Național

Jocurile copilariei din spatele blocului devin tot mai mult doar o amintire. Unde se mai joaca tinerii “Ratele si vanatorii”

By Redacția

February 04, 2015

S-au dus vremurile in care copiii bateau mingea, sareau corda sau se jucau in scara blocului cu papusile. Pustii din ziua de azi au cont pe Facebook si nu stiu expresii ca :”Cine nu e gata, il iau cu lopata” sau “Tara, tara, vrem ostasi”. Este adevarat ca nici parintii nu-i mai lasa nesupravegheati afara si, pentru ca nu au timp de ei, ii trimit in timpul vacantelor la after school sau in diverse centre educationale. Unele vin mai nou cu oferte speciale si se ofera sa ii invete pe cei mici ”Leapsa” si ”Ratele si vanatorii”.

“Aveti cate doua vieti fiecare, da? Daca mingea va atinge, ati pierdut o viata. Cine e atins de doua ori vine la spitalul de rate 3,2,1 start” Va amintiti Ratele si vanatorii? Astazi, copiii nostri invata acest joc in gradinite sau la afterschool. “Buni mi-a povestit ca s-a jucat cand era mica ratele si vanatorii -Si acum ai incercat si tu? -Da -Si cum e? -Fain” Cand se plictisesc, trec la : ”De-a v-ati ascunselea”. Iar jocurile de alta data pe cale de disparitie sunt multe: ‘Soarecele si pisica”, ”pasarica muta-ti cuibul” si ”telefonul fara fir”. “E foarte frumos, te mai relaxezi putin, nu cu ochii toata ziua in tablete si in telefoane…ca-ti strici ochii”, spune unul dintre copii.”Ei invata sa lucreze in echipa, ii invata rezolve conflictele care apar. Sunt lucruri care nu se mai intampla atat de des in ultima vreme, nu mai vedem copii in fata blocului si asa am creat acest spatiu pentru ca copiii sa vina sa joace jocurile pe care le jucam si noi”, Andrei Mag, fondator club de copii Activitate Afara. Parintii, care lucreaza tot mai mult isi dau seama cat de diferita este copilaria celor mici de copilaria lor. Unii devin nostalgici cind isi amintesc cum se jucau pe vremuri. Acum in spatele blocurile sunt doar masini si prea putin spatiu verde.

Scolile si gradinitile private vin insa cu o mare varietate de oferte. Programul este mai putin riguros si activitatile bazate in principal pe jocuri. dar totusi educative. Parintii platesc de la 200 de lei pe saptamana pentru aceste activitati de vacanta.