Municipalitatea ieșeană va primi de la Guvern 7,3 milioane de lei în acest an pentru două proiecte care vizează modernizarea sistemului de termoficare. Proiectele, „Refacerea izolației magistralei de legătură 2×Dn 1100 dintre CET I și CET II” (4.946.670 lei), respectiv „Extinderea rețelei primare în vederea racordării de noi consumatori la SACET din Municipiul Iași” (2.333.330 lei), sunt incluse în Programul „Termoficare 2006 – 2020. Căldură și Confort”. Recent, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a transmis o adresă Primăriei prin care informează faptul că cele două proiecte vor primi suma amintită drept cofinanțare pentru lucrările de investiții aferente reabilitării sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a localităților.
Stadiul lucrărilor
Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor aferente primului proiect menționat a fost semnat pe 8 decembrie 2017, iar pe data de 20 a aceleiași luni s-a emis ordinul de începere a lucrărilor. Până acum au fost parcurse etape pregătitoare a demarării lucrărilor, ajungându-se la semnarea procesului de predare – primire a amplasamentului aferent lucrărilor, etapă urmată de înmânarea documentației complete a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție (PTH+DE). Înainte de demararea propriu zisă a lucrărilor au fost semnalate câteva probleme care urmează a fi soluționate în această perioadă. Este vorba despre existența unei conducte de gaz de medie presiune susținută de estacadele țevilor de termoficare, pentru care s-a depus o documentație de avizare la societatea Delgaz Grid, precum și faptul că traseul trece prin împrejmuirile făcute de proprietarii unor terenuri, o parte aflată pe proprietatea Municipiului Iași, o parte pe cea a Comunei Holboca, fapt pentru care se va face o înștiințare către proprietarii terenurilor. Valoarea totală a proiectului este de 27.451.716 lei (din care 30% sume de la bugetul local, iar 70% de la cel de stat).
În cazul celui de-al doilea proiect, licitația pentru încheierea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor a fost demarată pe 27 martie. În cadrul acestei proceduri au fost depuse două oferte, în prezent acestea fiind în etapa de evaluare. Valoarea totală a proiectului se ridică la 22.285980 lei (din care 30% sume de la bugetul local, iar 70% de la cel de stat). Data estimativă pentru semnarea contractului este 25 mai.
Alte proiecte în lucru
În altă ordine de idei, municipalitatea ieșeană estimează că la jumătatea acestui an va lansa și etapa a III-a a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare din Municipiul Iași, în parteneriat cu Veolia Energie Iași SA. Un alt proiect pe care îl are în vedere Primăria Municipiului Iași se referă la „Modificarea sistemului de ardere a cazanului de 420 tone de la CET II, în vederea combustibililor din deșeuri rezultate în urma procesării deșeurilor menajere din depozitul Țuțora, pentru reducerea cantităților depozitate și conformare la Directivele Europene incidente”. Parteneri pentru implementarea acestui program vor fi Veolia Energie Iași SA și Salubris SA.
Reabilitarea sistemului de distribuție a agentului termic, finanțată cu fonduri europene
Primăria continuă cu succes a doua etapă a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare în Municipiul Iași, proiect finanțat cu fonduri europene. În prima etapă a proiectului au fost remediate principalele urgențe ale rețelelor de transport agent termic (rețelele primare). În cazul contractului de proiectare și execuție aferent reabilitării rețelelor de transport agent termic au fost începute lucrările în zonele cele mai afectate nominalizate de operatorul de termoficare. Este vorba despre tronsoanele 14, 15 și 17 ale magistralei I, mai precis zona intersecției dintre șoseaua Națională cu zona Podu Roș, precum și zona Piramidei lui Dubeț spre Podul de Piatră. De la începutul acestui an constructorul a început reabilitarea rețelelor termice primare amplasate subteran, între Podul de Piatră și podul Tudor Vladimirescu, mai precis pe trotuarul dinspre albia râului Bahlui, paralel cu bulevardul D. Mangeron și Splai Bahlui – Mal Stâng. Este vorba despre tronsoanele 4, 6 și 8 ale magistralei V. Lucrările de pe șoseaua Națională s-au finalizat recent, iar cele din zona Mangeron – Splai Bahlui – Mal Stâng se vor finaliza la sfârșitul lunii mai. Toate lucrările au fost făcute în regim de remediere de avarii cu grad de periculozitate ridicat, fapt care justifică afectarea pe termen scurt a celorlalte lucrări realizate prin alte proiecte implementate de Municipiul Iași sau de Administrația Bazinală Ape Prut, urmând ca în final să fie remediate cel puțin la starea și calitatea inițială. În scurt timp vor începe și lucrările incluse în cel de-al doilea proiect major, cel de reabilitare a rețelei de distribuție a agentului termic.
Detalii despre proiect
În cadrul proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare în Municipiul Iași sunt incluse două contracte de lucrări: cel privind reabilitarea rețelei de termoficare primare (de transport) și cel privind reabilitarea rețelei de termoficare secundare (de distribuție). Totalul celor două contracte este de aproximativ 68 milioane de lei, fără TVA, firma câștigătoare fiind SC Conest SA Iași. Primul are termen de finalizare data de 30 iunie 2019, iar cel de-al doilea – 30 august 2019. În total este vizat un traseu de 25,6 kilometri (76,2 kilometri de conducte).
Pe lângă cele două contracte de lucrări, proiectul include și trei contracte de servicii: de asistență tehnică pentru management și publicitate (SC Avensa Consulting SRL București – 241.940 lei, fără TVA), de asistență tehnică pentru supervizarea lucrărilor și dirigenție de șantier (SC Ramboll South East Europe SRL București – 649.000 lei, fără TVA) și de audit financiar anual (SC MRD Audit Consulting SRL Iași – 16.000 lei, fără TVA).