Extern

Marea Britanie începe, oficial, retragerea din UE. Ce se întâmplă cu românii din peninsulă

By Redacția

March 29, 2017

Ambasadorul britanic pe lângă UE, Tim Barrow, va înmâna personal președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care executivul de la Londra notifică activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona. Odată ce scrisoarea va fi înmânată, va începe numărătoarea inversă a ”divorțului” britanic, prevăzut pentru 29 martie 2019, la finalul unei perioade de doi ani de negocieri.

În cursul zilei, prim-ministrul britanic Theresa May va informa Parlamentul britanic că Marea Britanie a declanșat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona care stabilește termenii negocierilor dintre Londra și Bruxelles.

Se așteaptă ca Tusk să facă o scurtă declarație prin care să anunțe că a intrat în posesia scrisorii, urmând ca joi președintele Consiliului European să pună în circulație între cei 27 de membri ai UE un proiect de document care va prevedea liniile directoare de negociere cu Marea Britanie, a informat The Guardian. Aceste linii directoare vor fi adoptate oficial la summitul special care va avea loc la 29 aprilie la Bruxelles.

Barrow, care a fost director politic în Ministerul de Externe britanic înainte de a fi numit reprezentant permanent al Marii Britanii la Bruxelles, l-a înlocuit în ianuarie pe Ivan Rogers, care a demisionat ca urmare a dezacordurilor cu guvernul lui May.

EFE amintește că Marea Britanie începe miercuri procesul de ”divorț” de Bruxelles după ce britanicii au votat în favoarea Brexit-ului la referendumul desfășurat la 23 iunie 2016.

Asigurările președintelui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Roma, că se vor purta negocieri împreună cu celelalte state membre astfel încât chestiunea cetățenilor UE în Marea Britanie să fie “rezolvată bine”.

“Eu am spus de la început că, în situația Brexit-ului, tema cea mai importantă pentru noi sunt românii care trăiesc acolo. Nu suntem singuri. Polonia are 800.000 de cetățeni acolo și alții, și alții. Trebuie să știți că și Marea Britanie are o preocupare foarte puternică față de cetățenii ei care trăiesc în alte state. Sunt destul de mulți care trăiesc în România, de exemplu. Practic, în toate statele europene sunt cetățeni britanici și, atunci, această temă cu siguranță va fi în atenția tuturor și noi o să avem grijă să negociem împreună cu celelalte state membre în așa fel încât chestiunea cetățenilor Uniunii Europene în Marea Britanie să fie rezolvată bine”, a afirmat șeful statului, într-o conferință de presă, susținută la Ambasada României la Roma.

El a spus că nu dorește să lase cetățenii români din Marea Britanie cu un “statut incert”.

Nu dorim să lăsăm cetățenii noștri undeva suspendați, cu un statut incert. Mi-am luat acest angajament. Avem un Guvern nou și acest Guvern nou a înțeles și a luat tot acest angajament. În acest sens, am discutat cu toți partenerii cu care am avut ocazia și cu doamna prim-ministru May, știți că am avut recent și o discuție telefonică, am reiterat această temă, dar și de partea europeană cu negociatorul Uniunii am discutat in extenso aceste chestiuni. Pot să-i asigur pe românii care trăiesc în Marea Britanie că nu este doar o formulă de politețe, este o preocupare foarte, foarte serioasă pentru noi cum vor fi ei poziționați acolo“, a spus Iohannis.

Sursa: realitatea.net