Licitația de fapte bune. Papusile mesager ale Doinei Cornea, precum si alte obiecte ale dizidentei, scoase la licitatie

0
99

Artmark s-a străduit, în ultimii 10 ani, pentru cele mai actuale cauze caritabile și sprijină organizațiile non-guvernamentale reputate în îndeplinirea proiectelor acestora caritabile concrete.

Chiar în acest decembrie, pe lângă punerea la dispoziție a platformei de licitare online Festivalului Brazilor de Crăciun, organizat anual de fundația Salvați Copiii România, A10 by Artmark sprijină deschiderea la Cluj a Casei Memoriale Doina Cornea prin găzduirea, în cadrul tradițional al Licitației de artă de Iarnă, a licitației caritabile-eveniment a 28 de obiecte de artă ori suvenir provenite din patrimoniul Doinei Cornea, luptător-etalon pentru libertate și democrație în anii ’80-90. Urmărită de Securitate până în ultima zi a regimului comunist, Doina Cornea este și trebuie să rămână un simbol al rezistenței anticomuniste în România.

Printre cele 28 de obiecte scoase la licitație, cu prețuri de pornire simbolice între 50 și 800 de euro, se numără și una dintre cele 3 păpuși prin intermediul cărora Doina Cornea trimitea scrisori cu privire la realitățile din interiorul lagărului românesc unor personalități din străinătate, precum Papa Ioan Paul al II-lea, politicieni europeni ori presa occidentală.

Biroul de lucru și scaunul Doinei Cornea, unde au fost scrise nenumărate manifeste anticomuniste, manuscrise care nu au fost niciodată expuse publicului larg, corespondența disidentei cu ambasadele, permisul de conducere sau celebra bască verde tricotată de Doina Cornea, cu care apare în multe dintre ipostazele sale publice, sunt obiecte purtătoare de istorie, pe care luptătoarea anticomunistă le-a folosit de-a lungul activității sale care a schimbat istoria României și care vor fi vândute în licitația caritabilă din seara de 16 decembrie, în debutul Licitației Artmark de Iarnă

Realitatea este că pe platforma noastră de licitații online, ce a depășit recent 10 mii de conturi active, se strâng în număr mare, cu ocazia vânzărilor publice de artă, carte, istorie etc., nu doar iubitorii de artă, dar și persoane responsabile cultural și social. Ni s-a părut o oportunitate socială și o utilitate publică să punem platforma noastră de licitații online și cadrul licitațiilor oricum organizate la dispoziția comunității colecționarilor, poate mai ales pentru că sunt preocupați de identitatea noastră culturală, să le aducem în față șansa de a ajuta. Astfel, Casa de Licitații face legătura comunității de utilizatori Artmark Live cu cauzele caritabile ale organizațiilor ce apelează la noi” – Alexandru Bâldea, Managing Partner Artmark Holding.

În continuarea Licitației de Iarnă, iubitorii de artă au avut motive să îi aștepte selecția de artă până în 16 decembrie. Marea licitație de Iarnă de miercurea viitoare cuprinde, între cele 200 de lucrări, tablouri importante din colecții muzeale, confiscate în anii ’50-60 de regimul comunist și retrocedate recent de Muzeul Național de Artă, precum colecția doctorului balneolog Iosif Dona ori colecția doctorului internist Ioan Dumitrescu-Popovici. Astfel se remarcă “Casă țărănească la Agapia” de Nicolae Grigorescu, pictată cca. 1895, cu un preț de pornire de doar 20.000 de euro, ori “Bărci la Chioggia“, realizată în 1915 de Nicolae Dărăscu, având un preț de pornire de 15.000 de euro.

De semnalat este o altă lucrare de Nicolae Grigorescu provenind din colecția magistratului interbelic Lazăr Munteanu, fost președinte al Tribunalului Constanța. Aceasta, inedită, se intitulează “Purceii“, și a călătorit prin alte două colecții istorice, între care cea a pictorului Vasile Parizescu, întemeietor în 1989 al prestigioasei Societății a Colecționarilor de Artă din România. Un alt Grigorescu provenind din colecția Lazăr Munteanu, “Țărăncuță cu basma albă”, s-a adjudecat în octombrie 2018 cu suma record de 340.000 de euro, în cadrul Licitației Artmark de Toamnă.

O altă superbă lucrare de Nicolae Grigorescu, “Trandafiri sălbatici“, provenind din fosta colecție clujeană a doctorului Leon Daniello, considerat întemeietorul pneumoftiziologiei românești (precum și a primului dispensar din România, în 1926, printre primele din Europa), este estimată între 40.000 și 75.000 de euro – și exemplele pot continua.

Expoziția “Licitației de Iarnă, cu secțiune caritabilă dedicată Casei Memoriale Doina Cornea” se desfășoară zilele acestea la sediul casei de licitații Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță. Oricine poate să se alăture comunității Artmark LIVE – prin crearea unui cont pe site. Astfel, poate lăsa o ofertă online, pe www.artmark.ro, ori participa live în ziua licitației, 16 decembrie, prin platforma Artmark LIVE.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here