Unioniștii din România și Republica Moldova care merg pe jos în Marșul Centenarului pe traseul Alba Iulia – Chișinău ajung astăzi în Iași, ultimul mare oraș în care poposesc înainte de a trece Prutul. Ieșenii sunt invitați să îi întâmpine la ora 16:30, la capătul autobuzului 46 – Bucium.
Participanții la Marșul Centenarului vor fi prezenți în Iași sâmbătă și duminică la lucrările Conferințelor Congresului Reîntregirii Neamului, în cadrul cărora se vor dezbate subiecte precum unirea României cu Republica Moldova ca proiect de țară, protejarea drepturilor populației românești din jurul granițelor, precum și proiecte urgente de infrastructură ca autostrada Chișinău – Iași – Târgu Mureș.
Seria conferințelor va începe sâmbătă, 25 august, ora 11.00, în Sala „Vasile Pogor” din cadrul Palatului Roznovanu. În același loc, de la 11.30, va avea loc conferința „Spațiul informațional comun România și Republica Moldova” (moderator Iulia Modiga), de la ora 14.00 o prezentare a activităților comune ale membrilor Ligii Aleșilor Locali Unioniști (moderator Petru Frunze), iar de la ora 15.00 evenimentul „Alianța pentru centenar: mediul asociativ la 100 de ani de la Marea Unire” (moderatori dr. Mihai Nicolae și Cezar Năstase). Începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură a Studenților se va desfășura conferința „Unirea: expertiză și diplomație” (moderator prof. univ. dr. Radu Baltașiu). În cadrul conferințelor vor fi abordate subiecte precum unirea României cu Republica Moldova ca proiect de țară, protejarea drepturilor populației românești de peste granițe, precum și proiecte urgente de infrastructură ca autostrada Chișinău – Iași – Târgu Mureș.
Duminică, începând de la ora 10.00, în Sala „Vasile Pogor” din cadrul Palatului Roznovanu, vor fi prezentate concluziile conferințelor, acestea urmând a reprezenta o „foaie de parcurs a Congresului Reîntregirii Naționale”. De la ora 14.00, grupul de unioniști din România și Republica Moldova care participă la Marșul Centenarului pe traseul Alba Iulia – Chișinău va ajunge la Iași. Plecarea spre Chișinău se va face la ora 14.00, din fața Palatului Culturii. „De la 1 iulie și până acum, am parcurs 1.200 de kilometri pe jos, pentru ca proiectul Reunirii să nu stea pe loc, pentru ca anul 2018 să nu fie despre tabere și dezbinare, ci despre unitate națională. Îi așteptăm pe ieșeni să se alăture Marșului pentru a trece Prutul duminică și a parcurge ultimii 100 de kilometri până la Chișinău, unde, pe 1 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale va avea loc o manifestație de amploare”, a declarat George Simion, președintele Acțiunii 2012.
Ultima etapă a Marșului Centenarului va avea traseul Iași – Ungheni (duminică, 26 august, ora 19.00) – Călărași – Sadova – Lozova – Căpriana – Strășeni – Chișinău.
Marius GAVRILESCU