S-a oprit un cetățean zilele trecute la Popas Păcurari să soarbă în liniste un borș de fasole, dar nu i-a tihnit deloc. Cine știe, poate că poveștile culinare ale lui Sadoveanu sau Păstorel Teodoreanu i-or fi dat gândul rău să-și însoțească festinul cu o ceapă. Sau poate doar pofta de moldovean care știe că la borșul de fasole prinde bine musai o ceapă mare. Și a venit frumos ospătarul cu minunata ceapă tăiată în patru, ca la boierii cei mari de altădată, adică elegant cât de cât. Omul a mușcat cu patimă, a mai luat un gât de apă minerală, a mai ciugulit niște cartofi rumeniți cu mărar. Când să achite nota, i-a venit să plângă. De la ceapă, cum altfel? Care costa 6 lei, frate! 6 lei una bucată, cât 2 kile de ceapă! Ceapa mă-sii de Popas! Cine l-o fi pus în drum, ăla sughite și acum. Ehei, la cât și cum îl pomenește drumețul, credem și noi!
Paul LOVIN