Liga Studenților din Iași solicită Guvernului să elimine toate restricțiile la granița dintre România și Republica Moldova

0
98

Liga Studenților (LS IAȘI) solicită Guvernului să elimine toate restricțiile de la granița dintre România și Republica Moldova, precum și restricțiile aplicabile cetățenilor români și etnicilor români cu permis de ședere la frontiera cu toate statele vecine, dar și eliminarea obligativității completării formularului PLF și anularea amenzilor, măsurile restrictive afectându-i în mod grav pe studenți, în special pe studenții etnici români, precum și familiile acestora.
De pe 10 decembrie 2021 până pe 31 ianuarie a.c. România a impus restricții mult mai dure pentru proprii cetățeni la întoarcerea în țară decât condițiile impuse de alte state pentru cetățenii români în vederea intrării pe teritoriul lor, afectând familiile a milioane de români, în special în perioada sărbătorilor de iarnă, prin introducerea carantinei și a testării obligatorii, precum și a obligativității completării formularului PLF. Contestarea măsurilor de carantinare și a amenzilor generate de necompletarea sau neînregistrarea din motive tehnice a formularului PLF riscă în momentul de față să crească în mod nejustificat volumul de dosare la nivelul Judecătoriilor. Chiar și recent adoptata hotărâre nr. 6/31.01.2022 a Comitetului Național pentru Situații de Urgentă, prin care s-au relaxat restricțiile, îi afectează în continuare pe români.
Practic, autoritățile române ignoră în momentul de față recomandarea recentă a Organizației Mondiale a Sănătății, care propune „ridicarea sau relaxarea interdicției internaționale de călătorie, deoarece aceasta continuă să contribuie la stresul economic și social cu care se confruntă statele” și nu mai prezintă, în momentul de față, niciun beneficiu epidemiologic în combaterea răspândirii covid-19.
Cel mai grav afectați sunt studenții etnici români, mai ales că în această perioadă la majoritatea universităților este sesiune de examene. Unii au optat, din considerente financiare și datorită lipsei de predictibilitate în deciziile universităților cu privire la modalitatea de organizare a activității didactice să rămână acasă, în special cei din Basarabia. Deși există o excepție introdusă de guvern la solicitarea Ligii Studenților (LS IAȘI) în mai 2020 pentru studenții și elevii etnici români, aceștia nefiind obligați să prezinte dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau un test PCR pentru intrarea în România, aceasta se aplică teoretic doar pentru cei care „fac naveta zilnic către acestea și prezintă documente doveditoare”.
Interpretând în mod absurd această normă, reprezentanții Poliției de Frontieră și ai Direcțiilor de Sănătate Publică, fie pentru că nu cunosc conținutul hotărârilor autorităților, fie depășindu-și în mod grav atribuțiile de serviciu, plasează în mod abuziv studenții și elevii etnici români nevaccinați în carantină obligatorie, afectându-le astfel demnitatea, parcursul educațional și bugetul personal. Deși au dreptul de a intra în țară fără a fi condiționați în vreun fel de situația lor vaccinală, pentru a fi scutiți de aceste abuzuri, unii ajung să își sacrifice bursa de student etnic român (65 euro / circa 1300 lei moldovenești), care ajunge pentru cel mult trei teste PCR, în contextul în care venitul mediu în Republica Moldova este de trei ori mai mic ca în România. De asemenea, mulți tineri au ajuns să fie amendați pentru „necomplatarea corespunzătoare” a formularului PLF, valoarea amenzii fiind de la 6 până la 10 ori mai mare decât bursa lor. Din această cauză, mulți au preferat să rămână acasă, ajungând să piardă legătura cu centrele universitare, fiind lipsiți de accesul fizic la activitatea didactică, bibliotecă și viață academică în general.
Aceste măsuri au adus mari prejudicii de imagine României în ochii etnicilor români, în special a celor din stânga Prutului, unde datorită abuzurilor autorităților vamale a renăscut în anumite medii moldoveniste mitul „jandarmului român”.
Ridicarea tuturor restricțiilor de la granița cu Republica Moldova nu ar schimba cu nimic situația numărului de cazuri din cele două state, având în vedere că evoluția numărului de cazuri înregistrate a fost aproape identică pe ambele maluri ale Prutului. Practic, exceptând formalitățile uzuale privind trecerea frontierei de stat, din punct de vedere epidemiologic, a trece Prutul este ca și cum ai trece dintr-un județ în altul în România.
Mai mult, restricțiile impuse de autorități i-au afectat economic mai ales pe etnicii români din Basarabia și teritoriul actual al Ucrainei, ducând în aceste două luni la o scădere a veniturilor lor. Eliminarea restricțiilor i-ar ajuta în special pe românii din Bucovina de Nord, sudul Basarabiei (Bugeac) și Transcarpatia (Maramureș), mai ales în acest context geopolitic dificil generat de conflictul dintre Ucraina și Rusia. În situația actuală este vital ca Statul Român să întreprindă toate eforturile în vederea protejării etnicilor români din Ucraina și creșterii rezilienței comunităților istorice românești și a capacității etnicilor români de a se deplasa în România fără îngrădiri și de a avea contacte economice, culturale, personale etc.
Din cauza abuzurilor Poliției de Frontieră și ale reprezentanților Direcțiilor de Sănătate Publică a început să fie exploatat de către propaganda moldovenistă și filo-rusă mitul jandarmului român care îi abuzează pe basarabeni. Restricțiile impuse de către autorități au creat un mare deserviciu de imagine și de securitate României, slăbind influența și prezența românească în stânga Prutului dar și în zonele unde există comunități importante de români, în special pe teritoriul actual al Ucrainei. Cei mai afectați au fost, desigur, studenții și elevii, mulți tineri fiind puși în carantină în mod abuziv, alții primind amenzi pentru care ar trebui să plătească echivalentul bugetului pentru mâncare pe 4-6 luni. În contextul de față se impune ca România să adopte o politică reală și concretă de protejare a drepturilor și intereselor românilor din jurul granițelor sale, având în vedere în special situația actuală din Ucraina. De aceea, se impune eliminarea tuturor restricțiilor de la frontiera cu statele vecine cel puțin pentru cetățenii români și etnicii români cu permis de ședere, precum și abrogarea OUG 129/2021 privind introducerea formularului PLF și anularea tuturor amenzilor date până acum.” a declarat Cosmin-Gabriel Glovnea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here