Mai multi dereglati din Botosani, membri ai unui cult religios, ridicati de procurori sub acuzatia de exploatarea minorilor. DGASPC Botosani, o institutie politizata, doarme pe coada

0
62

Cel puţin cinci minori au fost exploataţi prin muncă, puşi să stea ore în şir în genunchi şi bătuţi, la o fundaţie din Botoşani. Victimele erau obligate de câteva ori pe săptămână să ia parte la acţiuni religioase, să descarce TIR-uri cu marfă, dar şi să facă diferite treburi prin gospodăriile membrilor fundaţiei.

Două persoane – Cristian Dumbrăvanu şi Mădălin Radiş, au fost reţinute, alte trei fiind plasate sub control judiciar, potrivit DIICOT şi IGPR.
În perioada 2022 – 2024, una dintre persoane, administrator al unei fundaţii din municipiul Botoşani, ar fi recrutat persoane minore, beneficiare ale unor măsuri de ocrotire, pe care le-ar fi adăpostit într-un centru rezidenţial aparţinând fundaţiei, în scopul exploatării prin muncă, dar şi pentru obţinerea şi folosirea în interes propriu a unor donaţii (cu precădere din străinătate) constând în sume de bani şi bunuri”, au transmis sursele citate.
De asemenea, anchetatorii anunţă că, atât persoana cercetată, în mod direct, cât şi alte persoane (angajaţi ai fundaţiei), ar fi aplicat faţă de cinci persoane vătămate minore, rele tratamente constând în agresiuni repetate fizice şi psihice, exploatarea prin muncă, în mod forţat, constrângerea minorilor să stea în genunchi timp de cinci până la opt ore, punându-le astfel în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală.
Procurorii, prin cercetarea începută în luna mai a.c. ca urmare a mai multor sesizări, au stabilit că im minim de 5 copii luaţi în ocrotire au fost exploataţi la munci fizice în beneficiul membrilor fundaţiei şi obligaţi să participe la slujbe religioase de cult baptist împotriva voinţei lor.
S-a mai stabilit că dacă copii nu se supuneau ordinelor primite erau pedepsiţi să stea în genunchi, în biserică, ore întregi şi chiar bătuţi. Toate aceste fapte extrem de reprobabile au fost comise de pretinşii „ocrotitori ai credinţei baptiste” în decursul anilor 2022 – 224.
Instituţia DGASPC este condusă de către directorul executiv Doina Manole, ajunsă în funcţie graţie Doinei Federovici, preşedinta Consiliului Judeţean Botoşani ce are în subordine ace3astă instituţie.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi a decis arestarea celor doi ş au pus sub control judi9ciar pe alţi 5 membri ai Bisericii Baptiste care activau în cadrul fundaţiei. Dar marea problemă care rămâne nerezolvată de ani de zile este cea a competenţei profesionale cu care angajaţii DGASPC Botoşani îşi fac datoria, sustin jurnalistii de la Jurnalul de Btosani si Dorohoi..
Sunt ani de zile de când presa locală semnalează abuzuri asupra copiilor iar anchetele celor de la Protecţia Copilului sa-au efectuat în interesul politic al PSD sau PNL, depinde care partid conducea CJ-ul.
Amintim cazul elevului de clasa X-a de la Liceul Ştefăneşti hărţuit sexual de către profesorul de Agricultură, cazul elevului de la Şcoala Specială Dorohoi hărţuit de dirigintă şi directoarea şcolii pentru a-l forţa să părăsească şcoala etc., cazuri cercetate de către angajaţii instituţiei iar vinovaţii ocrotiţi pentru că aveau protecţie politică.
Unde au fost, vreme de 2 ani, angajaţii SGASPC cu atribuţiuni de control de n-au descoperit cele ce se petreceau la această fundaţie religioasă baptistă? Felicia Mihai a fost ani de zile directorul instituţiei iar acum, ca responsabil pe serviciul privind delicvenţa juvenilă ştie foarte bine ce are de făcut, dar când vine vorba de interese politice, numele vinovaţilor este protejat sau scoase basma curată.S-a observat de mai mulţi ani că, la Botoşani, aceste fundaţii religioase sunt în realitate un paravan pentru afaceri oneroase, pentru obţinerea de bani de la stat, pentru afaceri financiare menite să-i îmbogăţească pe fondatori şi biserica de care aparţin. Niciun responsabil al Bisericii Baptiste, pastor sau ce-o mai fi, nu a emis un comunicat public prin care să se delimiteze de faptele reprobabile ale membrilor săi. Această atitudine ne spune multe despre credinţa şi cinstea lor! A devenit o obişnuinţă la instituţiile statului ca atunci când apare public câte un astfel de caz să înceapă a face controale. Dar de ce nu fac aceste controale atunci când au informaţii că se produc nereguli la câte o astfel de unitate socială? Probabil că n-au permisiune de la partidul aflat la putere sau i-a pus în funcţie!”, sustin jurnalistii din Botosani.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here