Jumătate dintre români nu au citit nicio carte în Anul Cărții

0
96

Senatorul USR Dan Lungu atrage atenția asupra consumului cultural extrem de scăzut din România. Conform datelor unui sondaj realizat în toate județele României și în sectoarele Municipiului București, mai puțin de jumătate dintre români au spus că au citit în ultimul an o carte. Acest lucru este unul cu atât mai trist cu cât sondajul a fost realizat în anul 2019, an care, conform unui proiect legislativ adoptat pe data de 3 ianuarie 2019, a fost atestat oficial drept „Anul Cărții în România”.

Intitulat „Consum cultural, religiozitate și percepția asupra Bisericii”, sondajul redă faptul că din totalul de respondenți, anume 1050 de persoane cu vîrsta de 18 ani și peste, numai 44,3% au citit în ultimele 12 luni o carte. Totodată, în ceea ce privește consumul cultural , cercetarea prezintă date din care reiese că tot în ultimul an calendaristic numai 19% dintre respondenți au vizitat monumente istorice, 15,2% un muzeu sau o galerie de artă, iar la spectacole de teatru, operă sau concerte de muzică clasică au participat numai 16,9% dintre intervievați. Sondajul a fost publicat pe data de 21 mai pe pagina companiei de cercetare sociologică INSCOP și a fost realizat în timpul derulării proiectului „Barometrul Actualității Românești”.

Faptul că mai puțin de jumătate dintre români, aproximativ 44% la sută dintre cei intervievați, au confirmat că au citit în ultimul an o carte nu este foarte încurajator. Consumul cultural în România a scăzut dramatic, iar analfabetismul funcțional, care ar fi trebuit să fie deja una dintre problemele oficiale alarmante cu care ne confruntăm ca societate și pînă acum ar fi trebuit să avem soluții concrete, este tratat cu indiferență. Anul Cărții în România a fost inițiativă potrivită, un instrument de promovare a cărții și lecturii inspirat. Mulți însă au uitat repejor de existența ei și au tratat-o doar ca pe un alt lucru căruia i-am sărbătorit apariția în Monitorul Oficial, după care a urmat indiferența. Ori, în cazul nostru, anul cărții ar trebui să fie absolut fiecare an – campaniile de încurajare a lecturii și de combatere a analfabetismului funcțional ar trebui să se desfășoare lunar. Pînă cînd educația și cultura nu vor deveni priorități și pentru cei aflați la guvernare, sondajele care vor reda trista realitate a României nu vor întârzia să apară – și asta n-ar trebui să ne mai mire deloc”, a menționat Senatorul USR Dan Lungu.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here