Local

Manifestare medicală de excepție – „Primăvara Dermatologică Ieşeană” și Conferința „ Laser Europe 2019” aduc la Iași specialiști din 10 țări

By Redacția

March 21, 2019

În perioada 10-14 aprilie, Iașul va găzdui cea de-a VIII-a ediție a Manifestării  Ştiinţifice Naţionale, cu participare Internaţională „Primăvara Dermatologică Ieşeană”, organizată de către Asociaţia Dermatologilor din Moldova, sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciștilor, Societății de Medici și Naturaliști și Spitalului „Sf. Spiridon”, Iași. Evenimentul, un reper în domeniul dermatologiei și medicinei, va avea loc la Hotel Internațional.  Conceptul acestei manifestări ştiinţifice este unul inovator şi avangardist, iniţiatorii fiind pionieri, în urmă cu 8 ani, în crearea unui cadru interdisciplinar pentru abordarea extinsă a acelor boli dermatologice ce necesită, pentru o corectă şi completă rezolvare, munca în echipă a mai multor specialităţi medicale. 

Pregătim un eveniment de o înaltă ținută științifică, tema centrală fiind Dermatologia la interfața cu alte specialități. Afirmația este argumentată de prezența unor nume sonore ale dermatologiei si medicine romanesti si internaționale. Programul științific va urmări principiul modern al interdisciplinarității și va fi susținut exclusiv de keynote speakers”, a spus prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu, preşedintele Asociaţiei Dermatologilor din Moldova şi co-preşedinte al Primăverii Dermatologice Ieşene 2019,alături de prof. univ. dr. Simona Roxana Georgescu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

Manifestarea s-a remarcat, încă de la prima ediție, prin gradul înalt de professionalism și de actualitate al subiectelor prezentate de cadre universitare şi practicieni cu experienţă, care au împărtăşit cu bucurie şi generozitate din experienţa lor în fața colegilor care au umplut sălile de conferinţă.

 „Entuziasmul meu față de PDI a rămas intact, la fel și dragostea mea față de Iași”, a punctat prof.univ.dr. Simona Roxana Georgescu, pentru a treia oară copreședinte al manifestării.

Ediţia din acest an îi are ca preşedinţi de onoare pe prof. univ. dr. Lăcrămioara Ionela Şerban (decanul Facultăţii de Medicină a Universităţii „Grigore T. Popa”), profesor emerit Andrew Nicolaides (Imperial College, Londra), prof. univ. dr. Torello Lotti (Universitatea „Guglielmo Marconi”, Roma), prof.  univ. dr. Aristidis Tzatzakis (Universitatea din Creta) şi prof. univ. dr. Niazi Kuszrow (Universitatea Emory, Atlanta, SUA), ultimul regăsindu-se în aceeaşi ipostază şi la multe dintre ediţiile trecute. „Participarea mea la manifestarea de la Iași este obligatorie, PDI fiind unul dintre principalele evenimente interdisciplinare internaționale în dermatologie din Europa. Pe plan internațional, PDI este extrem de importantă datorită nivelului înalt al programului științific. Reputația dermatologilor  români este foarte bună în toată lumea”, a apreciat prof. univ. dr. Torello Lotti, unul dintre președinții de onoare ai manifestării.  Au confirmat prezenţa 30 lectori din opt ţări (Italia, Grecia, Marea Britanie, Austria, Canada, India, SUA și Franța), nume consacrate în domeniul lor de  expertiză.

Am participat încă de la prima ediție a PDI: la început a fost un eveniment local de nivel înalt științific, iar în ultimii ani a fost un eveniment de nivel internațional. Manifestarea are un nivel științific ridicat și reunește specialiști din diferite domenii de competență, sosiți din multe țări, iar dialogurile sunt foarte interesante. La astfel de conferințe mereu ai ceva de învățat”, a confirmat dr Martine Vigan, un reputat medic dermatolog din Franța.

Specialiştilor sosiţi de peste hotare li se vor adăuga peste 70 de lectori din România, nume consacrate ale dermatologiei și medicinei. Printre temele ce vor fi abordate, de un înalt nivel științific, amintim: psoriazisul, boala venoasă cronică, vitiligo, patologia cutanată tumorală, tehnici de chirurgie dermatologică, maladii transmisibile sexual, psihodermatologie, dermatozele alergice, colagenozele, îmbătrânirea cutanată şi tehnicile moderne antiaging, dermatopediatrie, noutăţi terapeutice dermatologice etc.

„Primăvara Dermatologică Ieșeană” nu este doar un cadru plin de informații științifice de cel mai înalt nivel, ci și unul al dialogului între generaţiile de specialişti. „ Apreciez foarte mult natura interdisciplinară a acestui eveniment. Bolile dermatologice sunt, întradevăr, nu numai limitate la nivelul pielii, ci pot implica și alte organe și reprezintă un semn al unui sindrom mai complex. Evenimente precum PDI sunt importante pentru a-I conștientiza pe dermatologi să nu își limiteze observațiile doar la expresiile cutanate”, a punctat și Riccardo Pampena, un cunoscut dermatolog de la IRCCS Arcispedale Santa Maria Nuova Reggio Emilia (Italia). 

Interactivitatea în cadrul prezentărilor este un alt atribut valoros al acestei manifestări, care atrage în fiecare an un număr impresionant de participanţi, începând cu studenţii de la Medicină şi continuând cu rezidenţi, medici specialişti, medici primari, farmacişti, asistenţi medicali şi de farmacie şi încheind cu cadre didactice ale universităţilor medicale de elită din ţară şi din străinătate.  Ediția din acest an a „Primăverii Dermatologice Ieșene” este una specială, cu un plus valoare conferit de organizarea în tandem a Conferinței „ Laser Europe 2019” cu tema Laser Skin and Body – Health and Science, organizată de European Society for Laser Aesthetic Surgery (ESLAS) în parteneriat cu European Laser Association (ELA). Acest  eveniment este o premieră pentru România și va oferi participanților acces direct la ultimele tehnologii laser, cu aplicații atât în dermatologie, cât și în alte specialități medicale. Conferința „ Laser Europe 2019” va fi girată de prezența, ca inițiator al manifestării, a cunoscutului medic Dana Mihaela Jianu, președintele ESLAS și vicepreședinte al SRCE.

„Conferința va fi un eveniment medical de excepție în ceea ce privește intervențiile Laser în chirurgia plastică și în dermatologie, care va reuni lectori cu mare experiență în domeniu din Marea Britanie, Olanda, Grecia, Spania, Austria, România. Evenimentul va include masterclass-uri edificatoare privind teoria și practica în acest domeniu, cursanții având posibilitatea să încorporeze cunoștințe de bază și avansate, în funcție de nivelul fiecăruia. Un invitat special, general profesor Marius Opran, va prezenta aplicațiile laserelor de mare putere și în alte domenii științifice, cum sunt tehnologia spațială de mare actualitate.

Dintre speakerii români remarcăm prezența chirurgilor laseriști consacrați, de la care audiența va beneficia de vasta lor experiență. Este vorba despre Ștefan Jianu, Eduard Ursuleau, specialiști în chirurgia laser a varicelor, dr Andrei Martin, chirurgie plastică estetică, dr Daniel Brănișteanu, operații cu laser în oftalmologie. Ca și în anii anteriori, a răspuns afirmativ parteneriatelor științifice Societatea Româna de Pediatrie, Societatea Română de Fiziopatologie, Societatea Română de Flebologie, Societatea Română de Chirurgie Vasculară, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică. Și-au anunțat deja prezența peste 1000 de participanți.

Aida POPA