Indemnizaţiile pentru revoluţionari vor fi acordate doar celor care în decembrie 1989 au participat la acţiuni de stradă în localităţile Bucureşti, Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, se specifică în normele metodologice pentru aplicarea Legii recunoştinţei, actualizate astăzi de guvern.
Astfel, s-a stabilit că în aceste oraşe, în urma confruntărilor cu forţele de represiune, au fost ucise, rănite sau reţinute persoane până la fuga dictatorului, moment care a fost stabilit ca fiind ziua de 22 decembrie 1989, ora 12.10.
La Braşov, spre exemplu, primii morţi au apărut în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, în jurul orei 3, fiind vorba de cei prinşi în perimetrul dintre Modarom, Capitol, Poştă, Prefectura actuală, Primărie, dar şi de cei dintre Teatrul Dramatic şi fostul restaurant Cina sau dintre Prefectură şi Liceul Unirea. In Iasi nu a existat nici un martir Revolutiei, care sa fi cazut la datorie in timpul unor actiuni la nivel local care sa se fi petrecut in momentele Revolutiei, ca de altfel in nici oras din Moldova. In acest caz, participarea la evenimentele din decembrie 1989 trebuie atestată prin documente emise de către Parchetul General.