Pe fondul unui grosolan mod de a gestiona o relaţie cu cei care bat la uşa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi pentru a dărui bunuri necesare formării tinerei generaţii de elevi, o donaţie de cărţi dar şi un concurs cu premii ce constau în excursii în Olanda şi pe litoralul românesc, au fost strămutate la Bacău, sustin jurnalistii de la Ziarul Evenimentul. Strănepotul marelui scriitor Mihail Sadoveanu a anunţat că toate donaţiile pe care le mai pregătea pentru copii şcolarii din Iaşi, le va direcţiona către alte judeţe, din cauza indiferenţei faţă de educaţie a actualei conduceri a ISJ Iaşi
În urma articolului “Într-un judeţ de analfabeţi, ISJ refuză fonduri gratuite de carte”, publicat în cotidianul “Evenimentul regional al Moldovei”, pe care responsabilii ISJ Iaşi, în obtuzitatea lor l-au catalogat drept un demers editorial de natură politică, conducerea instituţiei de învăţământ a refuzat în cel mai grobian mod să mai răspundă vreunui mesaj venit din partea editorului Dan Herford, strănepotul marelui scriitor Mihail Sadoveanu.
“Se pare ca doamna politician, Camelia Gavrilă, a fost lezată din cauza apariţiei acelui articol, în fond, un adevăr clar. Doamna inspectoare amestecă interesele personale cu interesele copiilor şcolari din judeţul Iaşi. Concluzia mea, a unuia care este din afara mlaştinei politice ieşene, este că la Iaşi, interesele politice sunt mult mai presus decât cele educaţionale sau sociale”, a spus Dan Herford, directorul Editurii „Mihail Sadoveanu”.
Reamintim faptul că, în cursul lunii trecute, Dan Herford a adus de la Bucureşti al Iaşi un pachet de 1000 de volume din opera sadoveniană, operă care face parte din cultura acestui popor, dar pe care „factorii decidenţi” din Ministerul Educaţiei au început să o marginalizeze din programa şcolară, sub forma unei donaţii către ISJ Iaşi, în scopul distribuirii acestui prim fond de carte către bibliotecile şcolare din judeţ, în baza unei situaţii ce urma să fie stabilite de ISJ. Nu mică i-a fost mirarea editorului, şi în acelaşi timp şi dezamăgirea, când, după o săptâmână de tergiversări, a fost înştiinţat de către ISJ, prin intermediul profesoarei Mihaela Apetroae, inspector de limba şi literatura română, că instituţia nu poate „onora donaţia” deoarece… nu are maşină cu care să transporte cărţile, şi nici oameni care să poată face acest lucru.
„Am citit ultimul dvs mail şi apreciem sincer generozitatea şi implicarea în vederea promovării lecturii! Au apărut însă anumite probleme. Nu ştiam de timpul atât de scurt avut la dipoziţie (n.r. 3 zile!!!) şi de numărul impresionant de volume pe care doriţi să le donaţi (n.r. ca şi volum, cărţile încăpeau într-o jumătate de portbagaj al oricărui autovehicul). Nu am mai avut astfel de experienţe, iar timpul, spaţiu şi personalul nu ne permit să onorăm invitaţia dvs. Asadar, nu putem colabora pentru această activitate, ideal ar fi să contactaţi o asociaţie sau un ONG…Poate sunt în măsură să se implice mai rapid şi eficient”, a sunat refuzul dat editorului de către prof. Mihaela Apetroae.
Practic, această individă plătită din bani publicic a redus la minim importanţa propagării în şcoli a unei opere importante a culturii româneşti, dirijând educaţia către forme reduse de expunere, practic scoţându-l pe Sadoveanu, prin obtuzitatea ei criminală, din zona de interes a lecturilor şcolare.
Concurs cu premii în Olanda, strămutat la Bacău
Inspectorul şef, Camelia Gavrilă, şi-a motivat lipsa de reacţie în faţa unui astfel de episod înjositor pentru instituţia pe care o conduce, prin faptul că “nu se afla în ţară la acel moment, şi nu a avut cunoştinţă”.
“Doamna inspectoare şefă, Camelia Gavrilă, face nişte afirmaţii care nu corespund adevărului, lucru foarte grav pentru o persoană publică. Dumneaei se afla în România la acea dată, lucru care se poate dovedi, ştiind deci că am de gând să fac această donaţie. Neadevărat este şi faptul că “nu era cum” să intre în posesia cărţilor. Nu s-a dorit! Cărţile puteau fi transportate în portbagajul unui maşini şi aveau loc, dacă nu în altă parte, în biroul imens al domniei sale. Se pare însă, că focusul activităţii dumneaei nu este postul de inspector şcolar, ci acela ce politician. Deci, a-şi dedica timpul şi energia pentru treburile şcolare, este o chestie “razantă” pentru această doamnă. În acest caz, nu ştiu ce mai caută pe acest post!”, a declarat Dan Herford.
Drept consecinţă, acest prim fond de carte, de 1.000 de volume de operă sadoveniană, care era direcţionat către şcolile din Iaşi, cât şi concursul interjudeţean având ca subiect “Romanele istorice sadoveniene”, sponzorizat în totalitate de Editura “Mihail Sadoveanu”, cu premii constând în excursii în Olanda, pe litoralul românesc şi cărţi din opera sadoveniană, va fi mutat la Bacău.
“Din cauza acestei atitudini absolut ofensatoare şi a lipsei oricărei urme de respect, m-am hotărât ca să retrag propunerea de a face concursul sadovenian la Iaşi şi am oferit această propunere către Inspectoratul Şcolar Judeţean din Bacău. În ce priveşte cărţile pe care le-am adus la Iaşi cu cel mai mare drag, dar am fost refuzat, acestea doresc să le donez către două şcoli din Moldova, respectiv la Şcoala Gimnazială “George Enescu” din Moineşti şi la Liceul Tehnologic “Ghenuţă Coman” din Murgeni, jud. Vaslui. Cât despre Iaşi, cu mare dragoste pentru copii moldoveni, din partea mea şi a străbunicului Mihail Sadoveanu, în memoria căruia fac aceste donaţii, dar poate altădată, atunci când va exista respect faţă de şcolari şi formarea lor, cât şi faţă de cei care doresc să spijine acest lucru”, a mai spus Dan Herford.
La case mai mari se poartă respect, nu ofense gratuite
Pentru a reliefa şi mai bine poziţionarea neinspirată a Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi faţă o intenţie nobilă, necondiţionată şi altuistă, fie aceasta ori alta, pentru un demers similar celui făcut de strănepotul lui Mihail Sadoveanu la Iaşi, Departamentul Politici pentur Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, nu numai că a acceptat o donaţie similară, dar a găsit că este loc pentru un mic elogiu.
„Permiteţi-mi ca, înainte de toate, să vă fac cunoscută aprecierea mea pentru demersurile pe care le faceţi pentru promovarea culturii române şi a marilor săi creatori. Opera lui Mihail Sadoveanu ne înfăţişează momente şi figuri istorice, scene din viaţa comunităţilor tradiţionale, frumuseţi ale spaţiului românesc, care constituie repere ale poporului nostru. Prin forţa naraţiunii, fiecare volum care ajunge în mâinile unui copil român de pretutindeni devine un vehicul care anulează distanţele şi care îi apropie de cei cu care împărtăşeşte acelaşi trecut, aceeaşi limbă, aceeaşi identitate. Vă rog să acceptaţi mulţumirile mele cele mai calde pentru donaţia de carte pe care aţi făcut-o către departamentul nostru, asigurându-vă că cele 1190 de volume vor ajunge la cei cărora le sunt destinate”, este scrisoare de mulţumire adresată lui Dan Herford, de către secretarul de stat în MAE, Petre Guran.
Nu se ştie dacă această donaţie a fost acceptată pentru că la minister „s-a reuşit găsirea unei maşini” cu care să fie transportate o mie de volume către nişte copii, că la MAE se predă lecţia diplomaţiei sau că asta trebuie să fie reacţia firească a unei instituţii în România anului 2016 în care nonvalorile fac legi, dar cam la acest mod s-ar fi putut proceda şi la Iaşi, dacă s-ar fi vrut. Cert este că procedura prin care s-au făcut cele două donaţii a fost identică dar, la Iaşi nu s-a putut deoarece inspectorul şcolar general era prea ocupat să parvină în politica mare. Nu ştim dacă această distinsă doamnă se va situa între Caţavencu şi senatoarea Cristiana Anghel, dar debutul este dezarmant.
Cine este Dan Herford?
Strănepotul lui Sadoveanu, acest „badea Cârţan” care umblă prin ţară cu tolba plină de cărţi pentru a dărui tinerei generaţii din geniul străbunului său, este absolvent de conservator, muzician profesionist cu o carieră internaţională de peste 30 de ani şi music producer în Olanda. Părăseşte ţara în anul 1978 şi, după un periplu occidental prin mai multe capitale ale Europei, se stabileşte în Olanda, acolo unde, în calitate de profesor de muzică, a predat naiul, timp de mai bine de 3 decenii, la o şcoală de muzică lângă Amsterdam, în paralel organizând, timp de 6 ani la rând, „Ziua Muzicii Româneşti” cu …participanţi olandezi şi invitaţi din ţară. Dan Herford mai este cunoscut pentru organizarea, de 15 ani încoace, a unui masterclass internaţional de nai, în Elveţia, dar şi pentru faptul că în calitate de editor publishing al Editurii Mihail Sadoveanu, şi-a asumat o luptă solitară pentru consfintirea drepturilor strămoşului său.