Cultură

“Lecturi”- un nou proiect teatral care promovează dramaturgii români de astăzi

By Redacția

November 22, 2019

LECTURI este numele celui mai nou proiect teatral demarat de Teatrul Național ieșean în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași (Filit) și „Alecart”. Proiectul a fost inițiat de Naționalul ieșean  din dorința de a promova dramaturgi români contemporani din România și din Republica Moldova, de a face cunoscute publicului piesele lor de teatru prin montarea lunară a unor spectacole-lectură, la Teatru³.

Selecția textelor este făcută în fiecare lună, conform unei grile de evaluare, de către un juriu constituit din reprezentanți ai Teatrului Național Iași, Muzeului Național al Literaturii Iași și revistei de cultură „Alecart”.

Piesa câștigătoare a acestei luni este „Dispariții”, un text semnat de Elise Wilk, una dintre cele  influente voci ale dramaturgiei contemporane din România.

Spectacolul-lectură va avea loc pe 25 noiembrie, la ora 19:00, la Teatru³. Regia spectacolului îi aparține Irinei Popescu-Boieru. Din distribuție: Catinca Tudose, Diana Chirilă, Haruna Condurache, Ionuț Cornilă, Călin Chirilă, Cosmin Maxim, Radu Ghilaș, Constantin Avădanei, Brândușa Aciobăniței, Diana Roman, Mălina Lazăr, Andrei Sava.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.       

Elise Wilk s-a născut pe 29 iulie 1981 la Braşov.

A absolvit Facultatea de Jurnalism (Universitatea Babeş Bolyai Cluj Napoca). Are un masterat în literatură şi comunicare (Univ. Transilvania Braşov) şi unul în scriere dramatică (Universitatea de Arte Tg. Mureş). În prezent este doctorandă la Universitatea de Arte Târgu  Mureș cu o teză despre teatrul pentru publicul tânăr în România.

În 2008 s-a numărat printre câştigătorii concursului dramAcum5 cu  primul ei text de teatru, „S-a întâmplat într-o joi”. De atunci, textele ei sunt montate în teatre din România şi din străinătate şi traduse până acum în 10 limbi. 

În 2013, a câştigat Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat în stagiunea 2012-2013 (Pisica verde). În 2014 a fost selectată în Forumul Tinerilor Autori Europeni din cadrul Bienalei de Teatru de la Wiesbaden, Germania. În 2015, s-a aflat printre cei 4 dramaturgi selectaţi în programul  Hot Ink la Teatrul Lark din  New York. În acelaşi an, textul ei „Avioane de hârtie” a câştigat Concursul Naţional de Dramaturgie organizat de Teatrul Național Timișoara, iar în 2017 textul „Crocodil” a câștigat Concursul de dramaturgie-monodramă organizat de Teatrul George Bacovia din Bacău. Revista Forbes Romania a numit-o printre tinerii trendsetteri ai anului 2014. Se află printre cei 10 dramaturgi români selectaţi în programul internațional „Fabulamundi. Playwriting Europe”. Traduce în limba română dramaturgie germană contemporană. În mai 2017 a fost selectată să participe la atelierul internațional de traducere de teatru din cadrul Mülheimer Theatertage (Germania). O parte din textele ei au fost adaptate și pentru radio. În 2017 și 2018, spectacolul cu piesa Exploziv, o producție a Teatrului Național Radiofonic, a fost marele câștigător la competiții de pe trei continente, obținând  Marele Premiu Asia-Pacific Broadcasting Union 2017,  Premiul Grand Prix Marulic 2018 și Medalia de Aur la New York Festivals 2018.

În 2019 primește distincția “Personalitatea anului în diaspora germană” din partea Internationale Medienhilfe Berlin.

Aida POPA