.000.000 lei (circa 4 milioane de euro), care duc la creșterea calității serviciilor medicale grație unor noi echipamente medicale performante.

„În luna octombrie a acestui an au fost livrate și recepționate echipamente medicale, finanțate din bugetul local și din veniturile proprii ale spitalului, pentru Laboratorul de radiologie și imagistică medicală, în valoare de 5.986.000 lei, și, totodată, au fost finalizate lucrările de modernizare la Blocul operator de ortopedie și traumatologie, precum și extinderea rețelei de fluide medicale a unității sanitare, în valoare totală de 13.500.000 lei”, a declarat managerul Spitalului de Recuperare, Carmen Cumpăt.

„Este vorba de investiții foarte utile în cadrul programului general de modernizare a sistemului de sănătate ieșean. În plus, în condițiile în care utilitățile s-au scumpit masiv în ultimii ani, una dintre prioritățile noastre este tocmai eficientizarea consumului de energie. Avem o școală de medicină performantă și un corp medical de excepție, iar prin aceste investiții creăm și cadrul pentru ca pacienții din Iași și din întreaga regiune a Moldovei să beneficieze de cele mai bune condiții de îngrijire!”, a susținut primarul Mihai Chirica.

Lucrările de modernizare ale Blocului operator de ortopedie făcute în perioada 2022 – 2024 l-au configurat într-un sistem de pereți modulari pentru cele trei săli de operație. Recompartimentările au vizat și asigurarea circuitelor funcționale pentru pregătirea pacienților, zonele de pregătire pentru medici, pregătirea și depozitarea instrumentarului și materialelor sterile. În pereții nou creați au fost încastrate comenzile pentru iluminat, terminalele electrice și de gaze medicale, precum și diverse echipamente necesare blocului operator. Au fost montate detectoare de oxigen în exces conectate la sistemul de detecție și alarmare la incendiu, precum și echipamente de climatizare.

Totodată, au fost executate lucrări de extindere a rețelei de fluide medicale a spitalului. În anul 2024 fost montate și puse în funcțiune două generatoare de mare capacitate de producere a oxigenului și un generator de capacitate mai mică care constituie rezerva în caz de avarie, iar pe fiecare etaj sunt amplasate sisteme de monitorizare și alarmare.

 În cadrul Secției Clinice de Ortopedie și Traumatologie sunt tratați pacienți din întreaga Regiune a Moldovei, precum și din alte zone ale țării pentru efectuarea diverselor intervenții chirurgicale: chirurgie protetică articulară, chirurgia coloanei vertebrale, traumatică şi netraumatică, coloană degenerativă, vertebroplastie, tuberculoză osteoarticulară, tumori osteoarticulare primitive şi metastatice, chirurgia diverselor diformități ale aparatului locomotor, intervenții corectoare ale diformităților locomotorii – osteotomii, rezecții, reconstrucții, alungiri de membre. Patologia sportivă, traumaticã recentă sau sechelară este diagnosticată și tratată artroscopic, cu recuperare rapidă.

Laboratorul de radiologie și imagistică medicală a fost dotat cu echipamente medicale performante, moderne și inovative. Astfel, echipamentul de tomografie computerizată (3.416.000 lei) înlocuiește CT achiziționat în anul 2014, depășit fizic și moral. Echipamentul de osteodensitometrie (619.000 lei), strict necesar datorită specificului Spitalului de Recuperare, întrucât majoritatea patologiilor reumatologice sunt însoțite de alterarea echilibrului osos, cu consecințe în compoziția și densitatea osoasă. Echipamentul nou achiziționat înlocuiește osteodensitometru achiziționat în anul 2013. Nu în cele din urmă, dotările laboratorului au fost completate cu un echipament radiologic digital cu prindere pe tavan (1.951.000 lei).    

Numărul mediu anual de internări în Spitalul de Recuperare este de circa 25.000, din care aproximativ 90% au nevoie de investigații de imagistică medicală. În anul 2024 până în prezent au fost realizate explorări radiografice la aproximativ 22.000 de pacienți internați și la peste 3.500 pacienți în regim ambulator în contract cu CAS Iași.

În paralel cu aceste investiții continuă și se apropie de finalizare proiectul cu finanțare europeană de eficientizare energetică a Spitalului Clinic de Recuperare.

În valoare totală actualizată de 40.108.596,52 lei (circa 8 milioane de euro), proiectul presupune termoizolarea anvelopei, eficientizarea sistemului actual de producere a energiei pentru încălzire / răcire, înlocuirea instalației de distribuție între punctul termic și tronsonul B și a distribuției principale din subsol și a coloanelor, modernizarea sistemului de acționare și ghidaj al lifturilor, realizarea de rampe de acces pentru persoane cu dizabilități, înlocuirea corpurilor de iluminat cu lămpi cu led, repararea trotuarelor etc.

Acest proiect va fi finalizat în cursul lunii decembrie a acestui an.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here