Monument modernizat cu picamerul. Strada Lapusneanu, raiul interventiilor ilegale asupra cladirilor de patrimoniu

0
117

Ce n-a distrus Primaria Iasi cu nepasarea, distruge privatul cu modernizarea. O cladire monument istoric de pe strada Lapusneanu nr. 16 a fost sparta de catre proprietar, pentru a transforma spatiile detinute intr-un salon de infrumusetare. Atat lucrarile de finisaje si recompartimentare, cat si schimbarea ferestrelor de lemn cu unele de tip termopan, nu au fost insotite de avizele necesare din partea Directiei Judetene de Cultura. Intrebat despre legalitatea interventiilor sale asupra acelei cladiri monument, proprietarul a declarat, cu inocenta, ca nu avea habar ca este detinatorul unui monument.

Nu, lucrarile nu au autorizatie de la Serviciul de Monumente. Nici nu am stiut ca e monument istoric. Pe contractul de vanzare cumparare nu scria. Eu sunt intr-o alta locatie care e monument istoric, dar aici, unde fac lucrarile, nu scrie nimic ca ar fi monument istoric. Cladirea a tinut de Mica Industrie, dar eu am cumparat spatiul de la etajul unu, de la un privat. Acu trei ani am refacut fatada, iar acum ne judecam prin instante sa putem reface si acoperisul, ca ne cade in cap”, a declarat Iulian Damoc, proprietarul spatiului situat la etalul I al cladirii din strada Lapusneanu nr. 16.

In urma unei verificari sumare a mapei de avize emise de comisia de monumente, reprezentantii DJCCPN Iasi au confirmat pentru AgoraPress faptul ca lucrarile la acel imobil nu sunt autorizate.

La acea adresa am dat un aviz mai demult, dar la parter, pentru amplasarea unei terase sezoniere. La etajul intai nu am emis niciun aviz. Deoarece intreaga cladire se afla pe lista monumentelor istorice, drept pentru care orice interventie nu poate fi facuta decat cu acordul nostru, vom face o sesizare scria catre Inspectia in Constructii de la ISC si catre controlul in urbanism de la Primarie”, a spus Virgil Babii, directorul Directiei Judetene de Cultura Iasi.

In ce priveste functiunile pe care aceasta cladire le-a avut de-a lungul istoriei ei, acestea sunt identificate in diverse moduri si timpuri, in functie de cel ce incearca o cercetare asupra cladirii.

Noi am studiat mai multe fotografii, ca sa vedem ce era langa Muzeul Unirii, dar niciodata nu ne-am dumirit. Cate fotografii vechi avem, sunt tot astatea variante. Inainte de toate, nu am reusit sa localizam niciodata cu exactitate intreaga desfasurare a Berariei Bragadiru. O parere personala este aceea ca toate cladirile dintre muzeu si Bolta reprezentau vechea berarie”, a precizat Virgil Babii.

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here