Marile proiecte ale “printisorului” Chirica: caleşti, gardă de onoare şi Poliţie Călare

0
93

 Aşa cum chelului îi stă bine cu tichie de mărgăritar, şi Poliţiei Locale îi trebuie cai şi edilului Mihai Chirica, gardă de onoare şi caleaşcă la poartă. Poate nu ştiaţi, dar Iaşul a făcut în ultimul timp obiectul unor proiecte puţin excentrice, dacă ţinem cont de conservatorismul local. Poate tocmai de aceea, privite cu scepticism încă de la adoptare, în acest moment nu se mai ştie nimic de ele, cu toate că…sunt, încă, în vigoare. În aprilie 2011, de exemplu, administraţia locală adopta arhaica şi nobila trăsură, ca mijloc de locomoţie pe străzile Iaşului. Administraţia de atunci a adoptat chiar, prin intermediul deliberativului, un proiect de hotărâre privind regulamentul de eliberare şi folosire a permisului de liberă trecere pentru circulaţia pe străzile din municipiu a acestor vehicule de agrement. Potrivit acestuia, posesorii de trăsuri ar fi urmat să depună o cerere la Biroul de Reglementare Transport Urban din cadrul Primăriei Iaşi, urmând a le fi eliberate autorizaţii punctuale, pe evenimente sau pe o întreagă perioadă estivală.

Primarul vrea să ştie numele „boierilor” din caleşti

Printre prevederile stipulate în regulament se mai menţionează obligativitatea ca în permisul eliberat de municipalitate, pe lângă durata de valabilitate, orele în care s-a aprobat accesul, proprietarul, să fie trecute şi persoanele care sunt transportate. „Permisele de liberă trecere nu se vor elibera pentru alei, parcuri, promenade, esplanade, pieţe, accese incinte blocuri de locuinţe. Perimetrul va fi lăsat la nivelul celui solicitat prin cereri.  Tot prin regulament vom stabili anumite repere orare pentru circulaţia cu trăsuri. Taxa pe care o vom impune pentru autorizarea circulaţiei prin municipiu a trăsurilor va fi de 100 de lei pe lună”, susţinea Mihai Chirica, pe atunci director tehnic al Primăriei. În privinţa amenzilor de care se vor face pasibili cei care nu vor avea permise de liberă trecere, cuantumul acestora este cuprins între 1500 şi 2500 de lei. O altă amendă, cuprinsă între 1000 şi 2000 de lei, va fi aplicată pentru nerespectarea orarului de acces, înscris în permisul de liberă trecere.

Prima trăsură autorizată a ieşit la stradă

O lună mai târziu, acest proiect şi-a făcut simţite efectele. În luna mai, Primăria a autorizat prima trăsură pentru curse de agrement sau ocazii speciale, aceasta purtând prin oraş un cuplu care şi-a legalizat relaţia. Însurăţenii s-au plimbat cu trăsura pe traseul Ciric-Moara de Vânt – Tg. Cucu- A. Panu – b-dul Ştefan cel Mare – Starea Civilă. Costul stabilit pentru eliberarea unui permis de circulaţie, pentru o singură trăsură, este de 100 de lei pe lună, calculat la zi sau la oră. Acest prim permis de liberă trecere a fost eliberat la solicitarea firmei Montana Impex SRL din Iaşi. Imediat după ce Poliţia Locală a confiscate un astfel de atelaj, cu tot cu cai, aparţinând interlopului Costel Gangal, nicio caleaşcă nu a mai fost văzută pe străzile Iaşului

Garda lui Chirica, ca la 1866

În vara lui 2015, viceprimarul Gabriel Surdu vine cu o propunere asemănătoare, prin care Iaşul ar urma să îşi crească capitalul de imagine. Astfel, Gabriel Surdu a propus nici mai mult nici mai puţin decât reânvierea tradiţiei militare prin înfiinţarea unei Gârzi de Onoare, care ar urma să străbată, în fiecare week-end, traseul Palatul Culturii – Palatul Roznovanu – Muzeul Unirii. Proiectul prin care s-a bătut în cuie înfiinţarea gărzii lui Surdu, menţionează faptul că Garda de Onoare va fi echipată în uniforme specifice jumătăţii secolului XIX, urmand a desfăşura un ceremonial care se păstrează prin alte oraşe din ţară şi care ar aduce Iaşului un plus de atractivitate turistică, simultan cu refacerea atmosferei de la 1866, an care marchează înfiinţarea la Iaşi a Gărzii Civice. „Această gardă ar urma să fie deservită de un efectiv de 20 de persoane angajate, care, în fiecare weekend, din trei în trei ore, va străbate traseul Palatul Culturii – Palatul Roznovanu – Muzeul Unirii, echipate în uniforme de epocă”, a precizat Gabriel Surdu. Proiectul, care a trecut prin Consiliul Local, prespune un efort bugetar de 780.00 lei, bani care ar urma să fie cheltuiţi pentru angajarea celor care vor presta serviciul de schimbare a gărzii, instruirea personalului, uniforme, gherete şi recuzită.

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here