Joy of the Season, o fărâmă din marile valori sonore ale culturii universale

0
99

„Trebuie să jertfești, trebuie necontenit să jertfești artei toate nimicurile vieții.”

–  Ludwig van Beethoven

13 decembrie 2016, în statul Carolina de Nord, a fost o zi în care toamna plecase, lăsând iarna să-și readucă regatul, cu frigul și cu surprizele ei. Redescoperisem în aceste zile farmecul lunii decembrie, lună care își croiește drumul spre puritate, în așteptarea frigului, a fulgilor de zăpadă și a celor mai frumoase sărbători ale anului.

Mașina gonea și prin mintea mea treceau versurile poetului român George Bacovia, cel care mărturisea că mai întâi a făcut muzică și „după strunele viorii a făcut versuri”; cel care a redat sentimentul iubirii culcușit în odaie, apărat de frigul iernii, poetul burgului Bacău din țara mea România, unde zăpada se așterne curând în straturi mari: Te uită cum ninge decembre…/ Spre geamuri, iubito, privește -/ Mai spune s-aducă jăratec/ și focul s-aud cum trosnește./ Și mână fotoliul spre sobă,/ La horn să ascult vijelia,/ Sau zilele mele – totuna -/ Aș vrea să le-nvaț simfonia./ Mai spune s-aducă și ceaiul,/ Și vino și tu mai aproape, -/ Citește-mi ceva de la poluri,/ Și ningă… zăpada ne-ngroape./ Ce cald e aicea la tine,/ Și toate din casa mi-s sfinte, -/ Te uită cum ninge decembre…/Nu râde… citește- nainte…

Întunericul serii apăruse destul de brusc, orice melancolie a naturii fugise, dar sufletele noastre căutau atmosfera caldă, frisonantă din sălile de concert ale orașului Raleigh din Carolina de Nord. Nevoia de muzică, în special în aceste zile premergătoare Sărbătorii Nașterii Domnului, o simțeam ca o certitudine a vieții noastre spirituale.

Posibilitatea de a asimila o fărâmă din marile valori sonore ale culturii universale, dezlănțuite cu farmecul trăirii în sălile de spectacole, ne-a determinat să căutăm în aceste zile programul Master Corale și să ne procurăm bilete pentru concertul din acest an – Joy of the Season (Bucuria sezonului), unul din seria concertelor acestei formații, din 2016-2017, concert  cu care ne-am obișnuit, el fiind programat în preajma Sărbătorilor Crăciunului.

La orele 19:30 ne îndreptam deci spre „Duke Energy Center for the Performing Art” (Centrul artelor performante) din orașul Raleigh, statul Carolina de Nord, pentru concertul „Joy of the Season” , în sala numită „Meymandi Concert Hall, cu 1700 de locuri.

Programul a fost extrem de bogat, susținut de coruri unite: Master Chorale, prescurtat NCMC (North Carolina Master Corale), cor tradițional, având peste 70 de ani de activitate, din 2015 luând numele de Corul Rezident al Simfoniei din Carolina de Nord. alcătuit din soprane, altiste, tenori, bași și Chamber Choir (Corul de Cameră) alcătuit din 20 tipuri de voci diferite, precum și Orchestra Camerei – Carolina Brass – formată din instrumente de suflat și de percuție: trompete, corn, trombon, tubă, pian și orgă. La pian a cântat renumita pianistă Susan Mc Claskey Lohr. Au fost interpretate colinde, piese clasice și multe aranjamente, cu piese noi ale compozitorilor contemporani.

Concertul a fost dirijat de Directorul muzical Alfred E. Sturgis, devenit dirijorul acestei orchestre din 1993,  la care am remarcat, ca și în anii trecuți, aceeași energie, talent și bună dispoziție, reușind, ca de fiecare dată, să ne emoționeze și să ne aducă bucuria în suflete.

Concertul a cuprins multe piese interpretate cu virtuozitate. Din prima parte menționez piesa Hark! The Herald Angels Sing  a compozitorului Felix Mendelssohn și The Holly and the Ivy – Jonathan Willcocks, interpretate de Corală; Resonet in Laudibus – aranjament Robert Sieving, interpretată de Corul de cameră NCMC; minunata piesă Serenity (O Magnum Mysterium) – Ola Gjeilo, interpretată de Corală; God Rest Ye Merry, Gentleman – aranjament  Rob Roy McGregor; My Spirit Be Joyful – Johann Sebastian Bach; O Little Town of Bethlehem – Lewis Redner, interpretată de Carolina Brass; vesela piesă Ding Dong! Merrily on High – Thoinot Arbeau, interpretată de Corală; Ave Maria – Tomas Luis de Victoria, interpretată de Corul de Cameră NCMC, cântată în versiunea latină:

„Ave Maria, grația plena, Dominus Tecum./ Benedicta tu in mulieribus,/ et benedictus fructus ventris tui, Jesus./ Sancta Maria, Mater Dei,/ ora pro nobis peccatoribus,/ nunc et in hora mortis nostrae. Amen.” (Bucură-te Maria, cea plină de har, Domnul este cu tine,/ binecuvântată ești tu între femei,/ și binecuvântat este rodul pântecelui tău, Iisus./ Sfântă Maria, Maica lui Dumnezeu,/ roagă-te pentru noi păcătoșii,/ acum și în ceasul morții noastre. Amin.)”.

În încheierea primei părți s-a cântat tradiționala piesă Angels We Have Heard on High, interpretată de Corală.

După pauză au urmat piesele interpretate de Corală: A Christmas Carol – Leslie Bricusse și Sing Noel – piesă compusă de Directorul muzical Alfred E. Sturgis,  Dream as an Innocent Child – Brian Pappal; vesela piesă Gingle Bells – James Pierpont, Silent Night – Joseph Mohr; We Wish You a Merry Christmas – aranjament Thomas Parriott, piese interpretate de Carolina Brass; The Man with the Bag and Santa Baby – aranjament Paul Langford; Have Yourself a Marry Little Christmas – Hugh Martin; The White World of Winter – Hoagy Carmichael, piese interpretate de Corul de Camera NCMC; Go Tell It on the Mauntain –interpretat de soliștii: Amanda Watson Bailey, Christina Waldo și Steven Brooks.

Către final, Corala a interpretat Festival First Nowell – English Carol,  iar Ansamblul combinat, tradiționala piesă Joy to the World. Împreună cu Ansamblul de pe scenă, au cântat și toți auditorii. S-au auzit cele două strofe:

„The first Nowell the angels did say was to certain poor shepherds in field as they lay;

In fields whwre they lay keeping their sheep, on a cold winter’s night that was so deep:

Nowell, Novell, Novell Nowell, born is the King of Israel.

Then let us all with one accord sing praises to our heav’nly Lord

That hath made heav’n and earth of naught, and with his blood manking hath bought.

 Nowell, Novell, Novell Nowell, born is the King of Israel.”

Impresionant! Am plecat cu convingerea că este minunat a cuceri lumea cu muzică, e ca și cum ai cuceri-o prin dreptate, bunătate, frumusețe și adevăr.

Vavila Popovici – Carolina de Nord

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here