Cultură

Luna Sculptorilor Români – o noua editie gazduita la Iasi in perioada 19 februarie – 19 martie 2025

By Redacția

February 18, 2025

Cea de-a V-a ediție a Lunii Sculptorilor Români, care debutează la Iași în mod tradițional pe 19 februarie, marcând Ziua Națională Constantin Brâncuși, reunește nume importante, în cadrul celui mai amplu eveniment dedicat sculpturii din România, organizat de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.

Și în acest an, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași este partener în derularea acestei suite de manifestări, invitând publicul să viziteze expoziții cu lucrări semnate de reprezentanți ai sculpturii moderne și contemporane românești, care vor rămâne deschise timp de o lună, până pe 19 martie 2025.

Miercuri, 19 februarie, de la ora 16.00, pe Esplanada Palatului Culturii va avea loc vernisajul expoziției „Cerc Solar”. Organizată în colaborare cu Via Transilvanica, expoziția reunește lucrări semnate de: Alexandru Grigoraş, luliana Grădinaru, Filimon Ionuţ, Titus Ivan, Ivan Ivanov, Tsvetelina Angelova, Roxana Pîrvu, Ugron Lajos, Andrei Boitan, loana Colac, Dan Cebotari, Alexandru Burlacu (curator și autor).

Joi, 20 februarie, de la ora 14.00, în Holul central al Palatului Culturii, publicul este invitat la vernisajul expoziției semnate de sculptorul Virgil Scripcariu și prezentate de Maria Bilașevschi, curator.

Vineri, 21 februarie, începând cu ora 15.00, la Muzeul Unirii, este programat vernisajul expoziției „Orizonturi postbelice”, organizate în parteneriat cu Muzeul de Artă din Constanța. Publicul va putea admira lucrări semnate de artiștii: Dimitriu Bârlad, Richard Hette, Ion Jalea, Boris Caragea, Ion Pîrvan, Alexandru Călinescu, Leonard Răchită, Aurel Contraș,  Vasile Condurache. Curatorii acestui eveniment expozițional sunt Maria Bilașevschi și Lelia Rus-Pîrvan.

Tot vineri, 21 februarie, de la ora 17.00, la Muzeul Unirii, pasionații de artă se vor bucura de o nouă întâlnire cu sculptorul Ilie Bostan, în cadrul vernisajului expoziției „Mitologii formale”. Curatorii expoziției sunt Grigore Ilisei și Maria Bilașevschi.

Luna Sculptorilor Români, concepută ca un omagiu adus maestrului Constantin Brâncuși, devine de la o ediție la alta tot mai puternic ancorată în conștiința publicului iubitor de artă. Vă așteptăm cu drag la Iași, pentru a descoperi cele mai noi creații ale artiștilor contemporani din România și din Republica Moldova, expuse atât în interior, cât și în exterior, în spații convenționale sau mai puțin convenționale”, afirmă Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și, totodată, unul dintre inițiatorii evenimentului „Luna Sculptorilor Români”.

Cuprinzând vernisaje, lansări de carte, tururi ghidate, interviuri cu artisti, seri de poezie și dans contemporan, ediția din 2025 a Lunii Sculptorilor Români își propune să aducă mai aproape publicul larg de lumea fabuloasă a sculpturii contemporane.

Aida POPA