Lansari de carte, concerte, proiectii de film si spectacole pentru copii, in luna cadourilor, la Ateneul din Iasi

0
94

În săptămâna ce urmează, la Ateneul din Iași vor avea loc mai multe evenimente pentru cei mari și cei mici, ce vor purta amprenta sărbătorilor ce se apropie:afis-lansare-cum-trebuie-sa-unim-basarabia-1000
Lansare de carte „Cum trebuie să unim Basarabia” de Cristian Harnău – joi 8 decembrie, ora 17.00 în Foaierul Ateneului – intrarea liberă
Joi 8 decembrie, începând cu ora 17.00, în Foaierul Ateneului din Iaşi, va avea loc lansarea volumului de Analiză a Istoriei Contemporane a României ,,Cristian Harnău ‒ Biblia Românilor. Volumul 2. Cum trebuie să unim Basarabia ?“, apărut la Editura ,,PIM“ din Iaşi.
Cartea va fi prezentată de Prof. Univ. Dr. Constantin Cloşcă, istoric din Iaşi. Vor participa oameni de cultură şi reprezentanţi ai vieţii publice, ai societăţii civile sau mass-media din Iaşi, membri ai Platformei Unioniste ,,Acţiunea 2012“, studenţi basarabeni care studiază la Iaşi .
Programul manifestării va cuprinde nu doar lansarea cărţii, care prezintă strategiile corecte şi acţiunile prin care structurile de putere şi societatea civilă pot aduce Acasă Basarabia, dar şi o dezbatere publică a tuturor participanţilor pe marginea tematicii extrem de actuale şi necesare a volumului .afis-sustinere-unirea-tv-1000
Spectacol de susținere „Unirea TV” – joi 8 decembrie, ora 17.30 în Foaierul Ateneului – intrarea liberă
Pe 8 decembrie, ora 17.30, „Acțiunea 2012” în parteneriat cu Ateneul din Iași vă invită la spectacolul „Din Dragoste pentru Basarabia”, în Foaierul Ateneului din Iași pentru strângerea de fonduri în vederea susţinerii singurei televiziuni unioniste de la Chișinău, „UnireaTV”, mai nou transmisă și la București.
Artur Bețcu, membru Acţiunea 2012: “În viitorul apropiat vrem să lansăm și la Iași o filială a acestei televiziuni pentru care s-a luptat mult, vrem să facem o emisiune săptămânală, de aici din capitala culturală a României.”
Spectacolul va însuma numere artistice susținute voluntar de oameni care cred în idealul tuturor românilor, acela al Unirii, iar toţi cei prezenţi vor putea dona pentru televiziunea total româneasca și lipsită de propagandă.
Doamna Ina Paladi, una dintre participanții spectacolului : “Singura soluție pentru Republica Moldova dar și pentru România este unirea cât mai rapidă a celor două state românești”. Doamna Ina Paladi va susține un program de recital și interpretare a pieselor pur unioniste.
Intrarea este liberă, iar fondurile strânse sub formă de donație, se vor folosi la susținerea unei noi emisiuni săptămânale, o bună modalitate de promovare a capitalei culturale din întreaga Românie, și manifestul de drept al simţirii pure românești și unioniste din teritoriu.afis-poveste-de-dragoste-1000
Proiecție de film „Poveste de dragoste” regia Cristina Iacob – joi 8 decembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – preț bilet 10 lei
Lungmetrajul „Poveste de dragoste” este un film despre iubirea dintre doi tineri artiști din zilele noastre. În preajma sărbătorilor de iarnă, într-un oraș vechi și fermecător din Transilvania, Sebastian și Aprilia încep o frumoasă poveste de dragoste. Doar că nu e atât de simplu cum pare. Aflată în aria de influență a trei bărbați cu personalități puternice, Aprilia este nevoită să găsească echilibrul între viața de adult și alegerile unei inimi de copilă. E vremea Crăciunului și viața îi rezervă acestei tinere frumoase și talentate doar cadourile pe care este suficient de puternică să le primească. Dragostea învinge întotdeauna, sau nu?
Scenariul filmului este semnat de Cristina Iacob și Dan Chiriac. “Poveste de dragoste” a avut parte de o echipă de excepție. Imaginea îi aparține lui Viorel Sergovici, scenografia este semnată de Călin Papură, iar costumele de Doina Levintza. Montajul a fost realizat de Ovidiu Văcaru și Cătălin Cristuțiu, iar muzica originală aparține “HaHaHa Production”. Sunet, Dragoș Stanomir, iar mixajul – Cristinel Șirli (Creative Sound). “Poveste de dragoste” este produs de MediaPro Entertainment și Zazu Film.
Joi, 8 decembrie 2016, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole ”Radu Beligan” a Ateneului din Iași vă așteptăm să vizionați o frumoasă „Poveste de dragoste”
Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii proiecției.
Spectacol pentru copii „Aventurile Micului Prinț” regia Victor Zaharia – vineri 9 decembrie, ora 10.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere pentru studenți, elevi, șomeri și pensionari, 8 lei reducere pentru grupuri de peste 20 de persoane
Vineri dimineață vă așteptăm să pătrundem, alături de Micul Prinț, în fascinanta lume a copilăriei, unde inocența și sinceritatea descoperă o lume împletită din visele frumoase ale copilăriei și cutumele și standardele Oamenilor Mari. Spectacolul în regia lui Victor Zaharia este o adaptare după arhicunoscuta carte a lui Antoine de Saint Exupery – „Micul Prinț”.
Scenografia: Cătălin Târziu
Video Design – Andrei Cozlac, Andrei Botnaru
Muzica si sound-design – Ana Teodora Popa
Costume – Rodica Maria Eşanu
Dramaturgia – Caterina Ursu
Distribuţia: Bogdan Popa, Ovidiu Ivan, Lăcrămioara Maria Hrubaru Roată, Dragoş Stan, Tudor Alexandru
Vârsta recomandată: 7+
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15 lei/ 10 leipentru elevi, studenți, pensionari, șomeri/ 8 lei pentru grupuri de peste 20 de persoane și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.afis-poveste-de-mos-nicolae-1000
Spectacol pentru copii „Moș Nicolae” Marionette Show – vineri 9 decembrie, ora 12.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei
Cu mic, cu mare fiecare dintre noi îl așteptăm, la începutul lunii decembrie, pe nimeni altul decât Moș Nicolae! Ghetuțele le vom lustrui curând, cuminți și ascultători suntem așa că…haideți să-l așteptăm pe Moș și să vedem ce ne va aduce! Vom primi dulciuri sau nuielușe? Dar oare personajele din poveste ce vor primi?
Povestea bătrânului și blândului moș va fi presărată cu magie iar copiii vor descoperi, alături de noi, că pentru a primi cadoul mult visat de la moșul trebuie să fie mereu cuminți, harnici, ascultători, buni.
Trupa Marionnette Show vă invită la spectacolul „Moș Nicolae”, vineri, 9 decembrie 2016, ora 12.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, a Ateneului din Iași.
Durata spectacolului – 40 min
Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 – 16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Vernisajul expoziției de fotografie „Personalități ale Marelui Război” – invitat special Ministrul Secretar de Stat Daniel Șandru – vineri 9 decembrie, ora 17.00 în Foaierul Ateneului – intrarea liberă
Expoziţia cu tema Personalităţi ale Marelui Război, organizată de Departamentul CENTENAR din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României și găzduită în Foaierul Ateneului din Iași marchează începutul evenimentelor dedicate Centenarului Unirii și va fi onorată de participarea Ministrului Secretar de Stat al Depeartamentului Centenar Daniel Șandru. Executivul a aprobat, în luna iulie, înfiinţarea unei structuri în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, numită Departamentul Centenar, ce are ca obiectiv coordonarea la nivel naţional a pregătirii, organizării şi desfăşurării manifestărilor, a acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) şi a Primului Război Mondial.
Plasată în contextul manifestărilor ce au rolul de a marca împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, Expoziţia va include prezentarea obiectelor de patrimoniu care au apaţinut Generalului Eremia Grigorescu, precum şi a unor fotografii ce surprind imagini privind participarea trupelor Armatei Române la Marele Război.
„Am creat în cadrul Guvernului, aici, la Cancelarie, un departament condus de un secretar de stat care se ocupă de organizarea acestor evenimente. Ideea comemorării acestui Centenar este, pe de o parte, să comemorăm memoria celor care au făcut Marele Război şi care au permis Marea Unire – eroi cunoscuţi, dar mai ales eroii anonimi, datorită sacrificiului cărora am putut să construim România Mare”, a arătat premierul Dacian Cioloş. (sursa News.ro)
Expoziția din Foaierul Ateneului va putea fi vizionată în perioada 9 decembrie – 13 decembrieafis-lansare-cantec-de-lebada-1000
Dublă lansare de carte: „Cântec de lebădă. Vlăstare boierești în Primul Război Mondial” de Filip Lucian Iorga și „La școală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine” de Tudor Vișan Miu – vineri 9 decembrie, de la ora 17.30 în Foaierul Ateneului, intrarea liberă
FILIP-LUCIAN IORGA este istoric şi scriitor, s-a născut în 1982, la Bucureşti. Doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti, cu stagii la Universitatea Paris IV Sorbona şi la INALCO (Franţa), este membru al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta”.
A publicat volumele: „Strămoşi pe alese. Călătorie în imaginarul genealogic al boierimii române; Breviar pentru păstrarea clipelor” (cu Alexandru Paleologu), „Trecutul este viu” (cu Neagu Djuvara), „Le tempérament oecuménique” (cu Jean Delumeau, Neagu Djuvara, Emmanuel Le Roy Ladurie, Jacques Le Goff, Eric Mension-Rigau, Jordi Savall), „Genocidul comunist în România. Reeducarea prin tortură” (cu Gheorghe Boldur-Lăţescu), „Copilărie regală”, „Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moşilor” (cu Ana Iorga).
Editura Corint și Ateneul din Iași, au plăcerea să vă invite vineri, 9 decembrie 2016, ora 17.30, în Foaierul Ateneului din Iași pentru lansarea cărții „Un cântec de lebădă. Vlăstare boierești în Primul Război Mondial” de Filip-Lucian Iorga
„Reprezentanţi ai elitei româneşti, bărbaţi şi femei, se înfăţişează ochilor şi sufletelor noastre, depunând – direct sau indirect – mărturii despre participarea şi viaţa lor în Primul Război Mondial. Aceste mărturii au fost culese de autor cu multă pasiune şi osteneală, în cadrul unui proiect pe care l-a construit el însuşi: Memoria elitelor româneşti. Jurnale, amintiri, corespondenţă şi fotografii, dar şi anchete de istorie orală, interviuri cu persoane care, între timp, au trecut pragul spre veşnicie, au furnizat materia primă pentru această carte emoţionantă.” Ştefan S. Gorovei
Vor lua cuvântul:
Liviu Brătescu, istoric
Sorin Iftimi, istoric
Filip-Lucian Iorga, istoric
TUDOR VIŞAN-MIU (n. 1995) este, în prezent, student al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi absolvent al Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti. Pasionat de istoria monarhiei din România şi de istoriile familiale, în timpul liceului a realizat biografiile colegilor de Clasă Palatină ai Regelui Mihai, Radion Chiaburu şi Lascăr Zamfirescu. A publicat un eseu intitulat „Dimitrie Cantemir, eruditul, moralistul, educatorul” în volumul bilingv „Dimitrie Cantemir – Educator al Românilor. Concurs naţional de eseuri” (Editura Pro Universitaria, 2014) şi două eseuri despre Regina Elisabeta şi Principesa Ileana în volumul „Anul Regal” (Editura Adenium, Iaşi, 2016, coeditori Daniel Şandru şi Alexandru Muraru). Din 2013 este membru asociat al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” din Iaşi.
Editura Corint și Ateneul din Iași au plăcerea să vă invite vineri 9 decembrie 2016, de la ora 17.30, în Foaierul Ateneului din Iași pentru lansarea volumului „La școală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine” de Tudor Vișan-Miu, apărut la Editura Corint în colecția „Istorie cu blazon”.
Alături de autor, va lua cuvântul coordonatorul colectiei „Istorie cu blazon”, istoricul Filip-Lucian Iorga.
Noul titlu al colecției „Istorie cu blazon”, „La școală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine” de Tudor Vișan-Miu reprezintă o sinteză solid documentată despre etapa formării Regelui Mihai și despre specificul Clasei Palatine, o metodă de educare cu adevărat originală. Astfel, tânărul autor Tudor Vișan-Miu reunește citatele unor scriitori consacrați care au abordat această temă, memoriile Regelui și ale colegilor săi de școală, precum și documente inedite ale Arhivelor Naționale și ale presei vremii, și recreează cu migală contextul politic și social al epocii, precum și tensiunea unei perioade tulburi a istoriei României – un exemplu în acest sens este bacalaureatul Principelui Moştenitor desfășurat pe 27 iunie 1940, în chiar ziua în care Consiliul de Coroană acceptă ultimatumul sovietic şi cedarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord.afis-peronul-vietii-1000
Premiera spectacolului „Peronul vieții” regia Doina Iarcuczewicz – sâmbătă 10 decembrie, ora 12.30 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” – preț bilet 8 lei
«În laboratorul de creație al clubului de teatru al Ateneului, mergând pe itinerarul propus de M. Vișniec din volumul de antologie de teatru scurt “Omul din cerc”, ne-am imaginat un parcurs al adolescentului pe drumul inițierii și al decelării fenomenologiei socio-contemporane.
Aventura cunoașterii (cum o numim noi) s-a dovedit deosebit de interesantă și provocatoare în introspecție a fiecăruia dintre noi și sperăm să rezonăm prin “catharsis” și în inimile spectatorilor noștri. Este un punct de vedere la care ne invită așadar autorul, dar și protagoniștii spectacolului.
Este genul de laborator “open”, dacă-mi este îngăduit să îl numesc așa, în care am încercat să decriptăm dintre zidurile care opturează orizontul, valori, sentimente și emoții fără de care omul riscă să rămână izolat. Soluțiile problematicii se vor găsi în concluziile la care vor ajunge spectatorii. Este o provocare, așadar, la meditație.
Protagoniștii – elevi de liceu, dar și adulți – care frecventează cursurile clubului de teatru la Ateneu, formează trupa “Thalienii” și vă așteaptă cu mare drag la o întâlnire pe “Peronul vieții”» – profesor coordonator Doina Iarcuczewicz, actriță la Teatrul Luceafărul.
Distributia în ordinea intrării în scenă:
Giovani Nițulescu, Luca Știrbu, Mara Crăcăleanu, Elena Bendescu, Ana Maria Dieac, Teodora Nicola Zaharia, Matei Farmatu, Vlad Ștefancu, Alexandru Iftimie, Dana Chilimingeru, Anca Simionescu, Oana Maria Apetrei, Tina Duceac, Nicu Mocanu, Miruna Hriscu, Tudor Nicorici, Ecaterina Ailenei, Teodora Balanovici. Coordonator și realizator – Doina Iarcuczewicz
Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 8 lei, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Concert Jazz „Swinging Christmas” – New Vegas – sâmbătă 10 decembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei
„New Vegas” este un two-man show proaspăt intrat pe scena jazz/swing din România. Este format din doi soliști profesioniști de excepție, Petru Călinescu și Maximilian Muntean, ambii venind cu o dragoste autentică pentru repertoriul “Great American Songbook” (popularizat, printre multi alții, de soliști celebri, cum ar fi Frank Sinatra, Dean Martin, Tony Bennett și Ella Fitzgerald). Un concept exclusiv, cu accent pe eleganță și bun gust – un omagiu care transpune publicul direct în anii ’40 și ’50.
Petru Călinescu a absolvit LIPA (Liverpool Institute for Performing Arts), sub îndrumarea lui Sir Paul McCartney, iar Maximilian Muntean a terminat Școala de Artă București. Amândoi au o vastă experiență în concerte, atât în România cât și în străinătate. Împreună, au participat la Concursul Eurovision 2013, ajungând până în semifinala fazei naționale.
Foști colegi de scoală generală, cei doi s-au regasit după ani de zile, și formează acum „New Vegas”, un duo-spectacol care iîși propune să captureze dragostea pentru un repertoriu nemuritor, și care aduce din nou în prim plan muzica bună de altădată.
Așadar, sâmbătă seara este momentul potrivit pentru muzică bună!
Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 15 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.afis-spiribabumba-1000
Spectacol pentru copii „SpiriBaBumba… vine Moș Crăciun” regia Alice Ioana Șfaițer – Teatro Blu – duminică 11 decembrie, ora 11.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei
“În fiecare an, Moș Crăciun dă în grija unei echipe de spiriduși o scrisoare din partea unui copil, iar spiridușii trebuie să îndeplinească dorințele acestuia. Însă nu întotdeauna sarcinile sunt ușoare, așa cum vom vedea în acest spectacol. Chiar dacă spiridușii sunt maeștri în arta magiei, lucrurile nu ies întotdeauna așa cum își doresc aceștia. Însă totul se va încheia cu bine și cu… zăpadă. Spectacolul este interactiv, personajele invitând copiii să ia parte activă la realizarea trucurilor.”
Teatro Blu și Ateneul din Iași vă invită, duminică, 11 decembrie 2016, ora 11.00, la spectacolul pentru copii “SpiriBaBumba… vine Moș Crăciun””, ce va avea loc în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 8 lei, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.afis-peter-pan-1000
Spectacol pentru copii „Peter Pan” regia Iulian Sandu / Inaugurarea Pieței de Crăciun – duminică 11 decembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț 15 lei/ bilet, 10 lei/ bilet cu reducere pentru elevi, studenți, șomeri și pensionari
Duminică seara Ateneul va fi învăluit în magia spectacolului, dar și a luminii! A doua reprezentație „Peter Pan” îi va purta pe spectatori într-o lume frumoasă, țesută din fire de copilărie, o lume în care copiii pot să zboare spre Țara de Nicăieri pentru a-l întâlni pe Peter Pan, simbolul copilăriei eterne. Însă aventurile abia încep și cu toții vor fi angrenați într-un spectacol în care cuvântul de ordine e distracția: fie că vor cânta alături de Wendy, sau vor dansa alături de Crocodilul Tic-Tac, vor striga alături de Căpitanul Hook și Pirații sau vor fi curajoși alături de Copiii prieteni ai lui Peter.
Și pentru ca seara să fie completă, după ce îi vor aplauda pe cei ce i-au purtat prin aventuri minunate, publicul va inaugura Piața de Crăciun, pornind feeria de lumini ce va învălui Ateneul din Iași.
Ateneul din Iași vă invită duminică, 11 decembrie 2016, ora 19.00, la spectacolul de teatru pentru copii „Peter Pan”, regia Iulian Ioan Sandu.
Durata spectacolului: 70 minute
Vârsta recomandată: 4+
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15 lei/ 10lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 – 16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here