Național

Morții vor fi îngropați doar cu brățări. Guvernul face noi reguli pentru înmormântări, în lupta contra evaziunii fiscale

By Redacția

May 22, 2016

Firmele de pompe funebre vor fi obligate să arhiveze contractele de prestări servicii încheiate și documentele fiscale timp de 5 ani, ca metodă de prevenire și combatere a evaziunii fiscale. Totodata, Guvernul pregătește și un regulament pentru înmormântări. Astfel, Guvernul va interzice fotografierea corpului defunctului fără acordul aparținătorilor, excepții fiind permise doar pentru fotografierea în cadrul procedurilor judiciare, și va stabili că procedura de îmbălsămare este obligatorie atunci când familia decide să expună decedatul în locuri publice, inclusiv la capelă, cu sicriul deschis, când decedatul este transportat într-o altă localitate decât cea în care a fost decesul, la o distanță mai mare de 30 de kilometri, în situația în care cauza medicală a decesului impune îmbălsămarea ca măsura de profilaxie și reducere a riscului biologic. În cazul înhumării, eșantioane din substanțele folosite vor fi puse alături de defunct, în siciu, în flacoane din material plastic de minimum 10 mililitri, este o altă idee concepută la nivelul Guvernului.

În spitale și în cimitire va fi interzisă orice formă de publicitate pentru firmele prestatoare de servicii funerare, iar decedații vor trebui îngropați cu brățări pe care să fie înscrise datele de identificare ale firmei care a acordat îngrijiri mortuare, pentru eventuale plângeri ulterioare și responsabilizarea societății respective.

Constatând că în registrul de clasificare a ocupațiilor din România există două ocupații care conferă competența realizării îmbălsămărilor, respectiv cea de autopsier și cea de îmbălsămător, dar că formarea pentru ocupația de îmbălsămător nu a fost reglementată și nici pusă în practică, la momentul actual nefiind un standard ocupațional și un program de formare pentru ocupația de îmbălsămător, Guvernul îi va obliga pe autopsierii formați până în prezent să își completeze pregătirea în termen de 3 ani.