Deschidere

Încasează şi fugi! Reţeta consultanţelor fictive care au stors sute de mii de euro din conturile primăriilor din Iaşi

By Redacția

November 11, 2017

Peste 2 milioane de lei din bugetele locale ale unor primării din judeţele Iaşi, Vaslui Şi Bacău au intrat în conturile unei firme în spatele careia se află anumite grupuri de interese şi presiune. Contractele date de frica unor repercursiuni mediatice vizează, în mare parte, servicii de consultanţă, întocmirea de PUG-uri sau studii de fezabilitate. Aceste documentaţii au stat la baza unor lucrări de a căror execuţie s-a ocupat, în mare parte, firma Enviro Consulting Grup sau Enviro Construct. Niciun proiect din cele la baza cărora au stat aceste consultanţe nu este finalizat.

Mai mulţi edili din judeţ au refuzat să scoată la licitaţie proiecte referitoare la unele lucrări edilitare, şi au recurs la împărţirea achiziţiilor, astfel încât totul să concure către procedura de încredinţare directă, în aşa fel încât să nu fie depăşit pragul legal. Aşa se face că, în perioada 2012-2016, mai multe primării din judeţele Iaşi, Vaslui şi Bacău au încheiat contracte cu firma Eurovinci SRL din Iaşi, administrată de Maximilian Creţu, nimeni altul decât un interpus al familiei Asimionesei. Datele spun că aceste încredinţări directe de fonduri de la bugetele locale ale primăriilor din Iaşi, Vaslui sau Bacău, ascund în spate unele imixtiuni ale acestei familii. Scopul- obţinerea unui profit imediat, fără niciun efort, prin intermediul unor interpuşi care şi-au adăugat în portofoliu mari proiecte edilitare ale judeţului. În fapt, administraţiile respective au fost servite cu documentaţii făcute pe genunchi, în baza unor stasuri de pe care au fost schimbate doar datele de identificare şi unele coordinate spaţiale. Coincidenţa face că ermeticul stas s-a trasferat şi asupra sumelor care au făcut obiectul acestor consultanţe, majoritatea contractelor fiind încheiate pe sume ce gravitau în jurul valorii de 60.000 de lei, astfel încât să nu sară pragul de 15 mii de euro, ceea ce ar fi condus implict la organizarea unei proceduri de licitaţii. O altă coincidenţă este dată de perioada în care s-au comprimat aceste contracte, respectiv vara anului 2013, cu câteva luni înainte de alegerile locale.

Primele contracte după reţeta partajării achiziţiilor

SC Eurovinci SRL a încheiat primul contract de consultanţă după reţeta partajării achiziţiei, în octombrie 2012 cu Primăria Movileni, pentru Servicii de topografie, contract cu o valoare de 60.000 lei, şi Servicii de arhitectură peisagistică şi urbanism- 60.000 lei. Tot în acelaşi an, firma Eurovinci încheie un contract pentru “Servicii de întocmire studii de teren în vederea reactualizării PUG”, contra sumei de 60 mii lei, cu Primăria Gropniţa. Niciunul dintre aceste contracte nu este finalizat până la această dată, chiar dacă termenul a fost depăşit. În anul 2013, contractele de consultanţă curg în portofoliul Eurovinci, aceasta firma încheind numai puţin de 15 contracte. Pentru unul dintre acestea – Servicii întocmire studiu de fezabilitate, expertiză tehnică şi studiul geotehnic pentru Proiectul de investiţii:,,Modernizare străzi prin asfaltare în sat Slobozia, com.Voineşti”, acest UAT a achitat către Eurovinci suma de 63.800 lei. “Contractul a fost semnat cu reprezentantul firmei, domnul Alexandru Maximilian Creţu. Fondurile din faza de studii au fost asigurate din bugetul local, condiţie obligatorie impusă prin programul de finanţare, iar implementarea şi realizarea investiţiei din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Proiectul este realizat în proporţie de 90%, în funcţie de cum aloca MDRAP fondurile anuale, iar societatea care a executat lucrarea având la bază aceste studii a fost SC Enviro Construct SRL”, a declarat Liviu Timofte, secretarul comunei Voineşti.

Anul consultanţelor la apelul bocancilor

În anul 2013, o campanie în forţă, cu o susţinere ocultă,  a luat cu asalt bugetele locale ale primăriilor din judeţul Iaşi. Primăria Ţigănaşi îşi aduce aportul în primăvara acelui an, la portofoliul firmei Eurovinci, cu două contracte de consultanţă, în valoare de 44.190 lei şi respectiv 63.800 lei, pentru proiectul ,, Modernizare drumuri prin asfaltare în comuna Ţiganaşi”. “Proiectele nu sunt finalizate la termen, acestea fiind în implementare. Sunt două contracte care vizează acelaşi proiect care face referire la un drum în lungime totală de 5.32 km, amplasat în sat Cârniceni. Proiectul se află în implementare, fiind finanţat din fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare  Locală,  cu termen de finalizare iulie 2017. În prezent, proiectul este executat în procent de 90%, de firma Eky Sam”, a declarat primarul comunei, Iulian Chirilă. Şi la Ipatele, contractile încheiate cu Eurovinci bat pasul pe loc. “Contractul era semnat dinainte de a veni eu la Primărie. dar plăţile le-am făcut eu. Cei de la Eurovinci au asigurat asistenţa tehnică pentru lucrările de asfaltare drum comunal Movileni – Porângeni, iar lucrările sunt gata în proporţie de 70%. Am plătit până acum la Enviro, firma care a efectuat lucrarea, suma de 2,3 milioane lei iar acum, din total proiect mai am 1,3 milioane lei pentru poduri, podeţe, rigole, extinderi drumuri laterale şi şanţuri. Contractul cu Eurovinci este de 58.800 lei, din care s-a facturat o sumă de 37.440 lei, sumă din care s-au plătit doar 32 mii, iar diferenţa se va plăti la finalul lucrărilor. ”, a declarat Mihai Plumbu, primar Movileni.

Proceduri anulate

La Hărlău, drumurile vizate, pentru care Eurovinci a realizat documentaţia tehnico-economică pentru obiectivul “Reabilitare a 4 km de drumuri în Oraşul Hîrlîău”, au avut finanţare de la bugetul local, dar ulterior proiectul a primit finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. “Suntem în procedura de licitaţie pentru execuţia lucrărilor”, a precizat primarul Curcă Gheorghe. Deşi pe SEAP, Eurovinci figurează ca având de lucru şi la Popricani, cu două contracte de consultanţă, edilul neagă acest fapt.

Cine-i firma, că în dosarul pe care-l depun nu dau nume, nu dau nimic? Ei nu au finalizat nimic. Habar n-am de acest Maximilian Creţu, nu l-am văzut în viaţa mea. Probabil o fi venit atunci şi o fi depus şi el oferte la o licitaţie, dar n-a finalizat nimic cu noi. Poate în altă parte le-o mers, dar la noi s-a anulat licitaţia”, ne-a spus Valeriu Pârlog, primarul comunei Popricani. Spusele primarului sunt confirmate şi de secretara comunei, Elena Teşcu. “Nu există contract cu Eurovinci, nu există plăţi către această firmă. A fost o procedură pe SEAP care a fost anulată”. În acelaşi an prolific pentru Eurovinci, firma semnează, în luna iulie, un contract de prestări servicii de proiectare pentru modernizarea a 4,8 kilometri de drumuri comunale în Cotnari. Contractul, în valoare de 60.000 lei, semnat la acea dată cu Fadi Sleiman Ramadan din partea Eurovinci, a fost finanţat de MDRAP prin PNDL. “În prezent, sectoarele de drum se află în perioada de execuţie a lucrărilor de modernizare, stadiul fizic de execuţie fiind de 30%”, a precizat primarul Vasile Creţu. 

Bătaie de joc în alte comune de naivi

Sfera de influenţă a firmei Eurovinci sare graniţele judeţului şi se opreşte, în anul 2015, în trei comune din Vaslui şi Bacău. La primăria Strugari, de pildă, din judeţul Bacău, Eurovinci s-a prins să facă PUG-ul localităţii, dar ce a ieşit este un fiasco lamentabil. “PUG-ul este în stadiu de lucru. Noi am adunat hârtiuţe, tot ce depindea de noi, şi le-am dat, doar ca să vină să lucreze, dar încă nu s-au apucat. Ei trebuie să ne predea PUG-ul când termină lucrarea, dacă-l mai termină. Acu vreo lună au venit cei de la Eurovinci, au mers pe teren, au făcut nişte filmări şi cam atât. Nu au mai venit să continuie treaba. Nu am ajuns nici măcar la fata de avize din partea instituţiilor de profil, deoarece nici nu a fost întocmite documentaţia. Nu am făcut nicio plată către ei. S-a făcut o licitaţie pe SEAP de 135 de mii de lei. Dacă era selecţie de oferte, îi luam eu de aici, din Bacău”, a spus primarul Vasile Rotariu. După o consultare rapidă cu aparatul de specialitate al Primăriei, edilul din Strugari a revenit cu o certitudine. “Firma Eurovinci a depăşit termenul până la care trebuia să ne predea PUG-ul. Deoarece nu ne-a predat acest document în termen de 290 de zile de la semnarea contractului, vom rezilia contractul cu ei”, a precizat primarul comunei Strugari.

Ultimele ţepe

De asemenea, în cursul anului 2015, Eurovinci semnează un contract de 130.000 de lei şi cu Primaria Dăneşti  “Din 2015 şi până acum au făcut doar ridicările topo şi atât. Ei aveau termen până în luna iulie 2017. Au venit nişte domni la mine, săptămâna trecută, şi au mai luat nişte date ca să obţină cică nişte avize de la OCPI Vaslui. Am făcut plăti către această firmă. Deocamdată, am dat bani de la bugetul comunei, dar banii ar urma să ni-i dea Consiliul Judeţean”, a spus Neculai Ciofu, primarul comunei Dăneşti. Ultimul din seria consultanţelor oferite de Eurovinci este contractul încheiat în februarie 2016, expirat între timp, pentru reactualizarea PUG-ului comunei Popeşti. “Prin contract se preciza că reactualizarea trebuie să se facă în termen de 180 de zile de la semnarea contractului. În condiţiile în care acest termen a fost depăşit, o să facem o altă procedură sau o să prelungim termenul prin act adiţional”, a declarat Petru Drăgan, secretarul comunei Popeşti. Tot în circuit închis au mai fost date, tot prin încredinţare directă, şi alte contracte către primării ale comunelor Vlădeni, Ungheni sau Mironeasa din judetul Iasi.

Cine se ascunde în spatele Eurovinci

Firma Eurovinci a fost înfiinţată de Dumitru Alexandru Meiu şi Fadi Ramadan – ultimul fiind patron la Fenice din Palas, aceiaşi cu cei care au înfiinţat Corniche Cafe si care are Cafeneaua Madison din Palas. În anul 2014, cei doi au cedat total Eurovinci lui Alexandru Maximian Creţu.

Radu SEICARU