O comunitate din judetul Iași își oprește orice activitate la ora fixa și se roagă. Fiecare localnic din comuna ieșeană Tansa spune rugăciunea “Tatăl Nostru” la ora 21, pentru a ține departe epidemia de coronavirus și pentru vindecarea celor infectați cu acest virus.
In timp ce medicii lupta cu armele precare ale unui sistem sanitar saturat de resurse materiale și umane, credincioșii apelează la puterea rugaciunii.
“Mai urmărim pe la televizor ce se întâmplă prin tara, prin lume. Aici nu e panica. E bine. A venit vremea buna, e sezonul de plantari. Avem treabă, nu avem timp sa ne lăsăm cuprinși de panică transmisă de ăștia pe la tv. O sa trecem și de asta”, spune Anica Pricop.
Oamenii își văd în continuare de gospodării. Izolații in bătături, se saluta pe după gard cu vecinii care mai trec atât pe drum, de pe la magazinele sătești care inca nu au tras obloanele sau de pe la alti vecini duși după împrumutat ceva necesar lucrărilor de primăvară. Sunt oameni simpli pentru care măsură depășirii unei epidemii este o atitudine optimista, iar munca poate fi, înainte de necesitate, o terapie.
“L.am înverșunat destul pe Dumnezeu și toate relele care ne domina sufletele. Parca nu ne mai ajunge pământul. Doar certuri și clevetiri în stânga și în dreapta, de dimineața și până noaptea. Poate asta-i un semn că trebuie să ne facem mai buni, că prea nu se mai intelege frate cu sora, copii cu părinți, iar vecinătățile parca au devenit tranșee de lupta, nu capete de întâlnire între oameni”, spune mos Toader Achitei.
Departe de aceasta liniste patriarhala a satului, in care oamenii simpli hranesc sumbra realitate a pandemiei cu intelepciune populara, in tara spitalele si spatiile de izolare sunt pline de bolnavi. La acest moment, in Romania sunt inregistrate 280 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID –19 (coronavirus), si numarul lor creste dela ora la ora. Alte cateva milioane de oameni se afla in izolare la domiciliu.
Marius GAVRILESCU