Cultură

Inaltarea Domnului – legenda, obiceiuri si superstitii

By Redacția

May 16, 2018

In fiecare an, dupa 40 de zile de la Invierea lui Iisus Hristos, sarbatorim Inaltarea Domnului. Anul acesta, 16 mai este data la care crestin – ortodocsii vor inrosi pentru ultima data oua, pregatind bucate intocmai ca de Pasti, salutandu-se cu formula “Hristos s-a inaltat”.

Se spune ca Mantuitorul si-a chemat cei doisprezece ucenici pe Muntele Maslinilor pentru a li se arata pentru ultima data, incredintandu-i de puterea sa si dandu-le ultimele invataturi. Iisus a mancat alaturi de ucenici, asa cum o facea odata, spunandu-le ca va sta mereu alaturi de ei si de cei botezati in religia crestina, chiar daca misiunea sa pe pamant se apropia de sfarsit.

De altfel, tot acum, Iisus le vorbeste apostolilor despre rolul pe care il vor juca ei in propovaduirea credintei crestine. Dupa 10 zile, de Rusalii, Duhul Sfant avea sa se pogoare peste ei, daruindu-le putere si intelepciune divina pentru a merge in lume si pentru a transmite Cuvantul lui Dumnezeu. In biblie, acesta este momentul in care se anunta a doua venire a lui Iisus, intocmai ca si Inaltarea, avand la dreapta si la stanga doi ingeri mari si luminosi.

Nu este intamplator faptul ca Inaltarea se produce la exact 40 de zile de la Paste si pica in fiecare an intr-o zi de joi, deci a patra zi a saptamanii. Acest numar este unul cu multiple semnificatii, extinse si in cadrul legendei biblice referitoare la acest episod.

Cifra 4 este des intalnita, existand 4 Evanghelii, 4 colturi ale lumii, 4 anotimpuri, 4 faze ale lunii. Facand o analogie cu acest simbolism putem spune ca Iisus Hristos se inalta si incepe sa vegheze asupra universului, a celor 4 colturi ale lumii, fiind stapan si protector al tuturor.

Credinciosii vin si astazi pe Muntele Maslinilor pentru a se inchina lui Dumnezeu. In acel loc, Sf. Constantin a ridicat in memoria mamei sale, Sf. Elena, biserica Eleona. Sf. Elena fusese de fapt cea care a pus bazele acestui locas sfant, stiind cat de important era pentru crestini.

Unele legende inainteaza varianta conform careia, la Inaltarea Domnului Iisus au fost prezente mai multe personaje biblice cum ar fi : Adam, Abel, Noe, Avram, Moise sau Iov, ce l-au insotit pe Mantuitor in norul ce avea sa il duca spre cer. De altfel, norul este din nou un simbol al trecerii dintr-o lume in alta.

In religia crestina, norul si lumina sunt simbolurile Sfantului Duh, ce mai poate lua forma unui porumbel, asa cum s-a intamplat la botezul Mantuitorului in apa Iordanului. Norul mai poate fi interpretat si altfel, intrucat tibetanii il vad ca pe un simbol al legii universale si al intelepciunii raspandite peste tot in lume.

Romanii sarbatoresc in fiecare an Inaltarea Domnului, respectand si unele traditii sau superstitii, cum ar fi: