Pe 20 octombrie 2017 a fost deschis publicului primul cinematograf de stat inaugurat după anul 1989: Cinematograful Ateneu, din incinta Ateneului Național din Iași. Ideea a prins contur cu ocazia primei ediții a festivalului „Les films de Cannes a Iași”, ca o promisiune făcută regizorului Cristian Mungiu, ca în orașul său natal să existe și un cinematograf de stat modern, cu echipamente audio-video de ultimă generație, care să atragă publicul iubitor de film. Programul săptămânal cuprinde filme românești și europene, adresate tuturor categoriilor de vârstă.
În decembrie 2018, cinematograful a fost inclus în rețeaua Europa Cinemas, prima
rețea de cinematografe care promovează filmul european.
Grație sistemelor de proiecție și sunet performante, Cinema Ateneu a devenit gazda transmisiunilor live sau a concertelor înregistrate din circuitul internațional. Astfel, de-a lungul timpului, publicul ieșean s-a putut bucura de concerte îndrăgite pe întreg mapamondul sau transmisiuni de operă și balet de la Opera Națională din Paris.
În luna decembrie a anului 2019 a fost lansat site-ul cinemaiasi.ro, de unde spectatorii pot afla programul cinematografului, detalii despre evenimente și pot achiziționa bilete pentru proiecții.
În perioada octombrie 2017 – martie 2020 Cinema Ateneu a avut:
- peste 930 proiecții de film
- peste 50 de proiecții de gală
- peste 10 festivaluri de film
- peste 100 de invitați speciali
- peste 20 de evenimente speciale, dintre care
- 5 transmisiuni live de la Opera Națională din Paris
- peste 45.000 spectatori
- peste 40.000 bilete vândute
- peste 520.000 lei încasări
Tot la capitolul cinematografie, a fost inițiat și proiectul „Cinema Ateneu în aer liber”, motiv pentru care, în anul 2018, a fost achiziționat un sistem special pentru proiecții în aer liber. Acesta a fost amplasat în diverse locații din oraș, cum ar fi pietonalul Ștefan cel Mare, în zona Palatului Roznovanu sau în Piața Unirii, peste 1500 de spectatori bucurându-se de proiecții de film pe un ecran gonflabil gigant.
Aida POPA